Drożdże piwne: prawdziwa korzyść czy szkoda?

Zapewne słyszałeś o prozdrowotnych właściwościach drożdży piwnych. Wielu bierze je na trądzik i łupież, a niektórzy dietetycy uważają je za superżywność i przepisują jako suplementy. Jakie korzyści może nam dać ten naturalny produkt? Na czym właściwie polega jego skuteczność i kto nie powinien go stosować? Spróbujmy zrozumieć ten artykuł.

Co to są drożdże piwne?

 

Prawdziwe drożdże piwne to „żywy” materiał składający się z niepatogennych mikroskopijnych grzybów z klasy Saccharomyces cerevisiae Saccharomycetes (Saccharo oznacza „cukier”, myces oznacza „grzyb”, a cerevisiae oznacza „piwo”). Mikroorganizmy te, o wielkości od 6 do 10 mikronów (1 mikron = jedna tysięczna milimetra), trawią cukier i skrobię zbóż, tworząc środowisko bogate w białka i witaminy, głównie z grupy B. Drożdże piwne mają gorzki smak, odpowiadają za do fermentacji (fermentacji) brzeczki i od dawna jest używany do wypieku chleba i do produkcji piwa.

O tym, że drożdże są żywymi organizmami, po raz pierwszy stwierdził wybitny francuski chemik i mikrobiolog Louis Pasteur. Ustalił istnienie ich gatunków i ras oraz udowodnił, że fermentacja alkoholowa nie jest reakcją chemiczną, ale procesem biologicznym.

Duński chemik Emil Hansen jako pierwszy wyizolował i rozpowszechnił czystą kulturę drożdży w drugiej połowie XIX wieku, co zapoczątkowało szybki rozwój piwowarstwa w Europie. Badanie składu tego produktu pozwala stwierdzić jego niewątpliwe korzyści dla organizmu człowieka oraz szersze możliwości zastosowania.

Rodzaje drożdży piwnych

 

Drożdże piwne mogą być aktywne lub nieaktywne. Te ostatnie powstają poprzez podgrzanie do temperatury powyżej 40°C i są produktem przemysłu piwowarskiego. Otrzymują energię życiową dzięki fermentacji – szczególnemu sposobowi rozkładu cukrów, przy jednoczesnym uwalnianiu alkoholu i dwutlenku węgla. Jest to właściwość, którą ludzkość od dawna wykorzystuje do przygotowywania żywności i wyrobów alkoholowych, co jest znane ze starożytnych sumeryjskich i starożytnych źródeł egipskich. Drożdże inaktywowane to niedrogi suplement diety, który zawiera szereg korzystnych składników odżywczych. Kapsułki, tabletki, płatki lub suchy proszek to prebiotyczny pokarm dla żywych mikroorganizmów jelitowych.

Aktywne drożdże nie są pozostałościami po warzeniu, uzyskiwane bez ogrzewania, poprzez powolne suszenie w temperaturze nieprzekraczającej 40°C. Ta żywa kultura nazywana jest również drożdżami boulardi, jest hodowana w celach terapeutycznych i jest uważana za przydatny probiotyk do regeneracji flory jelitowej (1 g żywych drożdży zawiera 10 miliardów komórek).

Drożdże piwne są często uzupełniane przydatnymi składnikami odżywczymi: witaminami i minerałami. W tym celu hoduje się je w środowisku bogatym w określony związek. Na przykład mogą być wzbogacone w chrom, selen, krzemionkę lub magnez. Mikroorganizmy żywią się minerałem, który jest w ten sposób integrowany z cząsteczkami, z których się składają. Drożdże są następnie suszone w wysokiej temperaturze, w wyniku czego powstaje minerał, który jest łatwiej wchłaniany przez organizm niż w postaci czystych kryształów, ponieważ jest połączony z białkami.Jest to pożywienie zawierające witaminy, minerały, aminokwasy i aktywnych polisacharydów drożdży, ale bez ich aktywności probiotycznej.

W zależności od temperatury, w jakiej zachodzi fermentacja, drożdże piwowarskie dzielą się na fermentację ale – górną (ciepłą) i lager – dolną (zimną). Lagery mają czystszy profil smakowy, podczas gdy piwa typu ale mają bardziej owocowy lub pikantny smak i aromat.

