Czarny czosnek -samodzielnie możesz go przyrządzić

Wiele osób nie zgadza się co do właściwości czarnego czosnku. Ale co do jednego są zgodni – jego smak jest prawie nie do opisania, a możliwości kulinarne nieograniczone. Ta odmiana stała się modnym składnikiem wysokiej klasy szefów kuchni i pokazów kulinarnych. Produkt czosnkowy można przygotować w domu, ale nie jest to takie proste.

Osobliwości

Czarny czosnek nie jest tak dobrze znany jak jego biały odpowiednik, ale zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jest szczególnie znany w kręgach gastronomicznych oraz w dziedzinie medycyny alternatywnej.

Czosnek został wprowadzony na rynek spożywczy całkiem niedawno, około pięć lat temu, przez Koreańczyków, od których wziął swoją nazwę. Ponadto odmiana ta znana jest również w Ameryce Północnej. Tak niezwykły kolor powstał w wyniku przejścia fermentacji w ściśle kontrolowanym cieple i wilgotności.

Ma ogromne korzyści dla zdrowia ludzkiego iz tego powodu jest często reklamowany przez profesjonalnych lekarzy i tradycyjnych uzdrowicieli.

Fermentacja produkująca czarny czosnek zmniejsza jego ostry zapach i mocny smak. To oczywiście sprawia, że ​​produkt jest przyjemniejszy i bardziej atrakcyjny dla ludzi. Ci, którzy go próbowali, twierdzą, że w aromacie i smaku wyraźnie wyczuwalne są nuty suszonych owoców.

Nie jest tajemnicą, że biały „kolega” nawet wysuszony i zamrożony wydziela silny zapach czosnku. Czarna odmiana jej nie posiada i może być spożywana w dużych ilościach.

Czarny kolor jest wynikiem ogólnej reakcji chemicznej ze składnikiem cukrowym. To właśnie powoduje brązowienie wielu produktów spożywczych, takich jak cebula, steki, tosty, precle, a nawet ziarna kawy.

Czarny czosnek jest przechowywany w temperaturze 60 stopni przez 4 tygodnie.

Czarny czosnek ma długą listę dobroczynnych właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Zostało to wielokrotnie udowodnione badaniami naukowymi z zakresu analizy medycznej. Skład produktu obejmuje następujące przydatne składniki:

  • duża ilość przeciwutleniaczy;
  • wapń i białko;
  • fosfor;
  • S-allilocysteina (SAC), która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Czarny czosnek redukuje komórki tłuszczowe, tworząc nowe białka. Chroni komórki przed nadtlenkiem wodoru, reaktywnymi formami tlenu, które mogą powodować uszkodzenia tkanek.

Ponadto ma następujące przydatne właściwości:

  • zmniejsza proces zapalny;
  • zmniejsza ilość białek, które łączą komórki i tworzą skrzepy krwi powodujące stany zapalne i uszkodzenia struktury komórkowej;
  • ma właściwości antybakteryjne;
  • ogranicza produkcję tlenku azotu, który jest głównym inicjatorem wszelkiego rodzaju stanów zapalnych;
  • obniża krzepliwość krwi;
  • zmniejsza objawy reakcji alergicznych;
  • zwiększa normalną aktywność życiową wątroby, zmniejszając jej zwyrodnienie tłuszczowe do optymalnej wielkości;
  • zwalcza otyłość;
  • chroni komórki mózgowe, wykazując silne właściwości przeciwnowotworowe;
  • kontroluje poziom cukru we krwi.

Czosnek jest często używany w przepisach kulinarnych i tradycyjnej medycynie. Skutecznie oddziałuje na organizm człowieka i narządy wewnętrzne:

  • normalizuje ciśnienie;
  • przywraca stan pracy serca;
  • działa zapobiegawczo i leczniczo na objawy miażdżycy;
  • poprawia stan naczyń krwionośnych.

