Czy Laetrile może leczyć raka?
Najczęściej na nowotwory podatne są osoby prowadzące niezbyt zdrowy tryb życia. Do grupy ryzyka zaliczają się osoby stosujące niezbilansowaną dietę, niećwiczące, charakteryzujące się małą aktywnością fizyczną i zaburzonym rytmem dnia. Ta grupa osób jest częściej niż inne narażona na różne choroby na skutek znacznego osłabienia organizmu. Dlatego, aby zapobiec nowotworom, należy normalizować dietę i codzienną rutynę, zwiększyć aktywność fizyczną i poprawić sen.
Co to jest amigdalina
Wbrew powszechnemu przekonaniu B17 nie jest tak naprawdę witaminą, a raczej lekiem, na który dr Ernst T. Krebs Jr. otrzymał patent w 1952 roku. Zasłynął tym, że w latach 70. ubiegłego wieku ogłosił związek pomiędzy brakiem witamin w organizmie a występowaniem nowotworów nowotworowych. Wśród najważniejszych witamin dla organizmu zidentyfikował witaminę B17, lepiej znaną nam jako letril. Co ciekawe, biochemicy dzielą witaminę B17 na letril i amigdalinę. Amigdalina to pestka moreli, a letril to rozpuszczalna w wodzie substancja zawierająca amigdalinę. Można stwierdzić, że letril jest częściowo syntetyczną formacją amigdaliny. Witamina B17 występuje w dużych ilościach w pestkach moreli, brzoskwiń, jabłek, wiśni i śliwek.
Witamina B17: prawda i fikcja
Rak do dziś pozostaje jedną z najstraszniejszych chorób, która nieustannie odbiera życie wielu ludziom. Nic dziwnego, że osoby, które wypróbowały już wszystkie dostępne środki, aktywnie poszukują alternatywnych metod leczenia. W szczególności jedna z tych metod polega na przyjmowaniu suplementów diety i witamin w celu aktywacji lokalnej odpowiedzi immunologicznej organizmu.
Obecnie istnieją drogie metody leczenia raka, które nie gwarantują wyleczenia. Choć medycyna nie stoi w miejscu i nieustannie bada chorobę, nie wynaleziono jeszcze leku, który gwarantowałby 100% wyzdrowienie. Chyba cały sens polega na tym, że komórki nowotworowe są raczej anomalią w rozwoju zwykłych komórek, nad którą trudno zapanować. Nie da się jej po prostu wykorzenić z organizmu jak obcej choroby. Dlatego stale prowadzone są badania w celu znalezienia specjalnych metod interakcji z nowotworem.
Toksyny stosowane w chemioterapii nie tylko zabijają komórki nowotworowe, ale także powodują znaczne szkody w organizmie. Po takim leczeniu ludzie stają się bardziej chorzy, trudno jest im wyzdrowieć i wrócić do normalnego rytmu życia. Nic więc dziwnego, że wśród chorych na nowotwory tak dużą popularnością cieszą się alternatywne metody leczenia ziołami, witaminami, suplementami diety czy konkretnymi ćwiczeniami. Zawsze chcesz wierzyć, że uwalniając ukryte zasoby swojego ciała, możesz zostać wyleczony. Czasami to nawet działa.
Spośród różnych alternatywnych metod leczenia raka, witamina B17 zyskała największą popularność w latach 1965-1975. Niestety, dziś jest on zakazany w wielu krajach. Zakaz wynikał z wystąpienia szeregu poważnych skutków ubocznych podczas przyjmowania suplementu diety. Jednak żadne pojedyncze badanie nie potwierdziło wiarygodnie zdolności letrilu do radzenia sobie z komórkami nowotworowymi.
Przeprowadzone badania z zastosowaniem letrilu w czystej postaci oraz w połączeniu z enzymem aktywującym nie wykazały najlepszych wyników. Obie grupy zwierząt nie wykazały pozytywnej dynamiki, wręcz przeciwnie, ich stan uległ pogorszeniu. Zwierzęta leczone letrilem i enzymem, który go aktywuje, wykazały więcej skutków ubocznych. Ogólnie rzecz biorąc, letril pokazał się z najgorszej strony, wywierając bardziej destrukcyjny niż wzmacniający wpływ na organizm badanych. Późniejsze eksperymenty dotyczące wpływu amigdaliny na poprawę wskaźników powrotu do zdrowia pacjentów chorych na raka przyniosły bardzo kontrowersyjne wyniki. Ponadto żadne z tych badań nie było podwójnie ślepe i oparte na placebo, co nie może zagwarantować ich wiarygodności.
