Skład pokrzywy karpackiej:
Roślina zawiera witaminy A, C, B, K, a także garbniki, korzystne aminokwasy (na przykład lecytynę), enzymy (peroksydazę, oksydazę, chlorofilazę) i kwasy organiczne. Na przykład kwas mrówkowy jest powodem użądlenia pokrzywy. Zawartość kwasu askorbinowego w roślinie jest czterokrotnie wyższa niż w cytrynie. Mikroelementy reprezentowane są w dużych ilościach przez krzem, potas, wapń i żelazo.
Od czasów starożytnych w Karpatach do paszy dla zwierząt gospodarskich dodawano nasiona pokrzywy i zieloną masę, dzięki czemu rosły one silne i zdrowe.
Zbiór i przygotowanie pokrzywy w Karpatach:
W Karpatach pokrzywa kwitnie od początku maja do końca lipca. Liście zbiera się w okresie kwitnienia, czerwiec – lipiec.
Materiały roślinne suszy się w cieniu, rozprowadza w cienkiej warstwie. Po wysuszeniu część właściwości leczniczych pokrzywy zostaje utracona.
Suszenie jest zakończone, gdy żyłki i ogonki stają się kruche. Właściwości lecznicze przesuszonych liści są niewielkie. Przed przechowywaniem należy usunąć poczerniałe lub zbrązowiałe liście i kwiaty.
Pokrzywy przechowuje się w Karpatach do dwóch lat w płóciennych workach, w suchym i wentylowanym pomieszczeniu.
Obecnie pokrzywy są zamrażane w celu przechowywania. Aby to zrobić, świeże liście są myte, suszone na ręczniku, drobno posiekane i umieszczane w zamrażarce. Roślina jest zachowana.
Umyte i drobno posiekane liście umieszcza się w wysterylizowanym szklanym słoju i mocno zagęszcza, tak aby roślina puściła sok. Napełnione słoiki zamykamy pokrywkami i przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Korzenie pokrzywy zbiera się również w Karpatach, ponieważ ich działanie lecznicze jest większe niż liści.
W Karpatach korzenie wykopuje się wiosną przed kwitnieniem, myje, drobno sieka i suszy.
Tradycyjna medycyna Karpat leczy również pokrzywą:
Pokrzywa leczy lub zmniejsza wzdęcia i poziom cholesterolu we krwi.
Działa moczopędnie, przeciwzapalnie, normalizuje gospodarkę węglowodanową, pobudza pracę narządów trawiennych.
Roślina tego typu stosowana jest w Karpatach jako środek hemostatyczny, zwiększa krzepliwość krwi, co jest przydatne przy krwawieniach menopauzalnych, hemoroidach, chorobach żołądkowo-jelitowych oraz do wzmacniania ścian naczyń krwionośnych.
W Karpatach pokrzywę przepisuje się na zapalenie nerek, pęcherzyka żółciowego, zapalenie gruczołu krokowego i niedobór witamin.
Jego właściwości lecznicze poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego i pomagają radzić sobie z chorobami wątroby. Pokrzywa zwiększa poziom hemoglobiny, stosowana jest w leczeniu anemii i przyspiesza procesy gojenia. Przyjmowanie naparu z pokrzywy karpackiej wzmaga skurcze macicy.
Odmiana dwupienna jest skuteczna w przypadku łysienia i bielactwa nabytego. Pomaga przy egzemie, łuszczycy, trądziku, neurodermicie.
Molfars z Karpat używa pokrzywy jako środka tonizującego w leczeniu padaczki, zaparć, chorób macicy, ostrego i przewlekłego zapalenia jelit.
Karpaccy uzdrowiciele wykorzystują pokrzywę w leczeniu różnego rodzaju chorób skóry: trądziku, czyraków i ropni, a nawet porostów.
Nasi przodkowie w Karpatach uważali pokrzywę za roślinę żeńską i nie bez powodu, ponieważ leczy ona wiele innych chorób kobiecych, w szczególności ekstrakt z pokrzywy pomaga przyspieszyć proces skurczu macicy podczas inwolucji i podczas krwawienie w okresie dojrzewania, nie tylko zatrzymuje krew, ale także normalizuje cykl menstruacyjny i działa przeciwzapalnie.
