Czajnik elektryczny – czy może wywołać negatywne skutki?

Otaczający nas plastik stwarza niemałe zagrożenie nie tylko dla środowiska naturalnego, ale także dla naszego zdrowia! Jak się okazuje, bezpośrednie zagrożenie wynika z sytuacji, w której pod wpływem wysokiej temperatury rozgrzany plastik ma kontakt z żywnością.

Wówczas do żywności uwalniane są bardzo toksyczne substancje, które mogą siać spustoszenie w naszym organizmie.

W mediach masowego przekazu, a także w szkołach, od dłuższego czasu głośno jest o szkodliwości papierosów, narkotyków i alkoholu.

Wydaje Ci się, że prowadzisz zdrowy tryb życia, ponieważ nie korzystasz z tych substancji?

Sądzisz, że ryzyko chorób cywilizacyjnych jest dla Ciebie nieduże?

Niestety wokół nas, a szczególnie w naszych domach, kryją się najgorsi wrogowie naszego zdrowia.

Są to przedmioty, z których większość z nas codziennie korzysta.

Elektryczne czajniki mogą być toksyczne

Niestety z czajnikami elektrycznymi jest jednak jeden, ale za to bardzo poważny problem: większość z nich jest w dużej mierze wykonana z taniego plastiku, lub zawiera małe elementy plastikowe (np. okienko z miarką objętości wody), które mają kontakt z gotującą się w nich wodą.

Na pierwszy rzut oka nic to nie znaczy dla naszego bezpieczeństwa, lecz jeśli zapoznamy się z dokumentami naukowymi odnośnie tego, co się dzieje, gdy plastik poddawany jest działaniu wysokich temperatur, szybko zauważymy, że ryzyko utraty zdrowia jest spore.

Z danych statystycznych wynika, iż właśnie z tego powodu w ciągu ostatnich kilku lat, coraz więcej osób unikało plastikowych artykułów gospodarstwa domowego, które przeznaczone są do kontaktu z żywnością.

Zarówno w Kanadzie, jak i w Japonii, już dawno temu zakazano produkcji i stosowania butelek dla niemowląt i puszek do napojów z wykorzystaniem wyściółek zawierających toksyczny bisfenol A (BPA).

Ze względu na możliwe problemy zdrowotne wynikające z kontaktu Bisfenolu z żywnością, na półkach sklepowych coraz częściej widzimy produkty BPA-Free, to radykalne zmiany w tym kierunku są niestety o wiele wolniejsze.

Tokszyczny bisfenol i ftalany w wodzie z czajnika

Zarówno bisfenol A jak i ftalany są związkami chemicznymi o strukturze bardzo podobnej do naturalnych hormonów.

Zalicza się je do grupy tzw. związków endokrynnie czynnych, gdyż ich obecność w żywym organizmie poważnie zaburza działanie układu hormonalnego, którego prawidłowa czynność jest niezbędna dla zdrowia. Takie zakłócenia funkcjonowania naturalnych hormonów mogą znacznie zwiększać ryzyko powstawania wielu poważnych chorób.

Bisfenol A jest związkiem chemicznym, fenolem, powszechnie obecnym w produktach takich jak: jednorazowe naczynia, przybory stosowane w kuchni, butelki z wodą, artykuły przeznaczone dla dzieci i niemowląt.

Naukowcy dobrze o tym wiedzą, że zawarty w większości plastikowych przedmiotów toksyczny BPA, może uwalniać się do otoczenia lub bezpośrednio do żywności w wyniku wrzenia wody lub innego źródła ciepła.

Zapewne nikt z Was nie chciałby mieć tej substancji chemicznej w filiżance herbaty lub w misce zupki.

Niestety! Większość z nas spożywa ją codziennie!

Niestety prawda jest taka, że w efekcie wrzenia wody w plastikowym czajniku elektrycznym, zarówno w Twojej herbacie, jak i kawie, mogą być obecne niebezpieczne stężenia nie tylko samego bisfenolu, ale również innych szkodliwych substancji uwolnionych z plastiku!

Plastikowe przedmioty w kontakcie z żywnością

Szczególnie pod wpływem wysokich temperatur z plastiku, uwalniają się bardzo toksyczne związki chemiczne, w tym bardzo często rakotwórczy bisfenol A!

Nawet jeśli plastik oznakowano jako BPA-Free, nie oznacza to, że w jego składzie nie ma innej klasy bisfenolu, gdyż – oprócz bisfenolu A (który rzekomo jest najbardziej toksyczny ze wszystkich bisfenoli) – producenci plastiku stosują również inne odmiany tych fenoli.

Przewlekłe narażenie na działanie bisfenolu, może powodować problemy zdrowotne, takie jak: niepłodność, trudności w uczeniu się, zaburzenia rozwoju mózgu u dzieci, rak piersi, cukrzyca, rak prostaty, astma, choroby układu krążenia i wiele innych bardzo poważnych problemów zdrowotnych!

Z dokumentu autorstwa Aleksandra Konieczna, Aleksandra Rutkowska, Dominik Rachoń – Uniwersytet Gdański (2015), możemy się dowiedzieć, że Bisfenol A (BPA) może funkcjonować jako agonista lub antagonista w interakcji z receptorami estrogenowymi poprzez estrogenowe szlaki sygnalizacyjne.

W skutek czego substancja ta odgrywa niemałą rolę w patogenezie zaburzeń hormonalnych, w tym także w zaburzeniach płodności, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, zaburzeniach dojrzewania, a również w przypadku hormonozależnych rodzajów nowotworów, takich jak rak piersi oraz rak prostaty.

Jego rola jest wyraźna również w przypadku schorzeń metabolicznych, włączając w to zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS).

 

Odkrywamy zakryte

Możesz również polubić…