Skład drożdży piwnych

 

>Co to są drożdże piwne?Jako część drożdży piwnych:

  • 6 witamin z grupy B, a także E, K, H, PP
  • 17 aminokwasów, z których większość jest niezbędna
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (arachidonowy, oleinowy i linolowy)
  • minerały: potas, chrom, wapń, selen, fosfor, cynk, żelazo, sód, siarka, miedź i inne.

Ściana komórkowa drożdży piwnych zawiera 18% polisacharydów, błona komórkowa składa się z lipidów, lipoprotein i białek. Składniki wewnątrzkomórkowe – itoplazma, jąderka, związki organiczne bogate w białko, w tym 8 aminokwasów egzogennych (leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, walina, tryptofan i treonina), kwasy nukleinowe i produkty ich metabolizmu, peptydy, witaminy, minerały i enzymy: β-fruktofuranozydaza i proteinaza, glukozydaza.

Skład chemiczny i wartość odżywcza drożdży piwnych w 100 g

Odżywka Ilość % normy w 100 g 100% normalne
kalorie 260 kcal 15,4% 648 gr
Wiewiórki 19,18 gr 25,2% 396 gr
Tłuszcze 1,8 gr 3,2% 3111 gr
Węglowodany 7,81 gr 3,6% 2804
Błonnik pokarmowy 13 gr 65% 154 gr
Witamina B1, tiamina 12 mg 800% 13 gr
Witamina B2, ryboflawina 10 mg 555,6% 18 gr
Witamina B4, cholina 36 mg 7,2% 1389
Witamina B5, pantotenowa 12 mg 240% 42 gr
Witamina B6, pirydoksyna 15 mg 750% 13 gr
Witamina B9, kwas foliowy 22 mcg 5,5% 1818
Witamina E, alfa-tokoferol, TE 3 mg 20% 500 gr
Witamina H, biotyna 10 mcg 20% 500 gr
Witamina K, filochinon 60 mcg 50% 200 gr
Witamina PP, NE 15 mg 75% 133 gr
Potas, k 342,4 mg 13,7% 730 gr
wapń ok 237,6 mg 23,8% 421 gr
Magnez 12,8 mg 3,2% 3125 gr
Sód, Na 216,5 mg 16,7% 600 gr
Siarka, S 13,8 mg 1,4% 7246 gr
Fosfor, P 20 mg 2,5% 4000 gr
chlor, kl 16,8 mg 0,7% 13690 gr
Żelazo, Fe 17,8 mg 98,9% 101 gr
Jod, I 0,16 mcg 0,1% 93750 gr
mangan, min 3,2 mg 160% 63 gr
Miedź, Cu 3,2 mcg 0,3% 31250 gr
Molibden, Mo 11,4 mcg 16,3% 614 gr
Cynk, Zn 10,3 mg 85,8% 117 gr

Drożdże piwne są bogate w składniki biologicznie czynne, w tym te, które nie są syntetyzowane przez organizm, co zapewnia im wysoką wartość odżywczą i szczególne uznanie w nutrikosmetyce.

Korzyści z drożdży piwnych

 

Słynny francuski dietetyk Stephane Tetart nazywa drożdże piwne superżywnością i zaleca stosowanie ich codziennie jako posiłek: w sałatkach, sosach i zupach, smażonych warzywach itp. Są również szeroko stosowane w ziołolecznictwie ze względu na ich liczne zalety.Pozytywny wpływ na organizm:

  • wzmocnienie odporności
  • poprawa przewodu pokarmowego
  • rozbudzenie apetytu
  • przyspieszenie metabolizmu
  • budowanie masy mięśniowej
  • normalizacja pracy układu nerwowego, hormonalnego i sercowo-naczyniowego
  • pielęgnacji skóry, paznokci i włosów
  • przywrócenie ciała z beri-beri, wyczerpaniem fizycznym lub emocjonalnym
  • ulga w cukrzycy, nadciśnieniu i miażdżycy

Źródło składników odżywczych

Duża zawartość składników odżywczych sprawia, że ​​drożdże piwne są idealnym uzupełnieniem łagodnych niedoborów żywieniowych, a wysoka zawartość białka sprawia, że ​​są najlepszym produktem w dietach wegetariańskich, wegańskich, fleksitariańskich, paleo i keto, a także w skutecznym żywieniu sportowców.