Ponadto leki przygotowane z pokrzywy mają działanie przeciwcukrzycowe, gdyż zawarta w pokrzywie sekretyna wspomaga produkcję naturalnej insuliny.
Choroby żołądka spowodowane wrzodami, choroby dwunastnicy i wiele innych, to nie jest pełna lista tego, co może wyleczyć ziele karpackie, pokrzywa.
Pokrzywa karpacka. Przydatne właściwości pokrzywy karpackiej:
Łodyga rozgałęzia się obficie, osiąga wysokość do 60 cm, liście są drobne, eliptyczne lub jajowate z piłowatym brzegiem. Roślina ma działanie stymulujące i tonizujące. Przywraca procesy reprodukcji komórek, dobrze dezynfekuje, normalizuje równowagę wodno-tłuszczową.
Pokrzywa stosowana jest jako środek wykrztuśny i skutecznie oczyszcza krew.
Właściwości lecznicze tej odmiany pokrzywy wykorzystywane są do normalizacji metabolizmu w przypadkach dny moczanowej, alergii, chorób wątroby i anemii. Napar i wywar pobudzają apetyt, pomagają przy zaburzeniach nerwowych, pokrzywce, zapaleniu oskrzeli, uduszeniu, reumatyzmie, trądziku.
Karpackie wywary lecznicze, soki z pokrzywy wiosennej, przepisy na przygotowanie:
Aby zapobiec wiosennej hipowitaminozie i zapewnić organizmowi niezbędne minerały:
Wlać 2 łyżki. suszone liście odmiany dwupiennej zalać 0,5 litra gorącej wody, pozostawić w szczelnie zamkniętym pojemniku na dwie godziny, przecedzić. Weź jedną trzecią szklanki pół godziny przed posiłkiem 3-5 razy dziennie.
Świeży sok z pokrzywy uzyskany przed kwitnieniem pomaga zapobiegać i leczyć różne choroby:
Pokrzywy umyć, dodać trochę wody, przepuścić przez mikser lub maszynę do mięsa, odcedzić.
Weź 1 łyżeczkę. trzy razy dziennie dodać miód do smaku . Gotowy sok można przechowywać w lodówce 1-2 dni.
Środek pokrzywowy do zapobiegania i leczenia przeziębień: wymieszaj 2 łyżki. świeże korzenie rośliny i czosnek zalać pięcioma częściami wódki. Odstawić na dwa tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Weź 1 łyżeczkę. trzy razy dziennie.
Przepisy lecznicze Karpat. Przepis na nalewkę alkoholową z pokrzywy karpackiej:
Napełnij szklankę młodymi kiełkami pokrzywy, które wyrosły kilka centymetrów z ziemi, umyj je i posiekaj. Umieścić w szklanym pojemniku, zalać 0,5 litra wódki. Zawiąż szyję kilkoma warstwami gazy. Zostaw go na oknie przez pierwszy dzień, a następnie w chłodnym, ciemnym miejscu na tydzień. Odcedzić, wycisnąć posypkę.
Weź 1 łyżeczkę. pół godziny przed śniadaniem i 1 łyżeczka. przed spaniem.
Właściwości lecznicze nalewki z pokrzywy są szczególnie przydatne w starszym wieku, a także w profilaktyce stwardnienia rozsianego.
Przepisy lecznicze Karpat. Przywracanie funkcji seksualnych z nasionami pokrzywy:
Nasiona pokrzywy pobudzają popęd seksualny, jeśli są spożywane razem z winem porto lub winem z naturalnych winogron. Podobny efekt mają liście zaparzone wrzącą wodą i skonsumowane z cebulą i jajami. Zagotuj 5 łyżek. rozgniecione nasiona pokrzywy zalać 0,5 litra porto lub wina na pięć minut.
Weź 50 ml na noc.
Przepisy lecznicze Karpat. Korzyści dla zdrowia kobiet:
Obecność ogromnej ilości żelaza w składzie chemicznym pokrzywy dała roślinie pierwsze prawo do przeciwstawienia się takiej chorobie jak anemia, charakteryzującej się zmniejszeniem obecności czerwonych krwinek we krwi. Unikalne właściwości rośliny uzupełniają utracone siły w organizmie i łagodzą zespół chronicznego zmęczenia. Karpackie kobiety od dawna znają właściwości tej rośliny i z powodzeniem je wykorzystują.