Ponieważ właściwości czarnego czosnku pomagają przywrócić strukturę komórkową, są one odmłodzone. A witaminy i przydatne elementy, które składają się na produkt, wzmacniają właściwości odpornościowe organizmu ludzkiego i pomagają oprzeć się różnym infekcjom. Właściwości przeciwutleniające stwierdzono również w czarnym czosnku, tak samo jak w świeżym odpowiedniku. Chronią komórki przed chorobami i spowalniają proces starzenia. Oprzyj się wolnym rodnikom, które uszkadzają komórki, prowadząc do chorób serca, demencji, problemów z krążeniem, reumatoidalnego zapalenia stawów i innych chorób przewlekłych.

Nie stwierdzono żadnych znanych poważnych skutków ubocznych. Istnieje niewielka dawka toksyczna, ale biały czosnek zawiera taką samą ilość.

Nie ma ograniczeń w stosowaniu tej odmiany w żywności. Warto jednak przestrzegać dawek podczas spożywania. Dotyczy to osób z następującymi chorobami:

  • zakłócenia w układzie pokarmowym i żołądku;
  • nieżyt żołądka;
  • wrzód jakiejkolwiek manifestacji;
  • hemoroidy.

Pomimo tego, że nie ma ostrych właściwości, nadal może podrażniać błonę śluzową. Ponadto wielu lekarzy nie zaleca angażowania się w czarny czosnek w przeddzień interwencji medycznych. Faktem jest, że produkt sprzyja rozrzedzeniu krwi, a wraz z wprowadzeniem leku o podobnym działaniu konsekwencje mogą być nieprzewidywalne.

Korzystne cechy

1. Nasyca organizm przeciwutleniaczami

Antyoksydanty to substancje, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Neutralizują niebezpieczne wolne rodniki, zapobiegając w ten sposób stresowi oksydacyjnemu i uszkodzeniom komórek.

Ponadto badania wykazały, że przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko niektórych chorób przewlekłych, w tym choroby niedokrwiennej serca, raka i cukrzycy. (jeden)

Czosnek jest pełen przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać choroby. Jednak badania pokazują, że to nie wszystko.

Naukowcy z Korei Południowej odkryli, że pozostawienie czosnku na dojrzewanie przez 35 dni (zamienienie go w czarny czosnek) może znacznie zwiększyć stężenie przeciwutleniaczy, przy czym najwyższy poziom tych substancji występuje w 21 dniu fermentacji. (2)

2. Pomaga oprzeć się wzrostowi komórek rakowych

Przeciwutleniacze znajdujące się w czarnym czosnku mają wiele zalet, zwłaszcza jeśli chodzi o zapobieganie rozwojowi chorób, takich jak rak. Te przeciwutleniacze pomagają zatrzymać gromadzenie się wolnych rodników w organizmie, hamując w ten sposób wzrost i rozprzestrzenianie się komórek rakowych.

W 2014 roku badanie laboratoryjne wykazało, że ekstrakt z czarnego czosnku skutecznie zabija i spowalnia wzrost komórek raka okrężnicy. (3)

Według innego badania laboratoryjnego opublikowanego w czasopiśmie Nutrition and Research Practice, ekstrakt z czarnego czosnku spowalnia również wzrost i rozprzestrzenianie się komórek białaczkowych. (4)

Pomimo ograniczonych badań na ludziach, inne badania na zwierzętach i w probówkach sugerują, że czarny czosnek może mieć również działanie terapeutyczne na raka płuc i raka żołądka. (5, 6)

Nie powinno to dziwić, ponieważ czosnek i inne zioła należą do najskuteczniejszych pokarmów w walce z rakiem.

3. Poprawia zdrowie serca

Jedną z najbardziej znanych zalet czosnku jest jego zdolność do utrzymania i poprawy zdrowia serca. Czarny czosnek wspomaga również zdrowie serca. Niektóre badania wykazały, że jest tak samo skuteczny jak świeży czosnek.

W 2018 roku naukowcy porównali wpływ czarnego i świeżego czosnku na przywrócenie zdrowia serca po uszkodzeniach spowodowanych chorobą wieńcową lub niedostatecznym dopływem krwi do mięśnia sercowego na modelu zwierzęcym.