Przyjmowanie drożdży piwnych pomaga radzić sobie z anemią, beri-beri, utrzymać poziom energii podczas intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego.

Dla układu nerwowego i mózgu

Drożdże piwne zawierają bogaty kompleks witamin z grupy B, a także magnez, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, aktywności mózgu oraz poprawy funkcji poznawczych. Przyjmowanie suplementu drożdży pomaga w stresie, bólach głowy, sezonowej depresji i objawach PMS.

Dla skóry, włosów i paznokci

Bakterie drożdżakowe leczą wszelkiego rodzaju dolegliwości skórne, takie jak egzema, trądzik, dermatozy, a nawet łuszczyca. Witaminy z grupy B są składnikami niezbędnymi do syntezy keratyny, która stanowi ponad 95% włókna włosa, a także wierzchniej warstwy naskórka. Im więcej tych aktywów w organizmie, tym więcej keratyny jest syntetyzowane, co przyczynia się do zdrowia skóry.

Grzyby drożdżowe są skuteczne w walce z trądzikiem. „Wyjadają” cukier z porów, nasycają naskórek witaminami, zapewniając zdrową skórę. Ponadto drożdże piwne likwidują pęknięcia w kącikach ust, stymulują wzrost włosów, zapobiegają ich łamliwości i wypadaniu, likwidują łupież i wzmacniają płytkę paznokcia.

Podczas ciąży i laktacji

Ten produkt absolutnie nie jest przeciwwskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Polecany jest jako źródło kwasu foliowego, który jest ważny dla stabilnej ciąży, prawidłowego rozwoju płodu, a także w walce z dolegliwościami takimi jak nudności i wymioty. Po porodzie drożdże wspomagają wydzielanie mleka, ponieważ zawierają galaktogeny, a także pomagają w walce ze zmęczeniem poporodowym i depresją.

Poprawiona flora jelitowa

Wzdęcia są często oznaką powolnego trawienia i powolnego wypróżniania. Żywe drożdże piwne są bardzo dobrym aktywatorem trawienia, ponieważ zawierają szczep bakterii Saccharomyces cerevisiae, który stymuluje florę bakteryjną, działając jako prebiotyk.

Codzienne przyjmowanie aktywnych drożdży jako suplementu diety bardzo szybko eliminuje zespół jelita drażliwego, wzdęcia, zapalenie jelita grubego i inne objawy niestrawności. Bakterie drożdży są odporne na antybiotyki i zakwaszenie żołądka, doskonale wpływają na regenerację mikroflory jelitowej, zwiększają metabolizm węglowodanów i tłuszczów.

Sportowcy

Wielu trenerów i lekarzy sportowych zaleca sportowcom siłowym przyjmowanie drożdży piwnych w celu przybrania na wadze. Rzeczywiście, będąc dobrym źródłem białka, produkt ten nadaje się do budowania dodatkowej masy mięśniowej, a dzięki witaminom z grupy B skutecznie zwalcza zmęczenie fizyczne.

Wzmocnij odporność i walcz z infekcjami

Drożdże piwne zawierają różnorodne przeciwutleniacze , w tym glutation, beta-1,3-glukan, a także polisacharydy, takie jak trehaloza i mannan. Korzystnie wpływają na układ odpornościowy, zwalczając stres oksydacyjny – główną przyczynę starzenia się i różnych chorób związanych z wiekiem.

Drożdże piwne zawierają cynk i selen, znane z silnego działania przeciwutleniającego i immunomodulującego. Ponadto beta-1,3-glukan, podobnie jak selen, jest dobrym sprzymierzeńcem w walce z nadmiarem cholesterolu.

