Dlaczego warto wybierać żywność adekwatną do grupy krwi? Jak uzupełnić niedobory?

“To co żywnością jest dla jednego człowieka, może być trucizną dla drugiego” – Lukrecjusz

“Grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Decyduje o podatności na choroby, o upodobaniu do żywności i nawet o rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Jest jednym z głównych czynników wpływających na twój bilans energetyczny, na skuteczność, z jaką spalasz kalorie, na reakcje na stres i może nawet ma wpływ na osobowość”. Peter D’ Adamo 

Niegdyś panowało przekonanie, że oznaczenie grupy krwi jest nam jedynie potrzebne wówczas kiedy naszemu zdrowiu zagraża poważna operacja, czy też musimy poddać się transfuzji krwi. Okazuje się jednak, że każdy z nas powinien ją znać ponieważ badania amerykańskich lekarzy D’Adamo, Jamesa ojca i Petera syna potwierdziły, iż grupa krwi ma ogromne znaczenie jeśli chodzi o dobór naszej codziennej diety, czy też skłonnościami do chorób.

Grupa krwi ma kluczowe znaczenie jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Działa on tak, aby określać kto jest wrogiem, a kto przyjacielem Twojego organizmu. Wszystkie formy życia od najmniejszego wirusa, aż do człowieka posiadają oznaczniki chemiczne – antygeny- które są niepowtarzalne. Jeżeli do danego organizmu wtargną obce antygeny, układ odpornościowy wytwarza przeciwciała , które atakują aby zniszczyć. W taki właśnie sposób dochodzi do reakcji zwanej aglutynacją czyli sklejaniem.

Pomiędzy krwią a żywnością dochodzi do bardzo podobnej reakcji chemicznej.

Żywność, którą spożywamy zawiera lektyny białkowe. Bardzo często zdarza się, że nie są one zgodne z antygenem naszej grupy krwi. Aby je zniszczyć, organizm zużywa ogromną ilość energii.

Prawie każdego dnia zjadamy pokarmy, które sprawiają, że w organizmie dochodzi do aglutynacji. Efekty uboczne łatwo można zauważyć. Najczęściej są to:

–  podrażnienie śluzówki żołądka,

– zwolniona przemiana materii,

– złe samopoczucie i wiele innych niekorzystnych efektów

– blokowanie przepływu krwi przez nerki

– marskość wątroby

-Obniżenie aktywności enzymów proteolitycznych

-Zmiany morfologiczne w nerkach, wątrobie, trzustce

-Zmniejszenie wielkości grasicy

-Zmiany w mikroflorze jelita cienkiego

-Wysoka swoistość do antygenów grupowych krwi – zastosowanie w laboratoryjnych badaniach grup krwi

 

Powyższe powody przekonują, że należy nauczyć się wybierać to, co sprzyja naszemu zdrowiu. Mocny system odpornościowy sprawi, że łatwiej będzie bronił organizm przed bakteriami i wirusami. Znikną migreny poprawi się ogólne samopoczucie, zmniejszą objawy alergii, poziom cukru spadnie a także ustąpi szereg innych dolegliwości. Plusem będzie również fakt, że pozbędziemy się zbędnych kilogramów, co wpłynie na smukłą sylwetkę.

W krwi zawarty jest przekaz genetyczny naszych przodków, nasza osobowość, kondycja, tendencje do schorzeń. Dlatego należy tak dopasować dietę aby długo cieszyć się zdrowiem i przestać popełniać dotychczasowe błędy.

 

Charakterystyka ogólna osób według grupy krwi:

 

Grupa “0”

– najstarszą wśród grup krwi

– dr D’Adamo opisuje jako myśliwy, łowca – zaleca dietę białkowo-tłuszczową oraz aktywny tryb życia. Występuje jako dominująca grupa krwi wśród mieszkańców Afryki, Indian Ameryki Północnej, Południowej, Eskimosów.

Są to osoby dynamiczne, odpowiedzialne, sprawdzające się w ekstremalnych warunkach. Żywiołowo uzewnętrzniają swoje uczucia, potrafią doskonale zorganizować zajęcia. Wytrwale dążą do osiągnięcia wytyczonych celów, jednakże nie lubią krytyki i czasami są zbyt uparte.

 

Grupa “A” – dr D’Adamo klasyfikuje jako rolniczą i zaleca dietę roślinną podobną do diety wegetariańskiej, z niewielką ilością
białego mięsa i ryb oraz spokojny tryb życia, z regularnym snem i wypoczynkiem. Występuje
głównie w Europie. To introwertycy i perfekcjoniści. W pracy są systematyczni, wydajni i skuteczni. Wydają się być ulegli, ale to pozory – potrafią “pokazać rogi”. Są niezastąpionymi współpracownikami, nie nadają się jednak na szefów – często brak im własnej inicjatywy.

 

Grupa “B” -według dr D’Adamo to koczownicy, nomadzi i zaleca dietę białkowo–tłuszczową z dodatkiem produktów mlecznych. Występuje najczęściej w Azji. To osoby niezależne i skomplikowane. Często zajmują kierownicze stanowiska. Ich zawodową zaletą jest kreatywność i możliwość koncentracji. Potrafią też być dobrymi obserwatorami. Są to ludzie stworzeni do realizacji wielkich zamierzeń, jednakże w pojedynkę – ich osobowość może utrudniać im pracę w zespole.

 

Grupa “AB” –

enigma – najmłodsza z grup układu AB0 – dr D’Adamo zaleca dietę, która łączy produkty zalecane w diecie dla grupy A i B, odpowiednio połączone i zbilansowane. Dualny charakter ich osobowości powoduje, że są to osoby popadające w skrajności. To zarówno profesjonaliści, jak i nieudacznicy. W życiu zawodowym najlepiej sprawdzają się w dyplomacji, ponieważ potrafią szybko adoptować się do każdej sytuacji i rozwiązywać skomplikowane problemy. Ich wadą jest natomiast niezdolność podejmowania szybkich decyzji.

 

Grupa krwi jest kluczem do funkcjonowania układu odpornościowego organizmu

Kontroluje ataki wirusów, bakterii, różnych infekcji, związków chemicznych, stresu i wielu innych intruzów i stanów mogących naruszać układ immunologiczny. Słowo immunologiczny pochodzi z łac. immunis, pojęcie to oznaczało miasto w Imperium Rzymskim, od którego nie żądano płacenia podatków. Oby także Twoja grupa krwi dała Ci ten rodzaj immunitetu!

