Herbata gryczana – warto spróbować!

Herbata gryczana to modny i zdrowy napój, który zyskał dziś ogromną popularność zarówno wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, jak i wśród bohemy. Dzięki bogactwu korzystnych składników odżywczych w swoim składzie działa antyoksydacyjnie, poprawia trawienie, normalizuje ciśnienie krwi i poziom cukru, działa detoksykująco i wspomaga odchudzanie.

Oprócz szeregu cennych właściwości zdrowotnych herbata gryczana ma bogaty smak, który łączy w sobie nuty orzechów i wanilii, słodkich wypieków i ciasteczek owsianych. Idealny zamiennik „szkodliwego” deseru i ani grama kalorii. Dodatkowo w odróżnieniu od tradycyjnej herbaty, kasza gryczana nie zawiera glutenu i kofeiny i może być spożywana o każdej porze dnia.

Wycieczka historyczna i geografia zakładu

Herbata gryczana, inna nazwa Ku Qiao, czyli herbaty dla psów, przyszła do nas ze Wschodu. Otrzymuje się go z rośliny zwanej tatarem lub czarną gryką. W Chinach, Japonii i na Tajwanie aromatyczną i smaczną herbatę gryczaną pija się od kilku stuleci. Wiadomo, że od VII wieku znalazła się w diecie mieszkańców Cesarstwa Niebieskiego i wykorzystywana była w celu zwiększenia odporności organizmu oraz poprawy trawienia. Chińskie Kompendium Substancji Leczniczych z 1578 r. stwierdza, że ​​Ku Qiao „dodaje energii Qi, równoważy umysł, wyostrza słuch i wzrok”. W Japonii nasiona gryki tatarskiej mielone są na mąkę i wykorzystywane do wyrobu tradycyjnych makaronów.
Aby uprawiać czarną grykę, wymagane są specjalne warunki klimatyczne, takie jak w południowo-zachodnich Chinach, Japonii, Korei i na wyżynach Tajwanu na wysokości półtora tysiąca metrów.

Skład chemiczny

Zasadnicza różnica pomiędzy herbatą gryczaną a tradycyjnym napojem polega na tym, że do produkcji nie wykorzystuje się liści rośliny, lecz młode ziarna, które w okresie niepełnego dojrzewania zawierają maksymalną ilość cennych pierwiastków chemicznych.

Nasiona gryki czarnej zawierają dużą ilość aminokwasów (18 odmian), z których część jest niezbędna, tj. nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane z pożywieniem. Herbata gryczana zawiera dużo lizyny, kwasu oleinowego i linolowego. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, zawiera 26 flawonoidów, 16 fenylopropanoidów, 13 kwasów fenolowych: waniliowego, galusowego, ferulowego, kawowego itp., które decydują o właściwościach przeciwutleniających herbaty Ku Qiao. Zawiera wiele makro i mikroelementów: jod, wapń, krzem, żelazo, mangan, sód, fosfor, miedź, cynk, celulozę, fluor, potas i magnez oraz witaminy: B, PP, A, E, B4.

W odróżnieniu od gryki zwyczajnej, gryka tatarska zawiera szczególnie cenną flawonoidową kwercetynę, której zawartość wynosi około 66,3 mg/g. Kolejnym ważnym bioflawonoidem rośliny jest rutyna, czyli witamina P (około 82% wszystkich flawonoidów), która wzmacnia naczynia krwionośne. Jej stężenie w gryce tatarskiej jest 100 razy większe niż w gryce zwykłej, dlatego w latach 40. ubiegłego wieku z tej właśnie rośliny pozyskiwano rutynę leczniczą. Biorąc pod uwagę, że dzienne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze wynosi 30 mg, picie tatarskiej herbaty gryczanej może stać się kompletnym źródłem tego związku.

Tak bogaty skład chemiczny decyduje o właściwościach zdrowotnych i pielęgnacyjnych Ku Qiao oraz opóźnia proces starzenia.

Dobroczynne właściwości herbaty gryczanej

Dzięki super składowi chemicznemu herbata Ku Qiao poprawia ogólny stan naczyń krwionośnych, obniża poziom cukru, normalizuje ciśnienie krwi, pomaga poprawić trawienie, oczyszcza i uspokaja układ nerwowy, wspomaga produkcję kolagenu.

10 dobrych powodów, dla których warto kupić tatarską herbatę gryczaną :

1. Eliminuje obrzęki

Herbata gryczana jest skuteczna w leczeniu obrzęków spowodowanych przewlekłą niewydolnością żylną. Obserwacje grup osób przyjmujących ten napój oraz placebo wykazały znaczną poprawę stanu zdrowia osób, które otrzymywały herbatę gryczaną w porównaniu z pacjentami z drugiej grupy. Badanie opublikowano w European Journal of Pharmacology. Usuwa nadmiar płynów z organizmu, pomagając w ten sposób w walce z obrzękami.

2. Oczyszcza naczynia krwionośne 

Badania wśród kobiet po menopauzie cierpiących na choroby układu krążenia wykazały, że picie herbaty gryczanej sześć razy w tygodniu powoduje normalizację ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Dane te zostały opublikowane w artykule American Heart Journal poświęconym zaletom herbaty tatarskiej.

