Guizhi-Fuling – pobudza zastój krwi i zmniejsza mięśniaki i torbiele

Guizhi-Fuling to mieszanka chińskich zioł która pobudza zastój krwi i zmniejsza mięśniaki i torbiele(zawiera w sobie między innymi piwonie drzewiastą, cynamon, korzeń piwonii, nasiona chinskiego orzecha włoskiego). W badaniu wykazano właściwości antynowotworowe in vivo i in vitro. poprzez zahamowanie metaloproteinaz i zwiększenei TIMP(odpowiedzialne za zmniejszenie metaloproteinaz). 61)
Proantocyjanidy z pestek winogron hamują komórki nowotworowe omawianego raka powodując ich apoptozę. poprzez aktywację kaspazy 3 i pobudzenie białka Bak-1 które ma działanie promujące śmierć komórek rakowych i obniżenei aktywności bialka Bcl-2 które ma działanie podtrzymujące żywotność komórki.

Winorośl japońska posiada w sobie antocyjaniny (w owocach) które posiadają właściwości przeciwrakowe poprzez obniżenie aktywności zapalnego czynnika transkrypcyjnego NFkappaBeta oraz metyloproteinazy 9

Rdestowiec japoński posiada w sobie substancje emodin-8-O-ß-D-glucoside, która hamuje białko Bcl-2(bardzo porządane w każdym typie raka) i zwieksza Bax oraz zwiększa aktywnośc kaspazy 3 i 9.64)
Stephania venosa to ziolo, które zawiera w sobie alkaloid – crebanine, ktory posiada właściwości anyproliferacyjne względem komórek raka szyjki macicy.

Berberyna hamuje infekcję HPV i tym samym zapobiega rakowi szyjki macicy poprzez zahamowanie kompleksu AP-1 i blokowanie onkoprotein E6 i E7. 66)
Pluchea indica i napary z liści tej rośliny wykazują działanie antynowotworowe względem raka szyjki macicy

Berberyna moduluje aktywność AP-1 w celu zahamowania transkrypcji HPV i sygnalizacji w dół w celu wywołania zatrzymania wzrostu i apoptozy w komórkach raka szyjki macicy

Artemisia princeps to zioło, które zawiera w sobie substancję eupafolin zdolną do spowodowania apoptozy komórek raka szyjki macicy poprzez pobudzenie kaspazy 3,8 i 9 i zahamowanie pobudzenia białka Bcl-2 które odpowiada za żywotność komórki.

Withania somnifera czyli witania ospała(przeważnie nazywana po prostu Ashwagandha) posiada w sobie substancję withaferin A która hamuje ścieżkę Akt co przyczynia się do zahamowania metaloproteinazy MMP-9

Jad pszczeli związany jest z wieloma chorobami takimi jak miażdżyca, reumatyzm i niektóre nowotwory. Zmniejsza on poziom indukowanego czynnika hipoksji HIF-1alfa co skutecznie obniża wzrost komórek rakowych. Obniża także mTOR. Wykazuje zatem działanie redukujące angiogenezę dzieki czemu komórki raka szyjki macicy nie otrzymują ‘pokarmu’ a sam nowotwor się nie rozwija i nie dochodzi do przerzutów.

Wysokie dawki resweratrolu(wysokie jego stężenie jest w rdestowcu japońskim) hamuje aktywność COX-1 i 2 (są to substancje powodujące stan zapalny) dzięki czemu resweratrol wykazuje działanie przeciwnowotworowe względem raka szyjki macicy. 70)
kwas GLA(najwyższe stężenie w oleju z ogórecznika), DHA oraz EPA(zawarte w omega 3 z np.ryb) działają cytotoksycznie względem opornego raka szyjki macicy.

Kwas retinowy(metabolit witaminy A) i EGCG(substancja z zielonej herbaty) hamują gruczoloraka szyjki macicy poprzez zahamowanie telomerazy(enzym długowieczności – w przypadku raka należy go hamować) i aktywujacy apoptozę komórek nowotworowych. 72)
Eugenol (kwas) zwiększa działanie chemioterapeutyków. Już on sam w sobie poza działaniem przeciwzapalnym powoduje apoptozę komórek raka szyjki macicy.

Olejek z kurkumy wenyujin posiada właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne. Hamuje wzrost komórek raka macicy oraz ich proliferację powodując apoptozę(śmierć).

Niesteroidowe leki przeciwzapalne mogą zahamować wzrost i spowodować śmierć komórek raka szyjki macicy. Takim naturalnym odpowiednikiem np. ibuprofenu(bo o nim mowa) jest np. kurkumina czy złocień maruna.

Możesz również polubić…