Substancja galaktagog laktogenowy, obecna w pokrzywie, pozwala zwiększyć wydzielanie mleka.
Pokrzywa karpacka korzystnie wpływa także na gospodarkę hormonalną kobiet w okresie menopauzy.
Wiele kobiet stosuje napar z tej rośliny w celu zmniejszenia obfitego krwawienia podczas cyklu menstruacyjnego.
W postaci toników stosowany jest w leczeniu mięśniaków macicy.
Przepisy lecznicze Karpat. Aby znormalizować funkcje seksualne u mężczyzn, pomaga następujący leczniczy przepis karpacki:
Przygotuj proszek z nasion pokrzywy i wymieszaj go z mielonym czarnym pieprzem. Rozbij surowe jajo kurze do szklanki, dodaj mieszaninę na czubku łyżeczki i zamieszaj. Przyjmować przez 3-5 dni na pół godziny przed śniadaniem.
Przepisy lecznicze Karpat. Rozpuszczanie kamieni nerkowych:
Pokrzywa pomaga rozpuszczać kamienie w nerkach i pęcherzu:
Do kuracji weź 1 łyżkę świeżo przygotowanego soku. co dwie godziny w ciągu dnia. Korzenie lub nasiona pokrzywy służą do rozpuszczania starych kamieni: Wysuszone korzenie są kruszone i przyjmowane w postaci proszku, 1 łyżeczka. trzy razy dziennie, popijając wywarem z dzikiej róży. Nasiona rozdrabnia się i dodaje ciepłą przegotowaną wodę.
Traktuj powstałą emulsją, biorąc do 1 łyżki. trzy razy dziennie.
Aby poprawić czynność nerek, przygotuj napar w ilości 1 łyżeczki. liście pokrzywy na szklankę wrzącej wody. Gotować w łaźni wodnej przez 15 minut.
Weź jedną trzecią szklanki na pół godziny przed posiłkiem.
Przepisy lecznicze Karpat. Leczenie chorób serca za pomocą pokrzywy:
Aby poprawić pracę mięśnia sercowego, warto zażyć wywar z pokrzywy z miodem karpackim .
Szczególnie skuteczne jest odcięcie wierzchołków młodych roślin przed rozpoczęciem kwitnienia.
Zaparzyć 2 szklanki wrzącej wody 5 łyżek. suszone, pokruszone liście gotować na małym ogniu przez 5 minut, ostudzić, przecedzić. Stosować pół szklanki 4 razy dziennie, dodając miód (po dodaniu miodu nie podgrzewać) do smaku. Kuracja pokrzywą trwa 1-2 miesiące, po czym konieczna jest przerwa.
Przepisy lecznicze Karpat. Pokrzywa karpacka pomaga przy udarze:
Zaparz 1 łyżeczkę. suszone liście zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na godzinę, przecedzić. Weź 2 łyżki. godzinę przed posiłkiem.
Przepisy lecznicze Karpat. Lecznicze właściwości pokrzywy na choroby przewodu żołądkowo-jelitowego:
W przypadku skurczów, bólu brzucha, któremu towarzyszą wymioty, wywar z korzenia pokrzywy pomaga:
napar 1 łyżeczka. suszony korzeń ze szklanką mleka, gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Wypij ćwierć szklanki gorącej. Następnie co 2 godziny weź 2 łyżki. aż dyskomfort ustanie.
Przepisy lecznicze Karpat. Przepis na poprawę pracy wątroby:
Zaparz 4 łyżki. pokrzywę zalać szklanką wrzącej wody, gotować na małym ogniu przez 5 minut, przecedzić.
Dodaj 1 łyżkę. kochanie
Pij pół szklanki 3-4 razy dziennie.
Przepisy lecznicze Karpat. Pokrzywa na choroby przewodu pokarmowego, krwawienia z żołądka:
Zaparz 1 łyżeczkę w termosie. zioła zasuszyć szklanką wrzącej wody, pozostawić na 2-3 godziny. Weź 1 łyżkę. godzinę przed posiłkiem.
Przeciwwskazania:
Nie należy leczyć pokrzywą, jeśli jesteś w ciąży, masz zakrzepowe zapalenie żył, zwiększoną krzepliwość krwi lub jesteś narażony na ryzyko zawału serca.
