Herbata smocza-turkusowa-szmaragdowa – źródło substancji antyrakowych i przeciwstarzeniowych

Bardzo często herbatka ta pita jest jedynie dla walorów smakowych i w zasadzie nie ma się czemu dziwić, albowiem jest pełna aromatu i smaku. Nie zapomnijmy jednak, że ma ogromną ilość związków, które mają właściwości lecznicze. Co za tym idzie? Warto zamienić zwykłą herbatę typu Lipton na leczniczą aromatyczną oolong 😉

Herbata oolong ma bogaty aromat, łagodny smak i szalenie interesujący wygląd. Niebieski napar sprawia wrażenie, jakby pełen był sztucznych dodatków. To tylko pozory – herbata oolong to niezwykle cenne źródło antyrakowych i przeciwstarzeniowych naturalnych związków.

Wytwarza się ją głównie w Chinach i na północny Tajwanu. Powstaje z tych samych liści co herbata czarna, jednak ze względu na specyficzny sposób wytwarzania nabiera innej barwy, smaku oraz właściwości. Jest czymś w rodzaju brakującego ogniwa między herbatą czarną a zieloną. Oto dlaczego warto bliżej zapoznać się z niebieską herbatą oolong.

Jak powstaje niebieska herbata?

Niebieska herbata oolong (zwana też smoczą, turkusową czy szmaragdową) pozyskiwana jest z liści i pąków wiecznie zielonego krzewu herbaty chińskiej (Camellia sinensis). To ta sama roślina, z której powstaje herbata zielona i czarna. Niebieska herbata powstaje w wyniku fermentacji. Co jednak znamienne, na pewnym etapie proces ten zostaje zatrzymany (w odróżnieniu od całkowitej fermentacji liści herbaty czarnej). Dlatego też niebieską herbatę oolong nazywa się półfermentowaną.

W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że niebieska herbata oolong jest brakującym ogniwem pomiędzy herbatami zieloną a czarną, ponieważ łączy w sobie cechy obu tych odmian. Wszystkie mają podobny skład – zawierają podobny zestaw witamin i minerałów. Różnią się pod względem stężenia kofeiny – w odmianie niebieskiej jest jej zdecydowanie mniej. Jej smak natomiast jest mniej cierpki niż herbaty zielonej, bliższy łagodności herbaty czarnej.

No co jest dobra niebieska herbata oolong?

W medycynie ajurwedyjskiej niebieska herbata oolong znana jest od dawna jako środek na wzmocnienie pamięci i zredukowanie stresu. Posiada właściwości obniżające poziom glukozy we krwi, zmniejsza stężenie złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Co ciekawe, niebieska herbata oolong może pobudzać pracę mózgu lub przeciwnie – działać wyciszająco. To zależy od czasu parzenia herbaty. Warto również dodać, że regularnie spożywanie herbaty oolong wspiera proces przemiany materii i stymuluje wydalanie nadmiaru płynów z organizmu, tym samym wspiera proces odchudzania.

Najważniejszymi składnikami aktywnymi w herbacie są polifenole, głównie katechiny. Oolong charakteryzuje wysoka zawartość tych związków. Katechiny wykazują przede wszystkim działanie antyoksydacyjne – oznacza to, że wspierają neutralizowane wolnych rodników, chroniąc komórki przed niszczeniem i procesami starzenia. Katechiny obecne w niebieskiej herbacie spowalniają rozwój wielu chorób, w tym schorzeń układu sercowo-naczyniowego, nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych, w tym m.in. cukrzycy czy choroby Alzheimera.

 

 

Na podstawie portalu: Pyszności

Możesz również polubić…