Drożdże piwne i cukrzyca

Cukrzyca to bardzo powszechna choroba, groźna z poważnymi powikłaniami, takimi jak neuropatia kończyn dolnych, udar mózgu, niewydolność nerek czy zawał mięśnia sercowego. Biorąc pod uwagę wysoką zawartość chromu w składzie drożdży piwnych, można założyć ich skuteczność w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, ponieważ wiadomo, że chrom ma zdolność obniżania poziomu insuliny, a co za tym idzie, cukru we krwi.

W badaniu z 1997 roku oceniano wpływ wysokich dawek chromu w porównaniu z placebo u osób z cukrzycą typu 2. Uzyskane wyniki wykazały, że suplementacja chromem miała pozytywny wpływ na poziom HbA1c (hemoglobiny glikozylowanej), insuliny, glukozy i cholesterolu. W 2006 roku inni badacze badali wpływ drożdży piwnych wzbogaconych w chrom na glukozę, insulinę, lipidy we krwi i stres oksydacyjny u osób z cukrzycą typu 2. Uważa się, że ten suplement jest bezpieczny i może mieć korzystny wpływ na krew, poziom cukru i stres oksydacyjny.

Inne badanie z 2013 roku wykazało wpływ drożdży piwnych na lipoproteiny w surowicy i ciśnienie krwi również u pacjentów z cukrzycą typu 2. Badanie kliniczne trwało 12 tygodni, było podwójnie ślepe, wzięło w nim udział 90 osób losowo podzielonych na dwie grupy: jedna z nich otrzymywała 1800 mg drożdży piwnych dziennie, a druga otrzymywała placebo. Autorzy eksperymentu doszli do wniosku, że drożdże piwne oprócz zwykłego leczenia cukrzycy mogą obniżać skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi u pacjentów z cukrzycą.

Wyniki tych badań są bardzo zachęcające. Potrzebnych jest jednak więcej badań klinicznych, aby lepiej określić wpływ drożdży piwnych na cukrzycę, a także dawkę potrzebną do uzyskania korzystnego efektu.

Drożdże piwne na przyrost masy ciała

 

Drożdże piwne nie są w stanie celowo budować tkanki tłuszczowej lub mięśniowej. Zasadniczo są silnym probiotykiem, przywracają równowagę flory jelitowej, stabilizują metabolizm i dostarczają organizmowi ważnych składników odżywczych. W związku z tym sen normalizuje się, poprawia się apetyt, a cały układ pokarmowy zaczyna lepiej pracować i łatwiej wchłaniać składniki odżywcze. Tak więc osoby o niskim stosunku masy ciała mogą przybrać na wadze. Oznacza to, że drożdże piwne mogą być wykorzystywane przez profesjonalnych sportowców do budowy masy mięśniowej i są wskazane dla dzieci o niskiej masie ciała.

Aby w zdrowy sposób zwiększyć masę mięśniową i nie gromadzić szkodliwego tłuszczu, muszą być spełnione dwa warunki: prawidłowe dawkowanie i intensywna aktywność fizyczna.

Na przykład spożycie drożdży piwnych w ilości 2 g dziennie nie wystarcza do znacznego przybrania na wadze. Ta dawka jest zalecana tylko dla tych, którzy chcą po prostu cieszyć się zdrowotnymi właściwościami tego produktu bez przybierania na wadze. Twój lekarz, trener sportowy lub dietetyk może zalecić odpowiednią dawkę.

Drożdże piwne w walce z trądzikiem

 

Nieaktywne drożdże piwne są uznawane za doskonałego sprzymierzeńca w leczeniu przewlekłego trądziku i czyraczności. Jak to działa?Bardzo często wysypki skórne są związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem gruczołów łojowych z powodu zaburzeń w przewodzie pokarmowym. Pryszcze pojawiają się, gdy pory skóry zostają zatkane łojem lub martwym naskórkiem. Czasami prowadzi to do infekcji bakteryjnej, która powoduje stan zapalny, aw rezultacie wystający pryszcz. Bakterie te przenoszą się w powietrzu i dostają się na skórę, gdy dotykamy twarzy nieczystymi rękami.

