Jukka krzew ozdobny o właściwościach leczniczych

Jukka to wiecznie zielona roślina drzewiasta należąca do rodziny szparagów. Łodyga rośliny przypomina drzewo, u niektórych gatunków jest rozgałęziona. Liście jukki są spiczaste, skręcone na brzegach. Kwiaty rośliny są duże, białe lub kremowe, zebrane w wiechy. Owoc wygląda jak mięsista jagoda.

Znanych jest około 20 gatunków juki. Roślina jest dystrybuowana na południu USA, w Ameryce Środkowej, w Meksyku. A niektóre gatunki zapuściły korzenie na południu Europy i są uprawiane na otwartej przestrzeni. Można go jeść, juka jest jadalna. Jest wartościowym produktem spożywczym, nie wymaga warunków uprawy i daje dobre plony. Z korzeni juki można uzyskać mąkę, używa się ich w postaci pieczonej i gotowanej. Obróbka cieplna powinna być wystarczająca, to jest ważne. Jukka ma dobroczynne właściwości dla organizmu człowieka. Ma działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Jukka zawiera przeciwutleniacze, enzymy, chlorofil i wiele innych dobroczynnych substancji.

Juka może być uprawiana w domu. Jest uważana za bezpretensjonalną roślinę, ale potrzebuje dużo światła słonecznego.

Skład chemiczny juki jest następujący:

saponiny steroidowe – działają przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, zmniejszają przekrwienie, obniżają poziom cholesterolu we krwi;

enzymy – biorą udział w metabolizmie; przeciwutleniacze – biorą udział w metabolizmie, neutralizują szkodliwe substancje w organizmie; śluz – mają działanie otulające, efekt przeniesienia, są stosowane przy zapaleniu żołądka, wrzodach i innych chorobach przewodu pokarmowego;

antrachinony – działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeczyszczająco na organizm; cynk – bierze udział w syntezie białek, enzymów, tłuszczów, zwiększa wchłanianie witaminy E w organizmie, reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia tkankę kostną zębów, utrzymuje zdrową skórę;

selen – ma właściwości przeciwutleniające, poprawia wchłanianie witamin E, C, chroni kwasy nukleinowe przed uszkodzeniem, jest przydatny dla mięśni i naczyń krwionośnych. Zwiększa odporność, pomaga w walce z wirusami, w połączeniu z jodem zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy;

witamina A – bierze udział w syntezie enzymów, hormonów płciowych, rodospiny w siatkówce;

witamina C – poprawia odporność, bierze udział w syntezie kolagenu, tkanki chrzęstnej oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne. W liściach juki znajduje się duża liczba sapogenin i aglikonów.

Ponadto stwierdzono w nich saponinę steroidową w ilości 1-2%, która jest stereoizomerem sarsapogeniny. Ekstrakt z kwiatów jukki zawiera cynk i selen, sapogeniny steroidowe, węglowodany. Korzeń rośliny zawiera dużo saponin, które stymulują produkcję kortyzonu w organizmie i odpowiadają za przeciwzapalne właściwości rośliny. Korzeń zawiera również kwas foliowy, witaminę E, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, kwas pantotenowy, witaminę K, wapń, potas, magnez, cynk, żelazo, miedź.

Kwiat juki ma właściwości lecznicze, dlatego zbierane są różne jego części, które później służą jako surowiec do produkcji leków.

Liście jukki mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Muszą być zbierane przed i podczas kwitnienia rośliny. Pocięte liście układa się cienką warstwą na powierzchni, pozostawiając do wyschnięcia na słońcu. Muszą być przechowywane w dobrze wentylowanym miejscu.

Na skalę przemysłową zbiory juki są zmechanizowane. Zebrane liście suszy się na prądach, przechowuje w dobrze wentylowanych pomieszczeniach do 5 lat. Korzeń jukki ma wiele przydatnych substancji, więc jest również zbierany.

Użyj do przygotowania leków, których potrzebujesz korzeń dorosłej rośliny. Podczas kopania korzeni należy pamiętać, że wchodzą one w ziemię o 50-70 cm, należy je wykopać tak głęboko, jak to możliwe, aby system korzeniowy juki nie został uszkodzony. Jukka kwitnie w 3 roku życia. Odbywa się między końcem czerwca a sierpniem. W tym czasie można zbierać kwiaty rośliny do zbioru surowców na leki. Suszone kwiaty juki przechowuje się w przewiewnym miejscu.

Zastosowanie juki w medycynie ludowej

Spektrum oddziaływania juki na organizm jest bardzo szerokie.