 

Układ immunologiczny działa tak, aby określać kto jest wrogiem, a kto przyjacielem Twojego organizmu. Każda forma życia od najprostszego wirusa aż do człowieka ma unikatowe oznaczniki chemiczne zwane antygenami znajdujące się na komórkach każdego organizmu, które są jak chemiczny odcisk palca – niepowtarzalny i indywidualny. Grupa krwi bierze nazwę od antygenu grupy krwi, który jest zapisany w czerwonych komórkach krwi.

 

GRUPA KRWI                                  ANTYGEN

A                                                      A

B                                                      B

AB                                                    AB

                0                                    BRAK ANTYGENÓW

 

Prawie sto lat temu dr Karl Landsteiner, wybitny austriacki lekarz i naukowiec, odkrył, że grupy krwi wytwarzają przeciwciała na inne grupy krwi.  Jego rewolucyjne odkrycie wyjaśniło, dlaczego niektórzy ludzie mogą wymieniać między sobą krew, podczas gdy inni nie. Do czasów dr. Landsteinera transfuzje krwi były robione na chybił trafił. Czasami „zadziałały”, a czasami nie i nikt nie wiedział dlaczego. Dzięki dr. Landsteinerowi wiemy, które grupy krwi są rozpoznawane jako przyjazne, a które jako wrogie. Za odkrycie grup krwi otrzymał w 1930 roku Nagrodę Nobla.

 

dr Karl Landsteiner odkrył, że:

  • Grupa A posiada przeciwciała przeciwne B. Grupa B zostanie odrzucona przez grupę A.

 

  • Grupa B posiada przeciwciała przeciwne A. Grupa A zostanie odrzucona przez grupę B. Tak więc grupy A i B nie mogą nawzajem wymieniać krwi.

 

  • Grupa AB nie posiada żadnych przeciwciał. Uniwersalny biorca, przyjmie każdą inną grupę krwi! Lecz posiada ona zarówno antygeny A jak i B, zostanie więc odrzucona przez wszystkie inne grupy krwi. Grupa AB może więc przyjmować krew od każdego, lecz nie może przekazać krwi nikomu innemu, poza grupą krwi AB.

 

  • Grupa krwi 0 nosi przeciwciała przeciwne A i B. Grupy A, B i AB zostaną odrzucone. Grupa 0 nie może przyjmować krwi od nikogo innego, poza grupą 0. Lecz będąc wolna od antygenów A i B, grupa 0 może przekazywać krew każdemu innemu. Jest uniwersalnym dawcą!

 

 

GRUPA KRWI                        NOSISZ PRZECIWCIAŁA PRZECIWNE

A                                                      GRUPIE KRWI B

B                                                      GRUPIE KRWI A

AB                                                   ŻADNYCH PRZECIWCIAŁ

0                                                       GRUPOM KRWI A I B

 

Przeciwciała „przeciwne innej grupie krwi” są najsilniejszymi przeciwciałami naszego układu odpornościowego. Ich zdolność do sklejania – aglutynacji – komórek krwi przeciwnej grupy krwi jest tak potężna, że może być obserwowana bezpośrednio na szkiełku gołym okiem. Przeciwciała grupy krwi są wytwarzane automatycznie, najczęściej pojawiają się zaraz po urodzeniu i osiągają dorosły wiek po czterech miesiącach.

 

Pomiędzy krwią i żywnością zachodzi bardzo podobna reakcja chemiczna.

 

 

Wiele rodzajów pożywienia aglutynuje komórki pewnych grup krwi (w sposób podobny do odrzucania), lecz innych nie. Oznacza to, że żywność szkodliwa dla komórek jednej grupy, może być korzystna dla komórek innej grupy. Wiele antygenów w żywności ma cechy podobne A lub B. W żywności, którą zjadamy znajdują się lektyny białkowe i jeśli nie są one zgodne z antygenem grupy krwi, również zachodzi proces aglutynacji zaburzając procesy metaboliczne. Jeżeli tylko lektyna osiedli się gdzieś w organizmie, wywiera magnetyczny efekt na komórki w tym regionie. Zlepia komórki i są one przeznaczone na zniszczenie, tak jak gdyby były obcymi intruzami. Organizm zużywa mnóstwo energii, by je zniszczyć.

 

Większość lektyn znajdujących się w żywności nie zagraża życiu, chociaż niektóre mogą powodować wiele problemów. W większości przypadków układ obronny broni nas przed lektynami. 95% lektyn, które wchłaniamy z typowych diet, jest wydalanych przez organizm. Lecz co najmniej 5% lektyn przechodzi do krwiobiegu, gdzie poprzez różne reakcje niszczy czerwone i białe ciałka krwi. Działanie lektyn w przewodzie pokarmowym może być jeszcze groźniejsze. Tam często powodują one ostre zapalenia wrażliwej śluzówki jelit i to działanie aglutynujące może pozorować alergię pokarmową. Nawet nieznaczna ilość lektyny zdolna jest skleić wielką liczbę komórek, jeśli wejdzie w reakcję z daną grupą krwi.

 

Jaka jest na to rada?

Odpowiednie odżywianie zgodne z naszymi predyspozycjami, grupami krwi.

 

 

Nie można wyeliminować lektyn z pożywienia. Rozwiązaniem jest unikanie lektyn, które aglutynują poszczególne komórki – determinowane przez daną grupę krwi. Na przykład gluten, najbardziej powszechna lektyna znajdująca się w pszenicy i innych ziarnach, wiąże się z wyściółką jelita cienkiego, powodując groźne zapalenie i bolesne podrażnienie, zwłaszcza u osób z grupą krwi 0.

Nie ma właściwego lub złego stylu życia lub diety; są tylko właściwe lub niewłaściwe wybory, których dokonujemy. W swojej książce dr D’Adamo prosi o zrobienie trzech rzeczy: ” … porozmawiaj najpierw ze swoim lekarzem, dowiedz się, jaką masz grupę krwi, jeśli jeszcze tego nie wiesz, i wypróbuj dietę dla swojej grupy krwi przez co najmniej dwa tygodnie”.

Założenia żywienia zgodnego z grupą krwi

Podział żywności na grupy:

  • Mięso i drób
  • Ryby i owoce morza
  • Jaja i nabiał
  • Oleje i tłuszcze
  • Orzechy i pestki
  • Fasole i inne rośliny strączkowe
  • Przetwory zbożowe
  • Chleb i grzanki
  • Ziarna i makarony
  • Warzywa
  • Owoce
  • Soki i napoje
  • Przyprawy
  • Inne dodatki
  • Herbatki ziołowe
  • Używki

 

Każda z tych grup dzieli żywność na trzy kategorie:

 

– wysoce wskazaną – działa jak lekarstwo,

– obojętną – działa jak żywność,

– tę, której należy unikać – działa jak trucizna.