Drożdże piwne mają właściwości oczyszczające i antybakteryjne, dzięki czemu idealnie nadają się do pielęgnacji skóry i profilaktyki trądziku. Dodatkowo dzięki przyjmowaniu drożdży piwnych mikroflora żołądka i jelit zostaje zapełniona dobroczynnymi bakteriami, eliminowane są toksyny, poprawia się trawienie, co pozytywnie wpływa również na skórę.

Z drugiej strony kultura drożdży zawiera aminokwasy, pierwiastki śladowe (cynk, siarkę i fosfor), a także witaminy z grupy B, które likwidują stany zapalne i zwiększają funkcję barierową naskórka. Z kolei dekspantenol (lub witamina B5) ma działanie przeciwtrądzikowe, a niacyna skutecznie zwalcza trądzik i stany zapalne.

Słynny francuski dietetyk, autor książki Drożdże piwne są inteligentne! Alix Lelier-Delcour zaleca leczenie trądziku drożdżami piwnymi, ale ostrzega, że ​​na początku może wystąpić efekt odwrotny – pojawią się nowe pryszcze. Jest to normalne, ponieważ organizm jest wolny od toksyn. Kurację trzeba kontynuować, a efekt nie każe czekać: uzyskasz zdrową, piękną i równomierną skórę.

Drożdże piwne w kosmetyce

 

Wykorzystanie drożdży piwowarskich do celów kosmetycznych znane jest od czasów starożytnych. Z ich pomocą od dawna leczy się ukąszenia komarów, wysypki skórne, wygładza zmarszczki, poprawia się też wygląd włosów i paznokci.

Bogactwo drożdży piwnych w witaminę B, potas, wapń, magnez oraz pierwiastki śladowe (selen, cynk, miedź itp.) sprawia, że ​​są one niezbędnym suplementem diety urodowej. Dobroczynne składniki odżywcze pomagają wzmocnić włosy i paznokcie, a także oczyszczają i równoważą tłustą i suchą skórę, zwalczają oznaki starzenia się skóry, takie jak zmarszczki i przebarwienia. Dziś w sprzedaży można znaleźć szampon piwny, kremy przeciwstarzeniowe i maski na bazie bakterii drożdży.

Z pomocą drożdży piwnych można zorganizować w domu kompletną, skuteczną i budżetową pielęgnację skóry, włosów i paznokci. Drożdżowe maseczki piwne oczyszczają skórę, likwidują trądzik, wygładzają zmarszczki, zwężają pory, uelastyczniają i uelastyczniają skórę. Ten żywy produkt wchodzi również w skład maseczek do włosów i paznokci, dbając o ich zdrowie i urodę.

Miękkie lub łamliwe paznokcie wskazują na brak składników odżywczych lub mogą być spowodowane agresywnym manicure, który osłabił twoje paznokcie. Witamina B6, wapń, żelazo i magnez są niezbędne dla ich zdrowia. Wszystkie składniki odżywcze znajdują się w drożdżach piwnych. Ponadto drożdże piwne aktywują syntezę keratyny, która jest jednym z głównych składników paznokcia. Dzięki właściwościom odżywczym drożdży piwnych paznokcie stają się mniej łamliwe, szybciej odrastają i lepiej wyglądają. Drożdże piwne pomagają również poprawić stan płytki paznokcia i zapobiegają jej rozwarstwianiu.

Przepis na łamliwe paznokcie

Weź dowolną formę drożdży piwnych i wymieszaj ją z taką samą ilością ciepłej wody. Odczekaj 30 minut, aż drożdże rozwiną się w wodzie, a następnie nałóż na paznokcie. Pozostaw mieszaninę na dłoniach na 15 minut, a następnie spłucz.

Drożdże piwne do twarzy

Drożdże piwne to uznany uniwersalny środek do pielęgnacji skóry twarzy. Są odpowiednie dla właścicieli zarówno tłustej, jak i suchej skóry, bardzo skuteczne w przypadku skóry starzejącej się. Działają oczyszczająco, odżywczo, nawilżająco i opóźniają procesy starzenia. Dzięki enzymom wydzielanym podczas życia drożdżaków dochodzi do regeneracji komórek skóry, kwasy organiczne służą utrzymaniu prawidłowego pH, witaminy z grupy B i pierwiastki śladowe odżywiają naskórek, zapewniają piękną cerę, jędrność i elastyczność skóry.

