Jak prawidłowo zrobić bimber na orzeszkach piniowych (skorupach) – przepis rosyjski

Przepis rosyjski, myślę że niezwykle ciekawy, a temat rzadko pojawia się w Polsce.

 

Najpopularniejszą nalewką, którą każdy bez wyjątku zrobił lub próbował, jest „Kedrovka”. Nalewka, której głównym składnikiem są orzeszki piniowe lub łupiny sosny. Nalewka ta została nie tylko wypróbowana, ale pokochana przez wszystkich bez wyjątku. Można śmiało powiedzieć, że nalewka jest nalewką ludową, jedną z najpopularniejszych wśród miłośników domowych drinków dla dorosłych.

Warunkiem otrzymania napoju bezalkoholowego i pitnego będzie nie tylko dobra i wysokiej jakości baza alkoholowa, ale także obowiązkowe przygotowanie orzechów lub łupin.

Wielu się ze mną nie zgodzi, wielu powie, że przygotowanie usunie cały smak i kolor, ale tak nie jest. Preparat usunie nadmiar żywicy, a napój nie będzie gorzki i nie będzie miał wyraźnego drzewnego smaku. Jestem pewien, że wiele osób robiąc cedr, odczuwało w napoju niezbyt przyjemną gorycz.

Odpowiednie przygotowanie wzmocni smak i aromat tego składnika.

Przygotowanie łupin (orzechów) nie zajmuje dużo czasu, jest łatwe i proste. Radzę przygotować od razu większą ilość naparów, aby zawsze mieć w domu zapas naparów i polecam używać wyłącznie świeżych orzechów lub łupin. Nie gromadź zapasów przez kilka lat i wykorzystaj orzechy (łuski) z tegorocznych zbiorów.

Pierwszą rzeczą, którą robimy, jest mycie orzechów (łusek) z kurzu i brudu. Wodę odsączamy i przekładamy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy 30-40 sekund i odlewamy wodę.

Robimy to trzy razy. Po raz czwarty zalej wrzącą wodą, zamknij pokrywkę i odstaw na 15-20 minut.

Odcedź i pozwól wodzie spłynąć. Podczas wszystkich tych 4 procedur woda będzie stale brązowieć. Nie należy się tego bać, nie wpłynie to ani na aromat, ani na smak, ani na kolor przyszłych nalewek. Ta procedura usunie nie tylko brud i zanieczyszczenia, ale także nadmiar żywicy, takie orzechy nie dodadzą goryczy przyszłemu napojowi.

Następnie orzechy należy upiec. Weź patelnię (oczywiście bez oleju), podgrzej ją i wsyp na nią orzechy lub łupiny. Ciągle mieszając, podgrzewaj aż pojawi się lekki dym i wyraźny aromat.

Pamiętaj, że po namoczeniu orzechy są mokre i początkowo parują. Mieszaj więc, aż pojawi się lekka mgiełka. Smażenie kończymy gdy skorupa nabierze koloru jak na zdjęciu, a w kuchni pojawi się niepowtarzalny i bardzo przyjemny aromat). Wyjąć i rozprowadzić na powierzchni równą warstwą. Takie prażenie (kalcynacja) pozwoli pełniej ujawnić smak i aromat tego składnika w przyszłym napoju.

Teraz orzechy lub łupiny są całkowicie gotowe do użycia w nalewkach.

Możesz również polubić…