Naukowcy odkryli, że zarówno czarny, jak i świeży czosnek mają działanie kardioprotekcyjne i są równie skuteczne w minimalizowaniu uszkodzeń serca. (7)

Inne badanie przeprowadzone na koreańskim Uniwersytecie Dankook również wykazało, że czarny czosnek może obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszając ryzyko chorób serca. (osiem)

4. Chroni funkcje poznawcze

Podobnie jak zwykły czosnek, czarny czosnek jest niezwykle korzystny dla zdrowia serca. Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy może łagodzić stany zapalne i zapobiegać stanom takim jak demencja, choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.

Niedawne badanie wykazało, że ekstrakt z czarnego czosnku poprawił pamięć u szczurów z zaburzeniami poznawczymi, a także pomógł zmniejszyć stan zapalny w mózgu. (dziewięć)

Inne badanie przeprowadzone na zwierzętach w Indonezji również wykazało, że czarny czosnek chronił szczury przed stresem oksydacyjnym i zapobiegał upośledzeniu pamięci po podaniu glutaminianu sodu lub MSG. (10)

5. Normalizuje poziom cukru we krwi

Utrzymujący się wysoki poziom cukru we krwi może wiązać się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi. W krótkim okresie może powodować objawy cukrzycy, takie jak częste oddawanie moczu i zmęczenie. W dłuższej perspektywie dysfunkcja nerek, infekcje skóry i zwiększone ryzyko chorób serca.

Najprostszym sposobem na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi jest stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety z dodatkiem czarnego czosnku.

W wyniku wspomnianych powyżej badań na Dankook University w Korei, ekstrakt z czarnego czosnku nie tylko skutecznie obniżał poziom cholesterolu i trójglicerydów u szczurów na diecie wysokotłuszczowej, ale także obniżał poziom cukru we krwi.

Tymczasem badanie opublikowane w Nutrition Research and Practice donosi, że wysoka zawartość przeciwutleniaczy w czarnym czosnku może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy. (jedenaście)

6. Zwiększa odporność

Układ odpornościowy odgrywa ważną rolę w naszym zdrowiu. Chroni nas przed chorobami i infekcjami oraz pomaga zapobiegać schorzeniom przewlekłym. Przeciwutleniacze w czarnym czosnku zwalczają wolne rodniki, zmniejszają stany zapalne i zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym komórek, wzmacniając w ten sposób układ odpornościowy.

W 2012 roku naukowcy zbadali różnice między czosnkiem czarnym i świeżym oraz jego wpływ na funkcje odpornościowe w badaniu laboratoryjnym. Stwierdzono, że czarny czosnek ma nie tylko silniejsze właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające, ale także znacznie skuteczniej stymuluje układ odpornościowy. (12)

Zdolność do zwiększania odporności ma znaczący wpływ na kilka aspektów zdrowia, a także pozwala na stosowanie czarnego czosnku w leczeniu wszystkiego, od alergii po choroby autoimmunologiczne i ostre infekcje.

Wartość odżywcza czarnego czosnku

Czarny czosnek zawiera skoncentrowaną dawkę przeciwutleniaczy. Niektóre badania sugerują, że ma nawet więcej przeciwutleniaczy niż świeży czosnek. Ponadto czarny czosnek jest nieco bardziej kaloryczny, zawiera więcej tłuszczu i błonnika, a także sodu i żelaza. Jednocześnie ma nieco mniej węglowodanów i witaminy C.

Dwie łyżeczki czarnego czosnku zawierają: (13)

  • 40 kalorii
  • 4 gramy węglowodanów
  • 1 gram białek
  • 2 gramy tłuszczu
  • 1 gram błonnika pokarmowego
  • 160 miligramów sodu (7% dziennej dawki)
  • 0,64 miligrama żelaza (4% DV)
  • 2,2 miligrama witaminy C (4% DV)
  • 20 miligramów wapnia (2% DV)

Dla porównania dwie łyżeczki świeżego czosnku zawierają: (14)

  • 25 kalorii
  • 5,6 grama węglowodanów
  • 1 gram białek
  • 0,1 grama tłuszczu
  • 0,4 grama błonnika pokarmowego
  • 5,2 miligrama witaminy C (9% dziennej dawki)
  • 30 miligramów wapnia (3% DV)
  • 0,3 miligrama żelaza (2% DV)
  • 3 miligramy sodu (0% DV)

Czarny czosnek czy świeży czosnek?