 

Stosowanie diety

Przez pierwsze tygodnie stosowania diety zacznij działać powoli. Zmiana systemu odżywiania z dnia na dzień nie przyniesie żadnych korzyści. Daj organizmowi szansę, aby w spokoju uporał się ze szkodami, jakie mu wyrządziłeś, stosując niezdrową dietę. Można spokojnie poeksperymentować i wybierać z bogatej oferty swoich ulubionych potraw. Przyrządzając nowe potrawy, stosuj produkty spożywcze oznaczone jako wskazane, zestawiając je śmiało z obojętnymi.

Wykreśl natomiast ze swojego jadłospisu wszystkie produkty, które są zakazane.

 

Odżywianie zgodne z grupą krwi 0

 

“Jesteś tym, co jesz”

Hipokrates

 

Dzięki diecie zgodnej z Twoją grupą krwi:

 

– stracisz na wadze, bo Twój organizm będzie wypłukiwać toksyny gromadzone w tkance tłuszczowej;

– otrzymasz wsparcie w walce z chorobami uważanymi za choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, choroby sercowo-krążeniowe i inne;

– pozbędziesz się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzeniami procesu trawienia, zwolnieniem tempa przemiany materii, zaburzeniami równowagi hormonalnej, osłabieniem wydzielania insuliny;

– zyskasz większą odporność.

 

Jeżeli masz grupę krwi 0, świetnie trawisz mięso i ryby. Natomiast produkty zbożowe zakłócają Twoją przemianę materii. Zdarza się, że samo wyeliminowanie z diety chleba pszennego i płatków kukurydzianych przynosi osobom z grupą krwi 0 znaczną i trwałą utratę wagi, poprawę krzepliwości krwi, a nawet wyjście z depresji. Również przetwory mleczne należy ograniczyć do minimum. Twój układ pokarmowy produkuje dużo kwasów żołądkowych, a organizm nastawiony jest na szybką przemianę materii. Twój układ odpornościowy nie zawsze potrafi sobie dobrze radzić z wirusami i bakteriami, które wywołują grypę, gruźlicę, ospę wietrzną. Osoby z tą grupą krwi, jako istoty mięsożerne, są bardziej narażone na chorobę wrzodową, a także podatne na różne alergie.

Masz skłonność do niedoczynności tarczycy, dlatego twoja dieta powinna być bogata w jod.

Jesteś pewny siebie, wytrzymały, kochasz ryzyko. Zachowanie dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego (a także szybkie schudnięcie), mogą zapewnić ci forsowne ćwiczenia fizyczne, np. na siłowni, również bieganie i porządne treningi aerobiku. Intensywny sport dla ludzi z twoją grupą krwi jest najskuteczniejszym sposobem na rozładowanie stresu. Potrzeba ci dużo ruchu, sportów niepozbawionych dreszczyku emocji, elementów rywalizacji. Intensywny wysiłek fizyczny pomoże ci zachować odpowiedni poziom metabolizmu, redukuje stres, wpływa na dobre samopoczucie. Pozbawiony ruchu, łatwo wpadasz w przygnębienie, odczuwasz wieczne zmęczenie, brak energii, tyjesz
Postaw na swój wrodzony optymizm, umiejętność koncentracji i zdolności przywódcze. Z natury jesteś rzutki, bystry, pełen energii. Pamiętaj o tym, wybierając dla siebie zajęcie czy miejsce pracy. Okazało się, że ludzie z grupą krwi 0 posiadają silną wolę i dużo energii, łatwość nawiązywania kontaktów i nieprawdopodobną siłę przebicia.
Mają zatem wszelkie predyspozycje do osiągnięcia sukcesu zawodowego. Ludzie Ci, w typie myśliwych, są zdrowi zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Co im zagraża? Ze względu na cechy charakteru są bardziej narażeni na wrzody żołądka i jelit. Jednak człowiek z grupą krwi 0 ma największe szansę na dożycie sędziwego wieku, powyżej 75 lat.
Ludzie z grupą 0 uchodzą za wysportowanych, konsekwentnie dążących do celu, odważnych, ale także autorytatywnych, pewnych siebie, czasem wręcz bezwzględnych i przyzwyczajonych do podejmowania nagłych decyzji.

 

Czynniki powodujące utratę wagi

Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.
Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu – minerału, którego zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie, a nawet zanik mięśni.

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:

  • Gluten pszenicy – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
  • Kukurydza – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
  • Fasola nerkowata(kidney) – pogarsza wykorzystanie kalorii;
  • Fasola navy – pogarsza wykorzystanie kalorii;
  • Soczewica – hamuje właściwy metabolizm odżywczy;
  • Kapusta – hamuje działanie hormonu tarczycy;
  • Brukselka – hamuje działanie hormonu tarczycy;
  • Kalafior – hamuje działanie hormonu tarczycy;
  • Gorczyca – hamuje działanie hormonu tarczycy.

 

Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:

  • Wodorosty (kelp) – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
  • Owoce morza – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
  • Sól jodowana – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
  • Wątroba – jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
  • Czerwone mięso – sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
  • Kapusta włoska, szpinak, brokuły – sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.

 

Uwaga!

“Poronionym pomysłem był i jest wegetarianizm, który dziesiątkom tysięcy ludzi z grupą krwi 0 i B skrócił życie o kilka do kilkunastu lat.

Dlaczego? Z tej prostej przyczyny, że ich organizmy nie są w stanie wytworzyć pewnych niezbędnych białek z pożywienia składającego się wyłącznie z produktów roślinnych. Powstają więc braki, niedożywienie i zła praca organów, która z czasem manifestuje się chorobą i doprowadza do śmierci (oficjalne dane). Proponuję zapoznać się z książką p.t. Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi i zawartymi w niej wynikami wieloletnich badań lekarzy:

dr Jamesa D’ Adamo i jego syna dr Petera D’ Adamo.