Wśród ogromnej liczby eksperymentów znalazły się takie, które wykazały pozytywny wpływ letrilu w złożonej terapii w leczeniu nowotworów nowotworowych. Chociaż zdarzały się takie doniesienia, nie dowodzą one, że amigdalina gwarantuje pozytywną dynamikę w leczeniu nowotworów. Jednocześnie eksperymenty w sterylnych warunkach laboratoryjnych częściowo dowodzą zdolności amigdoliny do radzenia sobie z komórkami nowotworowymi. Tym samym może tłumić geny odpowiedzialne za rozprzestrzenianie się nowotworu i zmniejszać prawdopodobieństwo jego wystąpienia. Badanie to nie było testowane na ludziach ani zwierzętach, w związku z czym nie jest pewne. Czy letril czyli amigdalina może wykazywać takie same skutki w żywym organizmie?
Czy Laetrile może leczyć raka?
Letril – powszechnie znana amigdalina , był stosowany jako środek przeciwnowotworowy od XIX wieku. Stosuje się go samodzielnie lub jako część kompleksowego programu leczenia raka. Może to obejmować przestrzeganie określonej diety, dużych dawek suplementów witaminowych i enzymów trzustkowych. Chociaż nowsze badania wykazały, że letril może zabijać komórki nowotworowe w przypadku niektórych typów nowotworów, nie ma wystarczających wiarygodnych dowodów naukowych, aby udowodnić, że letril lub amigdalina mogą leczyć raka. Mimo to nadal jest aktywnie promowana jako alternatywna metoda leczenia raka.
Możliwe, że letril został oznaczony jako witamina B17, w związku z czym można go było sklasyfikować jako suplement diety, a nie lek. Wcześniej ci sami naukowcy opatentowali kwas pangamowy jako witaminę B15, najwyraźniej kierując się tymi samymi względami. Istniejące badania sugerują, że kwas pangamowy działa jako przeciwutleniacz , który jest aktywowany, gdy jest przyjmowany z witaminami A i E. Ta przypuszczalna właściwość przeciwutleniająca może pomóc wyjaśnić, dlaczego kwas pangamowy jest tak wysoko ceniony za jego zdolność do zapewniania ochrony przed zanieczyszczeniem powietrza w miastach, poprawiania funkcjonowania organizmu odpowiedź immunologiczną i chronią wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu.
Letril zawiera cyjanek. Zatem skutki uboczne zatrucia nim są takie same jak w przypadku cyjanku. Zawierają:
wysoka temperatura
ból głowy
zawroty głowy
uszkodzenie wątroby
opadające powieki
brak tlenu w tkankach organizmu
spadek ciśnienia krwi
uszkodzenie nerwów powodujące utratę równowagi i trudności w chodzeniu
zamieszanie i śpiączka
Właściwości amigdaliny
Witamina B17 działa selektywnie na komórki. Substancja przyciąga komórki nowotworowe zawierające beta-glukozydazę, zabijając je bez niszczenia zdrowej tkanki. Działanie witaminy jest podobne do środka przeciwbólowego, usprawnia procesy metaboliczne i spowalnia proces starzenia.
Wcześniej ludzie spożywali pokarmy bogate w tę substancję, np. chleb jaglany. Biały chleb, który obecnie jemy na co dzień, w ogóle go nie zawiera. Ponadto do zagęszczania dżemów często używano rozdrobnionych nasion śliwek, rodzynek i innych owoców. W ten sposób organizm otrzymał niezbędne, dobroczynne mikroelementy, witaminy i enzymy.
W 2015 roku Biblioteka Cochrane opublikowała przegląd wyników badania amigdaliny. Oznacza to, że ta grupa ekspertów zbiera wszystkie dane na temat konkretnego leku i dokonuje ich przeglądu, aby sprawdzić, czy istnieją dowody potwierdzające jego korzyści dla organizmu. W przeglądzie stwierdzono, że deklarowane korzyści ze stosowania letrilu nie zostały poparte kontrolowanymi badaniami klinicznymi. Stwierdzono również ryzyko wystąpienia poważnych skutków ubocznych w wyniku zatrucia cyjankiem po spożyciu letrilu lub amigdaliny.
Wiele osób uważa, że witamina B17 jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla utrzymania zdrowia człowieka i spożywa ją regularnie. Jego działanie sięga od wspomagania zdrowia serca i układu trawiennego po zapobieganie wypadaniu włosów. Udowodniono, że witamina B17 zawiera wiele niesamowitych potencjalnych korzyści. Zachęcamy Cię do przeprowadzenia własnych badań, aby zobaczyć, w jaki sposób może Ci to pomóc.