Istnieje wiele przepisów, które mogą pomóc w walce z niedoskonałościami skóry twarzy. Najłatwiej rozgnieść 3-4 tabletki drożdży piwnych na proszek, dodać trochę ciepłej wody, mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i nałożyć na oczyszczoną twarz na 15 minut.

Maska do cery tłustej

Do podstawowego przepisu dodaj 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Tę maskę najlepiej nakładać wieczorem, a rano stosować krem ​​​​przeciwsłoneczny, aby uniknąć pigmentacji.

Przepis na maseczkę do skóry suchej

Drożdże piwne wymieszać z odrobiną ciepłej wody i odstawić na 15 minut. W innej misce ubij widelcem żółtko jajka i 1 łyżkę oleju roślinnego (takiego jak kokos, ogórecznik, awokado lub kiełki pszenicy). Połącz oba składniki i nałóż na twarz. Pozostawić na 15 minut, następnie dokładnie spłukać ciepłą wodą.

Maska do starzejącej się skóry

Rozcieńczyć 10 gramów drożdży piwnych w proszku z olejem bazowym, takim jak oliwa, kokos, rycynowy, lniany. Trzymaj ją na twarzy przez 20-30 minut, następnie zmyj maskę chłodną wodą.

Aby wyeliminować trądzik, do podstawowej receptury można dodać nadtlenek wodoru, który zapewni efekt wybielający.

Maskę należy nałożyć na czystą, odparowaną skórę, wtedy pory twarzy będą maksymalnie otwarte, a dobroczynne bakterie będą mogły wniknąć w głąb porów.

Drożdże piwne do włosów

Wypadanie włosów przy zachowaniu rozsądnych granic to normalny proces. Jednak różne czynniki mogą pogorszyć sytuację. Włosy wypadają z powodu stresu, zmęczenia lub nagłej zmiany temperatury. Problem ten występuje z powodu braku składników odżywczych, na przykład z powodu diety lub zimą, a także niestrawności.

Drożdże piwne mogą być używane do stymulacji wzrostu włosów poprzez spożycie i stosowanie jako część masek. Zawarte w składzie witaminy z grupy B, biotyna i inne składniki aktywne zapobiegają procesom destrukcyjnym w cebulkach, co poprawia wygląd włosów i aktywuje ich wzrost. Wspomagając syntezę keratyny, drożdże piwne wzmacniają włosy na całej długości, eliminując ich łamliwość, nadając sprężystość i połysk.

Alix Lelier-Delcour w swojej książce o dobroczynnych właściwościach drożdży piwnych podaje prosty i skuteczny przepis na wzmocnienie i upiększenie włosów: zawartość pół opakowania drożdży piwnych wsyp do małej miseczki, dodaj 2-3 łyżki ciepłej wody . Pozostawić na 30 minut, następnie wymieszać. Zmocz włosy, nałóż ten preparat na korzenie i delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców. Po 30 minutach dokładnie spłucz ciepłą wodą.

Jak pić drożdże piwne?

 

Aby zobaczyć skuteczność suplementu na poziomie fizycznym, spożywanie drożdży piwnych należy prowadzić przez kilka miesięcy. Zaleca się przyjmowanie od 3 do 5 g suplementu diety dziennie, gdyż taka ilość zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B9 i 71% witaminy B1. Produkt należy przyjmować po posiłku, popijając pełną szklanką wody. Kurs powtarza się kilka razy, w oparciu o cechy ciała, przerwa między kursami wynosi co najmniej 3 miesiące.

Jedną z najwygodniejszych opcji drożdży odżywczych są tabletki. Dawkowanie jest napisane w instrukcji leku. Na przykład drożdże piwne amerykańskiej marki Now Food przyjmują 3 tabletki 3 razy dziennie. Przyjmowanie suplementu poprawia trawienie, pomaga pozbyć się toksyn, poprawia ogólną kondycję organizmu.