Dieta wegetariańska jest oparta na inteligentnym spostrzeżeniu, że białka występują również w roślinach. Problem w tym, że wyznawcy tej diety mogą nie wiedzieć, w jakich roślinach występują białka, których potrzebuje ich organizm. Powstaje pytanie: czy ich organizm jest w stanie dobrze przyswajać ten typ białek oraz czy dla prawidłowego działania organizmu danej osoby wystarczy wyłącznie białko roślinne (tak jest w przypadku osób z grupą krwi A przyp. red.)? Większość ludzi, aby uzyskać pełnię zdrowia, MUSI spożywać białka pochodzenia zwierzęcego! Czy Ty wiesz, jakiego typu jest Twój organizm?” S. Nowakowski

 

 

WSKAZANE:

Mięso i drób: chuda wołowina, baranina, cielęcina, dziczyzna, wątróbka

Ryby i owoce morza: dorsz, halibut, łosoś, makrela, śledź, szczupak

Nabiał: nie ma produktów wskazanych
Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego

Produkty zbożowe: nie ma produktów wskazanych

Warzywa: brokuły, cebula czerwona i żółta, chrzan, czosnek, czerwona papryka, kalarepa, pietruszka, por, szpinak, rzepa
Owoce: figi suszone i świeże, śliwki (również suszone), czereśnie, mango, wiśnie
Napoje: sok ananasowy, wiśniowy, kompot z suszonych śliwek, herbata zielona, czerwona, woda

OBOJĘTNE:

Mięso i drób: indyk, kaczka, kurczak

Ryby i owoce morza: karp, tuńczyk, krewetki, małże, ślimaki

Nabiał: ser kozi, tofu, mozzarella, jaja, feta, masło, mleko sojowe, serek sojowy
Tłuszcze: olej rzepakowy
Produkty zbożowe: amarantus, pieczywo chrupkie typu Wasa, chleb żytni, wafle ryżowe, chleb bezglutenowy, kasza gryczana, brązowy i dziki ryż, płatki żytnie, płatki orkiszowe, pieczywo orkiszowe, otręby owsiane i ryżowe, chrupki żytnie, pieczywo z prosa,
Warzywa: buraki, kapusta pekińska, marchew, ogórki, oliwki zielone, seler, papryka zielona i żółta, bób, fasola, groch
Owoce: ananasy, arbuzy, banany, borówki, brzoskwinie, grejpfruty, jabłka, gruszki, kiwi, maliny, porzeczki, winogrona, truskawki
Napoje: sok grejpfrutowy, marchwiowy, pomidorowy, winogronowy, wino czerwone i białe, zielona herbata

NIEWSKAZANE:

Mięso i drób: gęś, wieprzowina
Ryby i owoce morza: śledź marynowany, łosoś wędzony, kawior
Nabiał: mleko, lody, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, biały, brie, parmezan, margaryna
Tłuszcze: olej kukurydziany, margaryna
Produkty zbożowe: pieczywo pszenne, wieloziarniste, pumpernikiel, otręby pszenne, płatki kukurydziane i wielozbożowe, makarony
Warzywa: bakłażan, biała i czerwona kapusta, kukurydza, ziemniaki, brukselka, czarne oliwki, kalafior, pieczarki
Owoce: jeżyny, mandarynki, pomarańcze

Odżywianie zgodne z grupą krwi A

 

“Jesteś tym, co jesz”

Hipokrates

Dzięki diecie zgodnej z Twoją grupą krwi:

 

– stracisz na wadze, bo Twój organizm będzie wypłukiwać toksyny gromadzone w tkance tłuszczowej;

– otrzymasz wsparcie w walce z chorobami uważanymi za choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, choroby sercowo-krążeniowe i inne;

– pozbędziesz się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzeniami procesu trawienia, zwolnieniem tempa przemiany materii, zaburzeniami równowagi hormonalnej, osłabieniem wydzielania insuliny;

– zyskasz większą odporność.

Najlepiej służy Ci dieta bogata w białko roślinne, a uboga w nasycone kwasy tłuszczowe. Możesz jeść przetwory zbożowe, warzywa i owoce. Natomiast mięso odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu. Słabo też trawisz nabiał.

Masz niezwykle wrażliwy układ pokarmowy, który produkuje niewiele kwasu żołądkowego. Trawienie białka zwierzęcego jest dla twojego organizmu bardzo obciążające. Jedząc mięso i nabiał, nie tylko jesteś ospały, ale też stopniowo przybierasz na wadze. Ponieważ wraz z wołowiną czy mlekiem dostarczasz swojemu organizmowi zbyt wiele szkodliwych związków chemicznych, zwiększasz ryzyko choroby serca lub cukrzycy w późniejszym wieku.

Masz też mocne strony. Jedną z nich jest duża odporność na wirusy.
Doskonale będą dla Ciebie wszystkie roślinne produkty naturalne: warzywa, zboża i ziarna. Zdrowie zapewnią ci też lekkie ćwiczenia – chińska gimnastyka tai-chi, joga, lub golf. Pomyśl o pracy w zespole – chęć współpracy z innymi masz zakodowaną w genach. Wraz z grupą krwi otrzymałaś też takie cechy charakteru, jak samokontrola i opanowanie. Twoi prapraprzodkowie nauczyli się podporządkowywać swoje potrzeby interesom społeczności. Stąd masz wrodzoną skłonność do skrywania emocji, co owocuje narastającym stresem. Rozładują go relaksujące i modelujące sylwetkę formy ruchu.
Najlepsze dyscypliny to takie, które nie wiążą się z dużym wysiłkiem fizycznym, jak np. szybki marsz, pływanie, taniec, aerobik, koszykówka…

 

Czynniki utraty wagi


Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniesz. Gdy przestaniesz jeść mięso, na początku możesz znacznie stracić na wadze, ponieważ wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe – kolejny czynnik spowalniający metabolizm. Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy.
Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:

  • Mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych;
  • Nabiał – zaburza metabolizm składników odżywczych;
  • Fasolka nerkowata – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
  • Fasolka limejska – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
  • Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii.

 

Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:

  • Oleje roślinne – wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów;
  • Produkty sojowe – wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane;
  • Warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit;
  • Ananas – zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.