Chociaż czarny czosnek jest tym samym zwykłym czosnkiem, który był fermentowany przez kilka tygodni w ciepłym miejscu o kontrolowanej wilgotności, nadal istnieją pewne znaczące różnice w smaku i zaletach dwóch odmian czosnku.

Różnice w wartości odżywczej są nieznaczne. Świeży czosnek jest mniej kaloryczny i zawiera mniej sodu i nieco więcej witaminy C. Z drugiej strony czarny czosnek zawiera więcej błonnika pokarmowego i żelaza oraz nieco mniej węglowodanów.

Świeży czosnek zawiera również więcej allicyny, kluczowego składnika czosnku odpowiedzialnego za jego niesamowite korzyści zdrowotne, a także charakterystyczny smak i zapach.

Ponadto badania potwierdzają, że stężenie przeciwutleniaczy w świeżym czosnku jest niższe. (piętnaście)

Pod względem smaku czarny czosnek jest zupełnie inny. Jest opisywany jako słodki, pikantny, syropowaty o bardziej miękkiej konsystencji niż świeży czosnek. Zarówno czarny, jak i pieczony czosnek doskonale nadają się do przyprawiania sosów, dressingów czy marynat.

Środki ostrożności

Chociaż czarny czosnek jest ogólnie uważany za bezpieczny, istnieje wiele skutków ubocznych, na które należy uważać.

Podobnie jak zwykły czosnek, może podrażniać przewód pokarmowy i powodować objawy, takie jak zgaga, wzdęcia, nudności, biegunka i nieprzyjemny zapach ciała. Prawdopodobieństwo wystąpienia takich konsekwencji jest szczególnie wysokie, gdy czosnek jest spożywany w dużych ilościach.

Wszystkie te i wszelkie inne działania niepożądane związane z czosnkiem sugerują zmniejszenie spożycia czosnku. (16)

Czosnek może powodować reakcję alergiczną u niektórych osób. Najczęstsze działania niepożądane obejmują astmę, katar i problemy skórne, takie jak zapalenie skóry. Jeśli podejrzewasz, że jesteś uczulony na czosnek, natychmiast wyeliminuj go ze swojej diety i skonsultuj się z zaufanym specjalistą.

Czosnek może również obniżać ciśnienie krwi i zwiększać ryzyko krwawień. Jeśli bierzesz leki przeciwzakrzepowe, a także leki na nadciśnienie, lepiej odmówić lub znacznie zmniejszyć spożycie czosnku.

Wniosek

  1. Czosnek czarny uzyskuje się poprzez fermentację zwykłego czosnku w temperaturze 60-77ºC przez 3-4 tygodnie, co nadaje mu niepowtarzalny smak i delikatną konsystencję.
  2. W porównaniu ze świeżym czosnkiem, czarny czosnek zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy, a także niektóre witaminy i minerały, takie jak żelazo.
  3. Czarny czosnek może pomóc spowolnić wzrost komórek nowotworowych, poprawić zdrowie serca i funkcje poznawcze, normalizować poziom cukru we krwi i zwiększyć odporność.
  4. Podobnie jak świeży, czarny czosnek jest niskokaloryczny, ale zawiera nieco więcej błonnika, sodu, żelaza i witaminy C.
  5. Możesz go kupić w specjalistycznych sklepach lub w Internecie, lub możesz go ugotować samodzielnie, pozostawiając świeży czosnek w urządzeniu do gotowania ryżu na 3-4 tygodnie.
  6. Dodaj czosnek do zdrowej diety, aby uzyskać więcej składników odżywczych i czerpać wszystkie korzyści zdrowotne.

Możesz również polubić…