Pyszne i bardzo zdrowe karpackie przepisy kulinarne z kopru. Przepis na Zupę Karpacką z posypką:
Będziesz potrzebować: 100 g pokrzywy, 2 bulwy ziemniaka, 1 cebulę i marchewkę, ½ pęczka natki pietruszki i koperku, 2 łyżki. kwaśna śmietana, 1 łyżka. sok z cytryny, olej roślinny, sól.
Przygotowanie zupy z pokrzywy karpackiej:
Ziemniaki obierz, dodaj sól do wody i zagotuj w rondlu, wrzuć ziemniaki i gotuj do miękkości. Ziemniaki wyjmujemy z bulionu, zalewamy śmietaną, wrzucamy z powrotem do bulionu, mieszamy i dalej gotujemy na średnim ogniu. Marchew i cebulę pokroić w paski i smażyć na oleju roślinnym przez 4 minuty.
Warzywa i pokrzywy umyj i osusz, drobno posiekaj, pokrzywy zaparz wrzącą wodą, włóż do zupy razem z zieleniną, zagotuj, dodając sok z cytryny, pieprz i sól do smaku, przez kolejne 2 minuty i zdejmij z kuchenki .
Zupy z pokrzywami można przygotować na bulionie drobiowym lub mięsnym, odpowiedni jest też bulion warzywny, ale jeśli zupa jest bezmięsna, można też użyć samej wody.
Do zup lepiej jest używać wyłącznie młodych pokrzyw lub górnych, niewyrośniętych liści roślin.
Pyszne i bardzo zdrowe karpackie przepisy kulinarne z kopru. Przepis na drugie danie z pokrzywy „Strzyżyk”
Będziesz potrzebować: młodych świeżych pokrzyw, ziemniaków, cebuli, jajek, czosnku , oleju roślinnego, przypraw, soli.
Jak gotować strzyżyka karpackiego. Pokrzywy zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu przez 10 minut, następnie przełożyć na durszlak, odcedzić i smażyć z cebulą na oleju, dodając sól, aż cebula będzie gotowa pod przykryciem. Do pokrzywy i cebuli dodać ugotowane ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, wbić jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić bazylią i ziele angielskie.
Pyszne i bardzo zdrowe karpackie przepisy kulinarne z kopru. Przepis na omlet karpacki:
Będziesz potrzebować: pokrzywy, jajka, mleko, masło, sól.
Jak przygotować omlet huculski z pokrzywami: pokrzywy zalać wrzątkiem, drobno posiekać, wlać jajka roztrzepane z mlekiem, posolić i wymieszać. Rozpuść masło na patelni, dodaj mieszaninę i smaż omlet pod pokrywką, aż będzie gotowy. Omlet z pokrzywą jest bardzo, bardzo przydatny, jeśli chcesz rano naładować się energią, siłą i wigorem, będzie to doskonała propozycja na śniadanie. Z pokrzywy można zrobić inną wersję omletu.
Pyszne i bardzo zdrowe karpackie przepisy kulinarne z kopru. Przepis na wiosenną sałatkę z pokrzywy karpackiej:
Będziesz potrzebować: młodej pokrzywy, zielonej cebuli, koperku, pietruszki, oleju roślinnego, pieprzu, soli.
Jak przygotować zieloną, karpacką sałatkę witaminową z pokrzywą:
Liście pokrzywy dokładnie umyć i zaparzyć wrzącą wodą, drobno posiekać, połączyć z drobno posiekanym koperkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem, dodać sól, pieprz i doprawić oliwą. Pyszne i bardzo zdrowe karpackie przepisy kulinarne z kopru.
Przepis na sałatkę z wiosennej pokrzywy karpackiej:
Będziesz potrzebować: 500 g liści pokrzywy, 50 g natki pietruszki i koperku, 4 ząbki czosnku , 1-2 orzechy włoskie , 3-4 łyżki. olej roślinny, 1 łyżka. sok z cytryny, sól.
Jak przygotować sałatkę z pokrzywy karpackiej i orzechów:
Pokrzywy płuczemy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3-4 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy na durszlaku, lekko rozgniatamy i przekładamy do miski. Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, dodać mieszankę do pokrzyw wraz z posiekanym koperkiem i natką pietruszki oraz pokruszonymi orzechami, skropić sokiem z cytryny.