Wskazane:

Mięso i drób: nie ma produktów wskazanych
Ryby i owoce morza: dorsz, karp, łosoś, makrela, ślimaki
Nabiał: mleko sojowe, ser tofu
Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego
Produkty zbożowe: pieczywo ryżowe, makaron razowy, kasza gryczana
Warzywa: botwinka, brokuły, cebula czerwona, chrzan, czosnek, kalarepa, pietruszka, por, szpinak, fasola biała, soja
Owoce: ananasy, morele, cytryny, śliwki, grejpfruty, wiśnie
Napoje: sok ananasowy, grejpfrutowy, morelowy, czerwone wino, herbata zielona, kawa


OBOJĘTNE:

Mięso i drób: indyk, kurczak
Ryby i owoce morza: szczupak, pstrąg, jesiotr, tuńczyk
Nabiał: jogurt, kefir, mleko kozie, masło, ser feta, mozzarella
Tłuszcze: olej rzepakowy
Orzechy i nasiona: mak, migdały, pestki słonecznika, orzechy laskowe i włoskie
Produkty zbożowe: obwarzanki, pieczywo chrupkie typu Wasa, chleb żytni, mąka kukurydziana, owsianka, płatki kukurydziane, otręby owsiane, ryż dmuchany
Warzywa: awokado, brukselka, cukinia, kalafior, kapusta pekińska, ogórki, kukurydza, oliwki zielone, szparagi, wszystkie warzywa dyniowate, seler, bób, fasolka biała, fasolka szparagowa, groszek zielony
Owoce: arbuzy, brzoskwinie, gruszki, jabłka, maliny, truskawki, winogrona
Napoje: sok jabłkowy, winogronowy, z kapusty, białe wino


NIEWSKAZANE:

Mięso i drób: baranina, cielęcina, dziczyzna, kaczka, podroby, wieprzowina, wołowina
Ryby i owoce morza: halibut, węgorz, śledź, sola, flądra, kawior, kraby, krewetki, małże
Nabiał: mleko, lody, margaryna, ser biały i żółty, jaja
Tłuszcze: olej kukurydziany
Produkty zbożowe: otręby pszenne, płatki wielozbożowe, pumpernikiel, bułki pszenne, chleb wieloziarnisty
Warzywa: bakłażany, kapusta czerwona i biała, oliwki czarne, pomidory, papryka, ziemniaki
Owoce: banany, mandarynki, pomarańcze

 

Uwaga!

 

Produkty mleczne wpływają na wytwarzanie zbyt dużych ilości śluzu w zatokach i drogach oddechowych. Rozwijają się w nim bakterie. Nadmiar śluzu prowadzi do reakcji alergicznych, infekcji, problemów z oddychaniem. Osoby z grupą A i tak mają na ogół skłonności do produkowania dużych ilości śluzu. Jeżeli masz grupę krwi A i cierpisz na alergie, masz problemy z oddychaniem, odstaw mleko i jego przetwory.

Odżywianie zgodne z grupą krwi B

 

“Jesteś tym, co jesz”

Hipokrates

 

Dzięki diecie zgodnej z Twoją grupą krwi:

 

– stracisz na wadze, bo Twój organizm będzie wypłukiwać toksyny gromadzone w tkance tłuszczowej;

– otrzymasz wsparcie w walce z chorobami uważanymi za choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, choroby sercowo-krążeniowe i inne;

– pozbędziesz się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzeniami procesu trawienia, zwolnieniem tempa przemiany materii, zaburzeniami równowagi hormonalnej, osłabieniem wydzielania insuliny;

– zyskasz większą odporność.

Jeśli masz grupę krwi B – nie potrafisz nigdzie zagrzać długo miejsca, lubisz nowe wyzwania i dalekie podróże.
Zrównoważone i czujne osoby z grupą krwi B mają bardzo silny, odporny na infekcje układ odpornościowy. Także ryzyko, że zapadną na raka, chorobę serca czy cukrzycę jest u nich bardzo niewielkie. Jeśli należysz do tej grupy, twój układ pokarmowy doskonale trawi mleko, rozmaite sery, kefir czy jogurt. Osobom z grupą krwi B, jako jedynym, zaleca się zrównoważoną i bardzo urozmaiconą dietę, w której oprócz nabiału powinno się znaleźć wszystko, czyli zarówno mięso, ryby, ziarna i warzywa. Należysz do grupy osób, skutecznie obniżających poziom stresu poprzez działalność twórczą. Najlepiej więc odprężą Cię dwie godziny z pędzlem w ręku, muzykowanie… Nie unikaj jednak sportu.
W twoich genach zapisana jest potrzeba ruchu. Dbaj więc o dostateczną porcję aktywności fizycznej. Dzięki niej nie będziesz miał problemów z utrzymaniem idealnej wagi oraz dobrego samopoczucia. Zdarza się, że samo wyeliminowanie z diety kurczaków i kukurydzy przynosi osobom z grupą krwi B znaczną i trwałą  poprawę stanu zdrowia, np. pozbycie się uporczywych migren.

Najlepszy będzie dla ciebie długotrwały, jednak umiarkowany wysiłek fizyczny, jak np. szybki marsz jazda na rowerze, górskie wspinaczki, tenis.
Posiadacze tej grupy krwi mają silny układ odpornościowy. Mają natomiast czasami problemy z większą podatnością na stres czy choroby wirusowe, choroby układu pokarmowego.

 

Silne i czujne osoby z grupą krwi B zazwyczaj potrafią stawiać opór wielu najgroźniejszym chorobom typowym dla współczesnego życia, takim jak choroby serca i rak.

Nawet jeśli nabawią tych chorób, istnieje większe prawdopodobieństwo, że je zwyciężą. Osoby z grupą krwi B jako że są nieco odrębne, wydają się bardziej podatne na egzotyczne zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane, toczeń i syndrom chronicznego zmęczenia. Osoby z grupą krwi B starannie przestrzegające zalecanej diety często mogą obejść groźne choroby i żyć długo i w dobrym zdrowiu. Dieta dla grupy krwi B jest zrównoważona i urozmaicona, obejmując szeroki wachlarz żywności. Reprezentuje wszystko to, co “najlepsze z królestwa zwierząt i roślin”.

Czynniki utraty wagi

Najbardziej sprzyjają tyciu kukurydza, gryka, soczewice, orzeszki ziemne i siemię sezamu. Każde z tych rodzajów żywności posiada inną lektynę, ale wszystkie wpływają na efektywność procesu metabolicznego, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię – groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Problemem z “pasieniem się” – jedzeniem wielu małych posiłków w ciągu dnia polega na tym, że zakłóca się naturalne sygnały głodu wysyłane przez ciało; możesz czuć się głodny przez cały czas – a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze.

Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tłuszczu. Sam w sobie gluten pszeniczny nie atakuje grupy B tak groźnie, jak grupy 0. Jednak kiedy dodasz pszenice do mieszanki kukurydzy, soczewicy i orzeszków ziemnych, efekt końcowy jest tak samo niszczący. Grupy B, które chcą stracić na wadze, powinny definitywnie unikać pszenicy.