Nasiona moreli mają następujące pozytywne skutki:
wspierać zdrowie układu trawiennego
pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poprawić zdrowie serca
zmniejszyć skutki stanów zapalnych i stawów
wspierają wzrok i zdrowie oczu
poprawić stan komórek wątroby
zwiększyć ochronę układu odpornościowego
ustabilizować zdrowie psychiczne
łagodzi ból i wspomaga regenerację mięśni
może zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia
Gdzie występuje witamina B17?
Nasz organizm nie jest w stanie naturalnie wytwarzać witaminy B17, więc aby czerpać z niej korzyści, musimy jeść określone pokarmy lub przyjmować ją w formie suplementu.
Naturalnie oczyszczoną amigdalinę można znaleźć w następujących produktach spożywczych:
Surowe orzechy: makadamia, surowe migdały.
Warzywa: marchew, kiełki fasoli, seler, fasola mung, fasola lima i fasola maślana.
Nasiona: proso, siemię lniane i gryka.
Nasiona: jabłka, śliwki, morele, wiśnie i gruszki.
Bardzo przydatne są maliny i jeżyny, których nasiona zawierają również B17. Jagody te zawierają również kwas elagowy, który jest kolejną substancją przeciwnowotworową. Należy przede wszystkim pamiętać, że samoleczenie nie przynosi korzyści zdrowotnych, a wszelkie suplementy, w tym witaminę B17, należy przyjmować wyłącznie pod nadzorem lekarza.
Inne skutki amigdaliny obejmują obniżenie ciśnienia krwi i poprawę zdrowia serca. Dzieje się tak za sprawą wysokiego stężenia tiaminy i kwasów tłuszczowych omega-3, które stabilizują kondycję całego organizmu. Witamina B17 pomaga stymulować skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi w sercu, prawdopodobnie zapobiegając zastoinowej niewydolności serca.
B17 może sprzyjać zdrowiu wątroby i pomagać w odwracaniu niektórych skutków autoimmunologicznego zapalenia wątroby, choroby charakteryzującej się zapaleniem wątroby. W badaniu, w którym dorosłym myszom wstrzyknięto wirusa zapalenia wątroby, grupa otrzymująca witaminę B17 doświadczyła znaczących zmian we wzroście zdrowych limfocytów T i ograniczeniu choroby. Witamina B17 jest najbardziej znana ze swojej zdolności do wzmacniania obrony immunologicznej organizmu. Badania wykazały, że amigdalina może znacznie poprawić odporność, spowalniając rozprzestrzenianie się chorób w organizmie i zabijając szkodliwe komórki.
Laetrile, czyli opracowana przez naukowca substancja, to środek bazujący na naturalnej amigdalinie, który jeszcze w latach 70. XX wieku był stosowany w Stanach Zjednoczonych jako lek na raka. W wyniku połączenia naturalnej amigdaliny z jej zmodyfikowaną formą powstała substancja nazywana obecnie witaminą B17. Należy jednak podkreślić, ( co dziwne ) że witamina B17 nie jest klasyfikowana jako witamina, pomimo, że jej znaczenie dla organizmu jest ogromne.
W medycynie niekonwencjonalnej największe zasługi płynące ze stosowania amigdaliny przypisuje się jej właściwościom przeciwnowotworowym. Jedna z teorii głosi, że witamina B17 powinna być traktowana jako witamina, której niedobór w organizmie może przyczynić się do zapoczątkowania procesu rozwoju komórek nowotworowych. Inne doniesienia zakładają natomiast, że z działaniem amigdaliny związane jest uwolnieniem cyjanków, które z kolei wykazują działanie cytotoksyczne, czyli uszkadzające komórki nowotworowe. Taki proces mógłby prowadzić do stymulowania specyficznej reakcji, która aktywuje układ odpornościowy w celu niszczenia szkodliwych komórek nowotworowych.
Zgodnie z wieloma badaniami, zarówno amigdalina, jak i produkty powstające w wyniku jej rozpadu, wykazują aktywność biologiczną, co może mieć wpływ na zahamowanie procesu podziału komórek nowotworowych oraz zapoczątkowanie procesu apoptozy, czyli usuwania patologicznych komórek z organizmu. Co więcej, stosowanie witaminy B17 mogłoby potencjalnie obniżyć zdolności patologicznych komórek nowotworowych do rozwoju przerzutów na inne narządy.
Istnieje wiele teorii, które dotyczą przyjmowania amigdaliny – jedną z nich jest tzw. terapia metaboliczna, która przebiega w 3 fazach:
- pierwsza faza zakłada spożywanie 3 g oczyszczonej witaminy B17 w ciągu 21 dni;
- w drugiej fazie pacjent przyjmuje 2 g oczyszczonej witaminy B17 dziennie przez okres 90 dni;
- trzecia faza polega na kontynuacji przyjmowania dawki 2 g lub stosowanie amigdaliny wyłącznie profilaktycznie.