Ta roślina jest stosowana w leczeniu wielu chorób : artretyzmu, dny moczanowej, polipów jelitowych, zapalenia gruczołu krokowego, wzdęć, niskiego ciśnienia krwi itp. W medycynie ludowej jukę stosuje się do zwalczania problemów, takich jak sucha, swędząca skóra, egzema, łuszczyca, neurodermit i liszaj płaski. W przypadku wirusowych wysypek skuteczny jest sok z liści juki.

Jukka jest przydatna w procesach zapalnych, takich jak zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów, dna moczanowa, zapalenie kaletki.

W tym celu obowiązuje następujący przepis :

zmiażdżone korzenie juki – 1 łyżka stołowa; woda – 500 ml.

Zmiażdżone korzenie zalewa się wodą i gotuje przez 15 minut.

Wywar należy zaparzać przez godzinę, a następnie pić pół szklanki 3 razy dziennie.

W leczeniu łuszczycy, egzemy i neurodermitów jukę należy przyjmować według następujących przepisów :

świeże liście juki – 50 gramów; woda – 3-4 litry. Liście zalewa się wodą i doprowadza do wrzenia.

Po schłodzeniu wywar nakłada się w postaci balsamu na dotknięte obszary skóry .

Świeże liście juki – 10 gramów; stopiony smalec – 100 gramów.

Wymieszaj stopiony smalec z liśćmi, podgrzej mieszaninę w łaźni wodnej przez 5-6 godzin. Przecedzić przez gazę i wlać do słoika. Po schłodzeniu maść nakłada się na dotknięte obszary skóry.

Przewód pokarmowy

Juka z wrzodem trawiennym ma dobry wpływ na organizm. Do leczenia stosuje się liście rośliny – 10 gramów zalewa się wodą – 500 ml. Mieszaninę doprowadza się do wrzenia. Odwar ten należy pić 3 razy dziennie. W ten sposób można wyleczyć wrzód trawienny, zapalenie błony śluzowej żołądka, chorobę Leśniowskiego – Crohna, zapalenie jelit.

Cukrzyca

Przy pomocy juki leczy się cukrzycę. Preparaty zawierające ekstrakty z tej rośliny sprzedawane są w aptekach. Możesz również zrobić wywar z juki w domu. Do wywaru z juki z cukrzycą będziesz potrzebować korzenia i łodygi rośliny . Kwiaty mogą być również używane, ponieważ zawierają cynk. Surowce w ilości 50 gramów wlewa się 3-4 litrami wody, gotuje i pozostawia do ostygnięcia bulionu, po czym przyjmuje się je doustnie.

Kosmetyka

Zastosowanie juki w kosmetyce

Z juki pozyskiwany jest ekstrakt , który ma działanie lecznicze, bakteriobójcze . Ekstrakt z kwiatów rośliny jest bogaty w cynk, selen, sapogeniny, dlatego jest dodawany jako składnik niektórych kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów.

Juka jest używana w przemyśle lekkim w USA. Juka nitkowata jest uprawiana jako roślina przemysłowa do produkcji mocnych włókien. Włókna te są dodawane do bawełny przy produkcji dżinsu. Dzięki włóknom z juki dżinsy są bardziej wytrzymałe. Włókna tej rośliny są również wykorzystywane do produkcji lin na liny, szczotki, sprzęt wędkarski, konopie oraz do produkcji papieru. Liście jukki zawierają sapogeniny steroidowe, dzięki czemu roślina wykorzystywana jest do produkcji hormonalnych preparatów kortykosteroidowych.

Są choroby takie jak reumatyzm, artretyzm, a juka ze względu na swoje wyraźne działanie przeciwzapalne jest stosowana jako surowiec w najnowszych preparatach do leczenia stawów. Wchodzi również w skład preparatów do leczenia chorób skóry – grzybicy, trądziku młodzieńczego i innych zmian chorobowych. Tak więc juka jest stosowana w medycynie przemysłowej. Innym przemysłowym zastosowaniem rośliny jest ekstrakcja naturalnego czerwonego barwnika z korzenia.

Z kwiatów juki pozyskiwany jest specjalny ekstrakt, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także zapobiega starzeniu się skóry i wygładza zmarszczki.

Roślina jest również szeroko stosowana w kuchni. Kwiaty są używane jako substytut fasoli szparagowej. Dodaj do zup , omletów, dań warzywnych i mięsnych.

Zasadniczo nie ma żadnych skutków ubocznych podczas stosowania rośliny. Ale pomimo korzyści płynących z juki może również przynieść szkody. Jeśli liść zostanie połknięty w czystej postaci, może wystąpić biegunka lub inne problemy z żołądkiem lub układem pokarmowym.

 

 

Możesz również polubić…