Jeśli osoby z grupa krwi B przestają spożywać żywność zawierająca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje się im kontrolować wagę. Nie masz żadnych psychologicznych barier do utraty wagi, takich jak problemy z tarczycą, które mogą w tym przeszkadzać osobom z grupą krwi 0. Także nie cierpisz na zaburzenia trawienne. Wszystko czego potrzebujesz, aby stracić na wadze – to trzymanie się diety. Niektórzy ludzie są zdziwieni, że chociaż zalecenia dietetyczne dla osób z grupa krwi B zachęcają do spożywania produktów mlecznych, to jednak nie mają oni problemów z kontrolą, wagi. Oczywiście, jeżeli jadasz w nadmiarze żywność wysokokaloryczną, na pewno będziesz przybierał na wadze! Ale umiarkowana konsumpcja produktów mlecznych w rzeczywistości pomaga osobom z grupą, krwi B w osiągnięciu równowagi metabolicznej. Prawdziwym winowajcą są te szczególne rodzaje żywności, które powstrzymują skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjają gromadzeniu kalorii w postaci tłuszczu.

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:

  • Kukurydza – zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Rośliny strączkowe – zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Orzeszki ziemne – zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii;
  • Siemię sezamu – spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Gryka – zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii;
  • Pszenica – zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.

 

Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:

  • Zielone warzywa – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
  • Mięso – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
  • Jaja/niskotłuszczowe produkty mleczne – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
  • Wątroba – pomagająca w efektywnym metabolizmie;
  • Herbata z lukrecji – przeciwdziała hipoglikemii.

Uwaga!

“Poronionym pomysłem był i jest wegetarianizm, który dziesiątkom tysięcy ludzi z grupą krwi 0 i B skrócił życie o kilka do kilkunastu lat.

Dlaczego? Z tej prostej przyczyny, że ich organizmy nie są w stanie wytworzyć pewnych niezbędnych białek z pożywienia składającego się wyłącznie z produktów roślinnych. Powstają więc braki, niedożywienie i zła praca organów, która z czasem manifestuje się chorobą i doprowadza do śmierci (oficjalne dane). Proponuję zapoznać się z książką p.t. Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi i zawartymi w niej wynikami wieloletnich badań lekarzy:

dr Jamesa D’ Adamo i jego syna dr Petera D’ Adamo.

 

Dieta wegetariańska jest oparta na inteligentnym spostrzeżeniu, że białka występują również w roślinach. Problem w tym, że wyznawcy tej diety mogą nie wiedzieć, w jakich roślinach występują białka, których potrzebuje ich organizm. Powstaje pytanie: czy ich organizm jest w stanie dobrze przyswajać ten typ białek oraz czy dla prawidłowego działania organizmu danej osoby wystarczy wyłącznie białko roślinne (tak jest w przypadku osób z grupą krwi A przyp. red.)? Większość ludzi, aby uzyskać pełnię zdrowia, MUSI spożywać białka pochodzenia zwierzęcego! Czy Ty wiesz, jakiego typu jest Twój organizm?” S. Nowakowski

 

WSKAZANE:

Mięso i drób: baranina, dziczyzna, jagnięcina
Ryby i owoce morza: dorsz, halibut, makrela, sardynka, szczupak
Nabiał: chude mleko, jogurt, ser feta, mozzarella, kozi, kefir, jaja
Tłuszcze: oliwa z oliwek
Produkty zbożowe: otręby owsiane i ryżowe, ryż dmuchany, owsianka, pieczywo typu Wasa, pieczywo ryżowe
Warzywa: bakłażany, brokuły, brukselka, buraki, kapusta biała i czerwona, kalafiory, marchew, papryka, pietruszka, fasolka kidney
Owoce: ananasy, banany, papaja, śliwki, winogrona, żurawina

OBOJĘTNE:

Mięso i drób: cielęcina, indyk, wołowina, wątróbka
Ryby i owoce morza: karp, łosoś, sum, śledź
Nabiał: pełne mleko, masło, maślanka, mleko sojowe, ser biały, żółty, śmietankowy, brie, parmezan
Tłuszcze: olej z siemienia lnianego
Produkty zbożowe: ryż, pumpernikiel, chleb z mąki sojowej
Warzywa: chrzan, cukinia, czosnek, kapusta pekińska, kalarepa, pieczarki, por, koper, ogórki, szpinak, szparagi, seler, bób, fasola czerwona i zielona, szparagowa, groszek zielony
Owoce: arbuzy, brzoskwinie, cytryny, gruszki, grejpfruty, jabłka, kiwi, maliny, mandarynki, pomarańcze, truskawki, wiśnie
Napoje: sok grejpfrutowy, jabłkowy, pomarańczowy, wino, piwo, czarna herbata, kawa


NIEWSKAZANE:

Mięso i wędliny: gęś, kaczka, kurczak, wieprzowina
Ryby i owoce morza: węgorz, krewetki, kraby, małże, ostrygi
Nabiał: lody, sery z błękitną pleśnią, ser amerykański
Tłuszcze: olej słonecznikowy, kukurydziany
Produkty zbożowe: kasza gryczana, jęczmienna, płatki kukurydziane, płatki wielozbożowe, pieczywo pszenne, wieloziarniste, żytnie, dziki ryż
Warzywa: dynia, kukurydza, pomidory, rzodkiewki, oliwki, ciecierzyca, soczewica
Owoce: kokos, rabarbar
Napoje: sok pomidorowy, coca-cola, napoje gazowane

 

Odżywianie zgodne z grupą krwi AB

 

“Jesteś tym, co jesz”

Hipokrates

 

Dzięki diecie zgodnej z Twoją grupą krwi:

 

– stracisz na wadze, bo Twój organizm będzie wypłukiwać toksyny gromadzone w tkance tłuszczowej;

– otrzymasz wsparcie w walce z chorobami uważanymi za choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, choroby sercowo-krążeniowe i inne;

– pozbędziesz się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzeniami procesu trawienia, zwolnieniem tempa przemiany materii, zaburzeniami równowagi hormonalnej, osłabieniem wydzielania insuliny,;

– zyskasz większą odporność.

Podobnie jak grupa B możesz jeść nabiał, z kolei jak grupa A – tolerujesz zboża. Jednak powinieneś wykluczyć z diety produkty niewskazane dla obu grup.
Grupa krwi AB występuje rzadko. Osoby z grupą AB są najbardziej przystosowane do współczesnych warunków życia, szczególnie do częstych zmian miejsca oraz klimatu i stylu odżywiania. Funkcjonowanie Twojego układu trawiennego i odpornościowego jest specyficznym połączeniem cech grupy A i B. Większość produktów żywnościowych, które są niedobre dla grup A i B, nie poprawią też Twojego stanu zdrowia, np. czerwone mięso, kukurydza czy pszenica. Paradoksalnie jednak niektóre pokarmy szkodliwe zarówno dla osób z grupą A, jak i B w Twoim organizmie spełnią rolę leczniczą, np. pomidory. Naucz się listy wskazanych i niewskazanych dla Ciebie produktów, trudno bowiem w Twoim przypadku formułować jakiekolwiek ogólne zalecenia dietetyczne.