Jako odżywkę sportową zaleca się przyjmować drożdże piwne w dawce 500 mg dziennie (od 8 do 16 tabletek) lub 1-2 łyżki proszku, dosypując do głównego pokarmu lub w postaci płynnej – dodając gainer lub białko do to.

Przeciw łuszczycy płynne żywe drożdże piwne przyjmuje się 1 łyżkę stołową 1-2 razy dziennie, 30-40 minut przed posiłkiem, popijając wodą lub rozcieńczając w 1/2 szklanki ciepłego mleka.

W celu poprawy mikroflory w wyniku stosowania antybiotyków konieczne jest przyjmowanie drożdży piwnych przed i po antybiotykoterapii. Wynika to z faktu, że antybiotyki inaktywują grzyby drożdżakowe, więc ich jednoczesne stosowanie znacznie zmniejsza skuteczność tych ostatnich.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze drożdży

 

Drożdże piwowarskie są dostępne w handlu w postaci płatków, kapsułek, tabletek, suchego proszku, a także w postaci płynnej. Wszystkie mają te same właściwości, ale różnią się funkcjami przechowywania. Substancja płynna ma najkrótszy okres przydatności do spożycia, nie dłuższy niż 8 godzin w temperaturze pokojowej. Sproszkowany produkt może być przechowywany przez długi czas. Najpopularniejszą opcją są tabletki. Właśnie w takiej postaci drożdże piwne są często sprzedawane w postaci suplementów diety.Aby nie pomylić ich z suplementem, zalecamy zakup ich w specjalistycznym sklepie lub aptece. Zwróć uwagę na skład i wybierz produkt, który ma najwięcej witamin B1 i B9 w 100 g.

Możesz wybrać drożdże piwne wzmocnione różnymi pierwiastkami, aby uzyskać dodatkowe korzyści zdrowotne. Na przykład drożdże piwne z kwasem bursztynowym poprawiają pracę mięśni, co może być przydatne dla sportowców, z cynkiem poprawiają odporność, z jodem dbają o zdrowie tarczycy, z żelazem zwiększają stężenie hemoglobiny i leczą anemię.

Czy są jakieś przeciwwskazania do przyjmowania?

 

Jeśli zastosujesz się do instrukcji leku i zaleceń lekarza, spożywanie drożdży piwnych jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Osoby z problemami jelitowymi mogą czasami odczuwać wzdęcia lub gazy na początku suplementacji. To uczucie powinno zniknąć po kilku dniach. Przedawkowanie powoduje te same objawy.

Przeciwwskazania do stosowania drożdży piwnych:

❌dzieci  do lat 3;

❌  nieswoiste zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego itp.)

❌  choroby nerek

❌alergia  na gluten i aminy biogenne

❌  ciężka immunosupresja

W przypadku reakcji alergicznej charakteryzującej się zaczerwienieniem, swędzeniem i obrzękiem tkanek, należy przerwać przyjmowanie drożdży piwnych.

Ze względu na wysoką zawartość kwasów nukleinowych drożdże piwne nie są zalecane dla osób starszych. Suplement ten nie jest zabroniony kobietom w ciąży, jednak przed rozpoczęciem jego przyjmowania najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Interakcje leków

Leki przeciwgrzybicze mogą zmniejszać skuteczność drożdży piwnych.

Ponieważ drożdże piwne zawierają tyraminę, nie są zalecane dla osób przyjmujących leki przeciwdepresyjne, przeciwbólowe lub inhibitory. Może to spowodować nagły wzrost ciśnienia krwi, silny ból głowy lub nudności.

Wyniki

 

Drożdże piwne to popularny produkt szeroko stosowany w ziołolecznictwie. Są przydatne w przypadku przejściowego zmęczenia, poprawy wyników sportowych, są doskonałym sprzymierzeńcem w walce ze starzeniem się komórek, skuteczne w zaburzeniach trawienia spowodowanych zachwianiem równowagi flory bakteryjnej jelit, idealne w poprawie urody skóry, włosów i paznokci. Zaletą tego narzędzia jest bezpieczeństwo i brak skutków ubocznych, z zastrzeżeniem zasad stosowania.

Możesz również polubić…