Jak przygotować herbatę z dzikiej róży i dlaczego warto pić ją rano?

Dziką różę, zbiera się i suszy we wrześniu-październiku. Czas pomyśleć o tym, gdzie zbierać jagody i jak zrobić z nich zdrową herbatę. Wtedy nie będziesz miał nic przeciwko sezonowym przeziębieniom, bo w zawartości witaminy C przodują owoce dzikiej róży: kwasu askorbinowego w owocach jest 50 razy więcej niż w cytrynie i 10 razy więcej niż w porzeczkach.

Jak przygotować herbatę z dzikiej róży: przepisy klasyczne i alternatywne

Owoce dzikiej róży warzone są solo lub w połączeniu z czarną herbatą i ziołami. Smak napoju jest lekko cierpki, ściągający, z nutami cytrusowymi. Dlatego jagody łączy się ze słodkimi i jasnymi ziołami, takimi jak melisa czy mięta, a także tymiankiem i oregano.

Parzenie dzikiej róży ma swoją specyfikę, dlatego po zaparzeniu lepiej jest połączyć ją z innymi składnikami. Na przykład przygotuj czarną herbatę, herbatę ziołową i napar z dzikiej róży w osobnych czajnikach, a następnie wymieszaj je w kubku.

Dzieje się tak dzięki temu, że zioła i czarna herbata parzona jest w temperaturze 90 stopni, a dzika róża w temperaturze 70 stopni. Jest to konieczne, aby nie zniszczyć witaminy C, która nie lubi wrzącej wody.

Najbardziej przydatny przepis na napój z dzikiej róży

Wstępnie zagotuj wodę, a następnie ostudź do temperatury 70 stopni. Do ceramicznego, porcelanowego lub szklanego imbryka wsyp łyżkę jagód i dodaj 200 ml wody. Dobrze jest znaleźć czajniczek z ściśle przylegającą pokrywką, ponieważ owoc dzikiej róży wymaga gotowania na parze. Jeśli nie, przykryj czajnik ręcznikiem. Zaparzaj napój przez 15 minut i natychmiast wypij, w przeciwnym razie witamina C, w którą bogate są owoce dzikiej róży, zdąży się utlenić.

Rano lepiej pić herbatę z dzikiej róży, ponieważ napój ma wyraźne działanie tonizujące i orzeźwiające.

Jak inaczej zaparzyć dziką różę?

Jeśli zależy Ci na bogatym smaku i jesteś gotowy poświęcić zawartość witaminy C, przygotuj herbatę z dzikiej róży inaczej:

  1. Do rondelka włóż łyżkę owoców róży i dodaj 200 g wody. Gotuj przez około dziesięć minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia na noc. Rano otrzymasz mocny, smaczny napój, który możesz rozgrzać lub wypić na zimno.
  2. Zmiel 100 g jagód w blenderze, przełóż do termosu i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na około pięć godzin. Odcedzić przed użyciem.

Sezon zbiorów dzikiej róży przypada na połowę jesieni, przed pierwszymi przymrozkami. Dlatego ostrożnie zbieraj jagody z krzaka. W domu przygotuj czystą powierzchnię (prześcieradło lub ręcznik, papier też się sprawdzi) i rozłóż owoce w jednej warstwie. Zostaw to na jeden dzień.

Gdy jagody wyschną, posortuj je i usuń nadmiar resztek. Następnie susz owoce róży na jeden z trzech sposobów: naturalnie na powietrzu w ciemnym, chłodnym miejscu (przez tydzień), w suszarce ustawionej na tryb standardowy lub w piekarniku. W tym drugim przypadku jagody rozłóż w jednej warstwie i susz przez pięć godzin w temperaturze 50 stopni. Następnie owoce należy pozostawić do ostygnięcia.

Na co oprócz witaminy C przydatne są owoce dzikiej róży?

Rekordowa ilość witaminy C sprawia, że ​​dzika róża jest doskonałym przeciwutleniaczem i ochroną układu odpornościowego, ale to nie jedyna korzystna właściwość czerwonych jagód.

Kompozycja dzikiej róży

 

Witaminy i minerały Zawartość na 100 g
Witamina C 426
Potas 429
Witamina A 217
Wapń 169
Magnez 69
Fosfor 61
Witamina K 25.9
Witamina E 5,84
Żelazo 1.06

Dzięki takiemu składowi napój z dzikiej róży:

  • łagodzi ból i łagodzi stany zapalne w zapaleniu stawów ;
  • uważany za środek zapobiegający tworzeniu się kamieni i żółci, przydatny w zapaleniu pęcherzyka żółciowego;
  • dobry dla jelit dzięki pektynie ;
  • poprawia potencję i zatrzymuje rozwój zapalenia gruczołu krokowego;
  • zapobiega rozwojowi cukrzycy i chorób układu krążenia , obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi;
  • u kobiet w ciąży łagodzi objawy zatrucia i łagodzi obrzęki;
  • podobnie jak kora dębu jest środkiem ludowym na biegunkę ;
  • wspomaga utratę wagi, zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.

 

 

Możesz również polubić…