 

Pamiętaj, że masz dość słaby układ odpornościowy.

 

Najbardziej odpowiedni dla Ciebie sport to pływanie, jazda na rowerze, wędrówki po górach i spacery.

 

Osoby z grupę krwi AB są z jednej strony wrażliwe i uczuciowe, z drugiej, zrównoważone i skoncentrowane. Cechuje je charyzma, ale też i powierzchowność. Dobierając sobie zajęcia – zaufaj intuicji. Charakter pracy, którą będziesz wykonywać, ma ogromny wpływ na wzmocnienie lub też osłabienie Twojego wrażliwego organizmu. Typ ludzi niezwykle silnych fizycznie. Przemiana materii funkcjonuje u nich wyśmienicie.

Osoby z tą grupą krwi powinny odżywiać się w sposób mieszany. Mogą spożywać mięso, ale tylko w niewielkich ilościach i niezbyt tłuste. Natomiast świetnie ich układ trawienny znosi wszelkie przetwory mleczne. Osoby z tą grupą krwi lubią też ryby. W dziedzinie sportu osoby z grupą krwi AB będą odnosiły sukcesy w pływaniu. Warto zainwestować w aerobik, stretching oraz wędrówki wzdłuż morza czy brzegu jeziora.
Ludzie z grupą krwi AB są dobrymi organizatorami – jak wykazują badania naukowe. Stwierdzono, że gdy zatrudniono w jednej z dużych firm pracowników z grupą krwi AB, znacznie wzrosła efektywność pracy oraz produkcja. Nie należy jednak popadać w przesadę. Okazuje się, że gdy spotka się w jednym zespole zbyt wiele osób z grupą krwi AB, system organizacyjny może zostać całkowicie sparaliżowany.
Ludzie z grupą krwi AB są zagadkowi, posiadają charyzmę i są tajemniczy. Rzadko mają problemy ze zdrowiem. Niestety, owładnięci uczuciami mają bardzo duże trudności z podejmowaniem decyzji. W jednej piersi żyją jakby dwie dusze. Natomiast w przyjaźni, miłości, małżeństwie są bezinteresowni i prawie idealni: szczęśliwi i zadowoleni tylko wtedy, gdy ich partner też dobrze się czuje.
Najlepsze sposoby poprawienia kondycji fizycznej to, w twoim wypadku, ruch na świeżym powietrzu oraz ćwiczenia, którym towarzyszy muzyka. Doskonałe zdrowie i samopoczucie zapewni ci również sport wymagający częstego kontaktu z wodą.
Najlepsze dyscypliny: jazda na rowerze, szybki marsz, pływanie, taniec, aerobik, aikido.

 

Czynniki utraty wagi

Problem tycia osób z grupy krwi AB odzwierciedla mieszany wpływ genów A i B. Czasami stwarza to osobliwe problemy. Przykładowo masz charakterystyczny dla ludzi z grupą krwi A niski poziom kwasu żołądkowego, ale też typowe dla grupy B przystosowanie do jedzenia mięsa. Chociaż więc jesteś genetycznie zaprogramowany do konsumpcji mięsa, to jednak do skutecznego jego metabolizmu masz niedostateczny poziom kwasu żołądkowego, dlatego też zjedzone mięso magazynowane jest w organizmie w postaci tłuszczu. Jeśli chcesz więc stracić na wadze, powinieneś ograniczyć konsumpcję mięsa, jeść niewielkie jego ilości i uzupełniać dietę warzywami i tofu. Grupa krwi AB nie reaguje tak źle na gluten pszenicy, jak grupy 0 i B. Ale gdy zamierzasz schudnąć, powinieneś unikać pszenicy, która powoduje, że tkanka mięśniowa staje się bardziej kwaśna. Grupa krwi AB najskuteczniej utylizuje kalorie, kiedy jej tkanka jest o odczynie nieco alkalicznym.

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:

  • Czerwone mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe;
  • Fasolka nerkowata – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Nasiona i pestki – przyczyna hipoglikemii;
  • Fasolka limejska – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Kukurydza – zakłóca efektywność insulinową;
  • Gryka – spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Pszenica – spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.

 

Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:

  • Tofu – pomaga w efektywnym metabolizmie;
  • Produkty mleczne – regulują produkcję insuliny;
  • Owoce morza – pomagają w efektywnym metabolizmie;
  • Ananas – pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit;
  • Zielone warzywa – pomagają w efektywnym metabolizmie;
  • Wodorosty (klep) – regulują produkcję insuliny.

 

Zagrożenia

Podobnie jak u osób z grupą krwi A, i w tym przypadku trzeba liczyć się ze zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej, nadciśnienia. Natomiast z faktu, że układ immunologiczny jest podobnie słaby, jak u osób z grupą B, wynika zwiększona podatność na wszelkie infekcje szczególnie wirusowe.

 

Dieta

Uwzględniaj w swoim jadłospisie baraninę, drób, owoce morza, produkty mleczne, rośliny strączkowe, orzechy, ryż, owies, proso, soję, zieleninę, brokuły, kalafior, wodorosty morskie. Unikaj: bekonu, cielęciny, skorupiaków, węgorzy, serów pleśniowych, fasoli, pestek słonecznika, awokado i papryki. Ograniczaj spożywanie czerwonego mięsa i masła.

Aktywność fizyczna

Najbardziej polecane są ćwiczenia relaksacyjne. Możesz dowoli uprawiać aerobik i pływać, bo dobrze czujesz się w wodzie. Ponieważ jesteś mało odporna/y na stres, szukaj ukojenia w ćwiczeniach tai chi lub jogi. Spacery, wędrówki po łąkach zawsze dobrze Ci robią.

