Klasztorny zielarz Elena Fiodorowna Zajcewa
Środek pomocniczy do leczenia dusznicy bolesnej; choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie…
Krótki lecz bardzo pomocny przepis rosyjskiej zielarki : Елена Зайцев
witaminy z grupy B;
witamina C;
olejki eteryczne;
miedź;
fosfor;
jod;
żelazo;
cynk; *
wapń;
kwas tłuszczowy;
kwasy organiczne;
fitoncydy.
Korzyści z mieszanki, która zawiera miód, cytrynę i czosnek, zostały przetestowane i udowodnione przez czas. Mimo swoistego smaku nalewka jest z powodzeniem stosowana w medycynie ludowej:
* Jako silny środek immunomodulujący. Ze względu na wysoką zawartość witamin nalewka pomaga wzmocnić osłabiony układ odpornościowy i walczyć organizm z drobnoustrojami i bakteriami. Zalecany jest często chorym dzieciom i dorosłym w profilaktyce i leczeniu SARS i grypy.
* Aby poprawić metabolizm.
*Aby obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
A to z kolei przyczynia się do oczyszczania krwi, poprawy ukrwienia organizmu i zapobiegania miażdżycy.
* W chorobach narządów wewnętrznych: serca, wątroby, pęcherzyka żółciowego, żołądka, jelit.
* Zastosowanie nalewki na funkcjonowanie układu nerwowego jest świetne. Miód, czosnek i cytryna działają uspokajająco, poprawiają pamięć i stymulują mózg.
* Aby wyeliminować bóle głowy.
*W zapobieganiu i leczeniu raka.
* Nalewka oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji.
*Pomaga w walce z dodatkowymi kilogramami.
Składniki:
* Cytryny – 10 szt.
* Czosnek – 10 główek.
* Miód – 1 litr.
Jak gotować: Cytryny pokroić na kawałki lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać z miodem. Zmiel czosnek, połącz z mieszanką cytrynową i wymieszaj. Zamknij pokrywkę i umieść pojemnik w ciemnym miejscu na 10 dni.
Jak używać:
Spożywać 1 łyżeczkę 3 razy dziennie. Przebieg przyjęcia wynosi 2 miesiące. W razie potrzeby powtórzyć kurs należy zrobić sobie przerwę na 2 tygodnie.
