Hericium – opis grzyba i jego zastosowanie
Hericium erinaceus to pięknie wyglądający grzyb leczniczy z długimi kaskadowo owłosionymi kolcami, które przypominają wodospad. Rośnie na pniach drzew liściastych w północnych lasach. Jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej od tysięcy lat i stał się uznanym kandydatem do rozwoju pozytywnych funkcji poznawczych.
A czesane żółtko ma długie wiszące igły, osiągające długość ponad jednego centymetra. W przeciwieństwie do większości grzybów, których igły wystają na boki, u Hericium erinaceus zwisają, przypominając grzywę lub brodę lwa. Grzyby rosną zarówno na żywych, jak i martwych drzewach liściastych, szczególnie często można je spotkać późnym latem i jesienią.
Właściwości odżywcze Hericium :
Jeśli zwykłe grzyby nazywane są mięsem leśnym, to jeżynę można bezpiecznie nazwać „leśnymi owocami morza”, ponieważ smakuje jak krewetki, kraby lub homary. Dzięki tej jakości cieszy się dużym uznaniem miłośników nietuzinkowych dań i często pojawia się w menu rozmaitych restauracji. Hericium erinaceus ma doskonałe walory smakowe. Owocniki nie wymagają wstępnej obróbki cieplnej przed przystąpieniem do przygotowania potrawy. W żywności grzyb ten jest zwykle używany smażony, zupy, sosy, nadzienia do ciast, dodatki, gotowane lub suszone z niego.
Naukowcy uważają, że jest źródłem co najmniej 32 składników bioaktywnych. Jest bogata w potas, cynk, żelazo i selen, zawiera polisacharyd beta-glukan, który znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości, m.in. chroniących zdrowie serca i wzmacniających układ odpornościowy. 100 g tego grzyba zawiera 325 kalorii (białka – 14,4, tłuszcze – 3,7, węglowodany – 61,5).
Sposób użycia w postaci naturalnej : 1 łyżeczkę (2 g) mielonego grzyba dodać do szklanki (200 ml) wody podgrzanej do 60-70°C. Naciągnij napar w ciągu 6 godzin. Wstrząśnij i wypij z resztkami grzyba.
Do czego jest stosowany?
- Aktywacja pamięci i ostrości uwagi.
- Poprawa zdrowia psychicznego i ogólnego samopoczucia.
- Wzmocnienie układu odpornościowego.
- Poprawa pracy układu oddechowego.
- Neutralizacja kwasu żołądkowego.
- Zatrzymanie krwawienia z macicy.
- Wzmocnienie mechanizmów obronnych organizmu (m.in. jako dodatkowy środek w walce ze Sneadem).
- Normalizacja procesów metabolicznych (w szczególności z cukrzycą typu II).
Grzyb Hericium ma zdolność do harmonizacji żołądka i układu trawiennego oraz chroni i łagodzi błonę śluzową, dlatego jest stosowany w zaburzeniach układu pokarmowego, takich jak: zapalenie żołądka, wrzody żołądka, zgaga, refluks, a także poprawia trawienie.
Ten niezwykły grzyb jest szczególnie popularny w medycynie wschodniej, gdzie od dawna stosowany jest jako środek antyseptyczny i immunostymulujący w leczeniu nieżytów żołądka, wrzodów żołądka i chorób płuc, a także pobudzający układ pokarmowy. Ponadto dobrze znana jest zdolność hericium do hamowania biologicznych procesów starzenia i związanych z nimi zaburzeń układu nerwowego. W chińskiej medycynie ludowej ekstrakt z owocników Hericium pectinate był z powodzeniem stosowany w leczeniu białaczki i raka przełyku.
Grzyb nie został jeszcze wystarczająco dobrze zbadany przez współczesną naukę. Jednak przeprowadzone badania (głównie w Japonii i Chinach) potwierdzają wysoką wartość leczniczą grzebienia jeżynowego. Już w latach 60. japońscy naukowcy odkryli, że polioza grzybicza ma silne właściwości przeciwnowotworowe. Później w Chinach przeprowadzono liczne badania właściwości leczniczych gericium. W rezultacie stwierdzono, że polioza ekstrahowana z płynu hodowlanego grzyba skutecznie zwiększa aktywność komórek przeciwnowotworowych – makrofagów i zapobiega spadkowi liczby leukocytów. Co więcej, właściwości te są najbardziej skuteczne w leczeniu białaczki i raka przełyku. Stwierdzono również, że łączne stosowanie gericium z podobnymi preparatami z innych grzybów znacznie zwiększa działanie przeciwnowotworowe.
W wyniku tych badań w owocnikach grzebienia Hericium stwierdzono obecność następujących substancji czynnych: ergosterolu, beta-glukanów, pochodnych cyjtanu, erinacyn i hericenonów. Spośród substancji o działaniu przeciwnowotworowym wyizolowano pięć (!) Polisacharydów, fenoli i kwasów tłuszczowych. Potwierdzono istotne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i immunostymulujące wodnych i alkoholowych ekstraktów z grzyba. Ponadto odkryto zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi.
Badania w dziedzinie nerwobólów ujawniły jeszcze jedną ciekawą cechę hericium. Niedawno z grzyba w Japonii wyizolowano substancję zwaną stymulatorem naprawy tkanki nerwowej lub czynnikiem wzrostu nerwów (NGF), który jest specjalnym rodzajem białka wspomagającego regenerację neuronów mózgowych.