3. Obniża poziom glukozy 

Artykuł opublikowany w Journal of Agricultural and Food Chemistry wykazał, że herbata gryczana lub jej koncentrat obniża poziom glukozy we krwi u szczurów z cukrzycą. Jednak proces przygotowania herbaty gryczanej lub koncentratów w tym przypadku różni się od zwykłej metody.

4 Poprawia pracę nerek
Vitexin i rutyna z herbaty gryczanej poprawiają przepływ krwi i zapobiegają żylakom. Usuwa nadmiar płynów z organizmu, pomagając w walce z obrzękami nóg.

W eksperymencie przeprowadzonym na szczurach z celowo uszkodzonymi nerkami, podawanie herbaty gryczanej w dużych stężeniach wykazało spowolnienie postępu choroby nerek. Sugeruje to podobny efekt u pacjentów z chorobami nerek, pomimo braku podobnych badań na ludziach.

5. Zapobiega cukrzycy typu 2

Rutyna zawarta w kaszy gryczanej jest niezwykle korzystna dla diabetyków. W eksperymencie kontrolowanym placebo na myszach laboratoryjnych chorych na cukrzycę stwierdzono, że herbata gryczana obniżała poziom glukozy we krwi o 12-19% po 90 i 120 minutach od podania zwierzętom. W grupie zwierząt otrzymujących placebo nie zaobserwowano spadku poziomu glukozy.

Naukowcy przypisują ten efekt obecności w herbacie D-chiro-inozytolu, który odgrywa kluczową rolę w sygnalizacji komórkowej i metabolizmie glukozy zarówno u zwierząt, jak i u ludzi, tj. może działać naśladując insulinę, zwiększając wrażliwość komórek organizmu na nią.

6. Normalizuje pracę układu nerwowego

Herbata gryczana tatarska działa relaksująco na układ nerwowy, zwiększając odporność na stres i przeżycia emocjonalne. Pobudzając krążenie mózgowe, poprawia funkcje poznawcze i zdolności umysłowe, jest przydatny po udarze mózgu i w jego profilaktyce.

7. Chroni przed rakiem i chorobami serca

Czarna gryka zawiera lignany – związki fenolowe pochodzenia roślinnego, które w organizmie ssaków przekształcają się w enterolakton, który może zapewnić ochronę przed rakiem piersi i innymi nowotworami hormonozależnymi, a także chorobami serca. Regularne spożywanie herbaty gryczanej kilkakrotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych i korzystnie wpływa na mięsień sercowy.

8. Zwiększa odporność

Herbata gryczana jest ważnym źródłem przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w wodzie, nierozpuszczalnych i rozpuszczalnych w tłuszczach . Zawiera składniki odżywcze, takie jak tokotrienole, witamina E, kwasy fenolowe, selen i kwas fitynowy, które zwalczają toksyczne wolne rodniki w organizmie, zapewniając ochronę przed szkodliwymi infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi oraz wzmacniają odporność.

9. Poprawia trawienie i wspomaga odchudzanie

Błonnik zawarty w herbacie gryczanej korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, poprawiając pracę układu trawiennego i obniżając poziom cukru we krwi. Ze względu na niską zawartość kalorii napój ten może stanowić idealny zamiennik wysokokalorycznych napojów wspomagających odchudzanie. Ponadto obecność katechin w herbacie gryczanej, będącej naturalnym przeciwutleniaczem, z kolei sprzyja utracie wagi, co wykazano w szczegółowym badaniu przeprowadzonym na otyłych pacjentach.

10. Najlepsza alternatywa dla zielonej herbaty lub kawy

Herbata gryczana to idealny napój dla osób, które chcą unikać picia zielonej herbaty i kawy, lub są na diecie niskoszczawianowej. Oferuje wszystkie zalety tradycyjnych napojów energetyzujących i może być idealnym wyborem dla osób na diecie zapobiegającej kamicy nerkowej.

Jak parzyć i pić herbatę gryczaną

Aby przygotować zdrowy i smaczny napój Ku Qiao, należy wsypać do imbryka 5 g (około 1 łyżeczki) nasion gryki tatarskiej i zalać 250 mililitrów (1 szklanka) wrzącej wody, zamknąć pokrywkę i pozostawić na cztery do pięciu minut . Napój jest gotowy do spożycia. Ponadto herbatę gryczaną można zaparzyć nawet trzykrotnie bez utraty smaku, a ziarna można spożywać po wypiciu herbaty, jeśli zajdzie taka potrzeba.

W celach leczniczych zaleca się pić herbatę gryczaną codziennie przez miesiąc według następującego schematu: pić trzy razy dziennie przez pierwsze 30 dni, następnie zrobić miesiąc przerwy, potem ponownie przez 30 dni itd.

Ze względu na brak kofeiny w składzie można ją pić o dowolnej porze, jak każdy inny napój, parząc ją tylko dla przyjemności, nawet wieczorem i przed snem.

Przeciwwskazania
Słynne powiedzenie Paracelsusa mówi: „Wszystko jest trucizną i wszystko jest lekarstwem. Tylko dawka czyni lekarstwo trucizną i zatruwa lekarstwo.” Pomimo niewątpliwych korzyści zdrowotnych i braku skutków ubocznych, jak każdy produkt, herbata gryczana tatarska ma swoje przeciwwskazania. Należy go unikać w okresach zaostrzenia przewlekłych chorób żołądka i jelit, a także u osób ze słabą krzepliwością krwi.

Możesz również polubić…