Kobylak

Występowanie

Miejsce występowania to Turcja oraz Europa. W naszym kraju jest to roślina pospolita na terenach niżowych.

Wygląd

Łodyga wzrasta ku górze, dorasta do 2 m wysokości. Liście są duże, mogą mieć do 50-80 cm długości. Kwiaty zebrane są w wiechowate kwiatostany.

Zbiór

Korzenie zbiera się wiosną lub jesienią. Suszenie należy przeprowadzić w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza.

Właściwości lecznicze

Korzeń ma działanie ściągające i bakteriobójcze, dlatego wykorzystuje się go do leczenia
ran na skórze, również tych trudno gojących się, na przykład owrzodzeń. Sprawdza się także w leczeniu łuszczycy oraz wyprysków skórnych czy trądziku. Poleca się go stosować do leczenia nieżytów górnych dróg oddechowych oraz do regulowania wypróżnień Korzeń wykorzystywany jest także w anemii, ponieważ posiada w swoim składzie związki odpowiedzialne za lepsze przyswajanie żelaza. Stosuje się go do przeciwdziałania zbyt obfitym miesiączkom. Wykorzystywany jest także do leczenia stanów po krwotokach i nadmiernych krwawieniach. Kobylak wykorzystywany jest także w leczeniu zaburzeń trawienia, czasami przy towarzyszących im skurczach żołądka. Pomaga regulować przemianę materii, a ponadto pobudza apetyt.  Wzmaga również wydzielanie soków trzustkowych, działa żółciotwórczo. Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym stosuje się go do leczenia grzybic. Doceniany jest również w walce z chorobami o podłożu autoimmunologicznym – pomaga w leczeniu chorób reumatycznych, atopowego zapalenia skóry czy tocznia. Korzeń kobylaka wykorzystywany jest także do leczenia pacjentów rekonwalescentów, podaje się go także w ogólnym osłabieniu fizycznym, jak również do leczenia osób osłabionych po przebytych chorobach zakaźnych.

Praktyczne zastosowanie

Odwar do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych, oraz na trudno gojące się rany i owrzodzenia

Składniki:
1 łyżka rozdrobnionego korzenia kobylaka
Woda

Korzeń zalać szklaną wody i gotować przez około 5 minut. Odstawić do naciągnięcia na około pół godziny. Przecedzić. Pić 2 razy dziennie po około 100 ml. Zalecany okres kuracji – 3 tygodnie. Po przeprowadzonej kuracji należy zrobić przerwę, która powinna trwać 1 lub 2 miesiące. Później można kurację powtórzyć.

 

Wpis:https://www.ekologia.pl/ziola/kobylak/

 

Możesz również polubić…