 

WSKAZANE:

Mięso i drób: baranina, indyk
Ryby i owoce morza: dorsz, makrela, sardynka, morszczuk
Nabiał: jogurt, kefir, ser kozi, feta, mozzarella, wiejski, jaja
Tłuszcze: oliwa z oliwek

Orzechy i nasiona: orzeszki ziemne, orzechy włoskie
Produkty zbożowe: owsianka, chleb żytni, wafle ryżowe, ryż, pieczywo chrupkie typu Wasa, makarony z mąki ryżowej, żytniej i owsianej
Warzywa: bakłażany, brokuły, buraki, czosnek, kalafior, ogórek, pietruszka, seler, fasola czerwona, soczewica
Owoce: agrest, ananasy, cytryny, figi, śliwki, grejp-fruty, winogrona, wiśnie
Napoje: sok marchwiowy, winogronowy, żurawinowy, kawa, zielona herbata


OBOJĘTNE:

Mięso i drób: wątróbka
Ryby i owoce morza: karp, sum, łosoś, śledź świeży, kawior
Nabiał: chude mleko, ser biały, żółty, śmietankowy, masło
Tłuszcze: oleje z orzeszków ziemnych, rzepakowy, z siemienia lnianego
Produkty zbożowe: kasza jęczmienna, kuskus, otręby pszenne, płatki wielozbożowe, bagietka pszenna, chleb bezglutenowy, chleb wieloziarnisty, pumpernikiel, graham
Warzywa: brukselka, cebula, chrzan, cukinia, marchew, pieczarki, pomidory, szpinak, bób, szparagi, fasolka biała, fasolka szparagowa, groszek zielony
Owoce: arbuzy, borówki, brzoskwinie, gruszki, jabłka, maliny, nektarynki, morele, truskawki
Napoje: sok jabłkowy, ananasowy, grejpfrutowy, warzywne, wino

NIEWSKAZANE:

Mięso i drób: cielęcina, dziczyzna, gęś, kurczak, wieprzowina, wołowina
Ryby i owoce morza: halibut, łosoś, śledź, krewetki, małże
Nabiał: lody, margaryna, maślanka, sery pleśniowe, parmezan, pełne mleko
Tłuszcze: olej kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy, margaryna
Produkty zbożowe: kasza gryczana, płatki kukurydziane
Warzywa: papryka, oliwki czarne, kukurydza, fasola czarna i kidney
Owoce: banany, pomarańcze
Napoje: sok pomarańczowy, herbata czarna, napoje gazowane

 

Oczywiście, trudno każdego dnia spożywać jedynie produkty, które służą doskonale dla naszego organizmu, dodają mu energii i odporności. Dlatego też chciałam wspomnieć o firmie CaliVita  , z której naturalnych suplementów korzystam od kilku lat. Są to produkty przyjazne dla vegan, z roślinnymi ekstraktami, w pełni kompleksowa formuła, bez stearynianu magnezu. 

Osoby, które pragną zadbać aby w pełni odżywianie zgadzało się z grupą krwi proponuję:

 

MULTIWITAMINA DLA OSÓB Z GRUPĄ KRWI 

Seria produktów Vital to multiwitaminy dostosowane do indywidualnych potrzeb osób o różnych grupach krwi, zawierające około 40 różnych składników aktywnych: witamin, składników mineralnych, składników roślinnych. Jeśli masz grupę 0 cechujesz się wysoką odpornością układu pokarmowego i nadaktywnością układu odpornościowego. Jesteś mało tolerancyjny na adaptacje dietetyczne i środowiskowe oraz lepiej znosisz stres przy intensywnej aktywności fizycznej. Osoby z grupą krwi 0 mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminy z grupy B oraz zaleca im się szczególnie stosowanie składników roślinnych, takich jak np.: jukka, natka pietruszki, kurkuma, korzeń chrzanu i wyciąg z korzenia lukrecji.

MULTIWITAMINA DLA OSÓB Z GRUPĄ KRWI A

Seria produktów Vital to multiwitaminy dostosowane do indywidualnych potrzeb osób o różnych grupach krwi, zawierające około 40 różnych składników aktywnych: witamin, składników mineralnych, składników roślinnych. Jeśli masz grupę krwi A należysz do tzw. rolników. Twój przewód pokarmowy jest dość wrażliwy, za to układ odpornościowy cechuje się wysoką tolerancją. Aby utrzymać figurę i być aktywnym na co dzień, powinieneś trzymać się diety opartej głównie na produktach roślinnych. Dla wsparcia funkcjonowania organizmu zaleca się im stosowanie przede wszystkim żelaza, witaminy B12, witaminy C, folianów, kwasu pantotenowego, bioflawonoidów, witaminy E, zielnej herbaty, imbiru, głogu oraz natki pietruszki.

 

MULTIWITAMINA DLA OSÓB Z GRUPĄ KRWI B

Seria produktów Vital to multiwitaminy dostosowane do indywidualnych potrzeb osób o różnych grupach krwi, zawierające około 40 różnych składników aktywnych: witamin, składników mineralnych, składników roślinnych. Jeśli masz grupę krwi B Twój układ immunologiczny powinien być z natury silny, a przewód pokarmowy tolerancyjny. Najlepszą Twoją reakcją na stres jest aktywność twórcza. Osobom z grupą krwi B zaleca się stosowanie w codziennej diecie oprócz pełnego spektrum witamin oraz składników mineralnych, składniki roślinne, takie jak: lukrecja, natka pietruszki, brokuły, czarny bez, grzyby reishi oraz shiitake.

MULTIWITAMINA DLA OSÓB Z GRUPĄ KRWI AB

Seria produktów Vital to multiwitaminy dostosowane do indywidualnych potrzeb osób o różnych grupach krwi, zawierające około 40 różnych składników aktywnych: witamin, składników mineralnych, składników roślinnych. Jeśli masz grupę krwi AB Twój przewód pokarmowy jest wrażliwy, a układ odpornościowy zbyt tolerancyjny. Najlepszą reakcją na stres jest dla Ciebie reakcja duchowa z pomocą fizycznej aktywności i twórczej energii. Osoby z grupą krwi „AB” mają duchową naturę oraz charyzmę. Zaleca się im przyjmowanie witaminy C oraz antyoksydantów, a także wielu składników roślinnych – zielonej herbaty, czosnku, brokułów, selera i imbiru.
Odżywianie według grupy krwi to wzmocnienie odporności, uniknięcie chorób, zmiana trybu życia, większa energia każdego dnia. Jeśli Twoje odżywianie odbiega od normy z całą pewnością warto sięgnąć po suplementy, które wyrównają niedobory i są stworzone jedynie z ziół.
Zamawianie jest dziecinnie proste, a jeśli chcesz zapłacić o wiele mniej za wyjątkowo wysokiej jakości produkty zostań klubowiczem {jeśli jesteś zainteresowany zapraszam do kontaktu prywatnego}
Jeżeli potrzebujesz więcej informacji śmiało możesz zadawać pytania telefonicznie 502 118 406 bądź przez maila anetaar22@gmail.com
Artykuł powstał w oparciu o CalVita oraz książki ” Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”