Co leczy liść winorośli. Właściwości lecznicze rośliny dla organizmu

Jesteśmy przyzwyczajeni do oglądania kiści świeżych winogron w sklepach i supermarketach. Występuje w różnych odmianach i ma różne smaki. Nie wszyscy wiedzą, że można używać nie tylko owoców, ale także liści tej rośliny. Wykorzystuje się je w kuchni, kosmetologii iw życiu codziennym, zbiera się je w suchej, świeżej postaci, wytwarza się odwary i napary. Następnie porozmawiajmy o zaletach liści winogron dla ludzi, zawiłościach ich przygotowania i przepisach kulinarnych.

Charakterystyka botaniczna

Jeśli jagody na różnych winoroślach znacznie się różnią, to liście większości odmian winorośli są typowe. Są trójostrzowe lub podzielone na pięć ostrzy. Niektóre odmiany mają prawie cały liść. Krawędź jest fasetowana zębami, żyły są wyraźnie zaznaczone. Miąższ liści jest cienki, nie mięsisty, więc nie pobiera dużo wilgoci z winorośli. Kolor waha się od blado jasnozielonego do soczystej zieleni, występują złote plamy. Nasycenie koloru wzrasta wraz z dojrzewaniem. Liście chronią owoce przed gradem, ulewnymi deszczami i upałami oraz długo zachowują elastyczność. Są małe, średnie i duże, na starszych krzewach są większe. Ważny! Konieczne jest zbieranie liści winogron do zbioru ich na zimę w połowie czerwca lub na początku lipca. Kiedy winorośle kwitną, są wystarczająco delikatne, aby smakować wyśmienicie w potrawach, i wystarczająco pożywne, aby zapewnić maksymalne korzyści. Korzystne cechy

Zalety tego produktu wynikają z bogatego składu witamin: Zawiera przede wszystkim rozpuszczalną w tłuszczach witaminę K i retinol. Witaminy te odpowiadają na funkcje krwiotwórcze, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i zapobiegają pojawianiu się blaszek miażdżycowych. Wysoka zawartość witaminy C pomaga wzmocnić układ odpornościowy, lokalizuje stany zapalne i przyspiesza powrót do zdrowia po operacji. Witaminy A i E poprawiają wygląd skóry: wygładzają drobne zmarszczki mimiczne, odświeżają cerę. Kwasy organiczne występują w tym produkcie w nadmiarze. Wpłyną pozytywnie na aktywność umysłową, zapobiegną zmianom w mózgu związanym z wiekiem. Duża ilość cynku zawartego w liściach poprawi funkcjonowanie układu rozrodczego, zarówno u mężczyzn jak iu kobiet. Jego działanie przeciwstarzeniowe jest przydatne dla pań ze zmianami skórnymi związanymi z wiekiem. Ponadto liście mają użyteczną zdolność oczyszczania jelit z toksyn, wiązania i usuwania toksyn z organizmu.
Poprawiają perystaltykę jelit, łagodzą zaparcia. Ich właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne są przydatne przy zaburzeniach jelitowych, chorobach jamy ustnej oraz przy drobnych zmianach skórnych.

Zastosowanie liści winogron

Natura zadbała o to, by przed niepogodą przykryć dojrzałe jagody liśćmi. Człowiek znalazł inne zastosowania dla liści, a teraz używa ich nie tylko w życiu codziennym, ale także w medycynie i kuchni.

W medycynie ludowej

Najczęściej produkt ten stosowany jest jako kompresy surowe i proszkowe: Jest suszony i kruszony, a następnie używany do tamowania krwawienia.
Antyseptyczne i bakteriobójcze działanie liści przyspiesza gojenie się małych i dużych ran na skórze iw jamie ustnej.

Tradycyjni lekarze zalecają żucie młodych liści winogron w przypadku chorób przyzębia, próchnicy i zapalenia dziąseł.

Wysoka zawartość wapnia i fluoru sprawia, że ​​produkt ten jest dobrym narzędziem do wzmacniania zębów i tkanki kostnej, zarówno w postaci okładów, jak i do użytku wewnętrznego.

Garbniki, które są częścią liści, znacznie poprawiają krążenie krwi i przepływ limfy. Łagodzą obrzęki, pomagają usunąć nadmiar płynu z organizmu.

Liście i mieszanki o konsystencji pasty stosowane na problematyczne miejsca redukują żylaki i pajączki. Ból znika, a naczynia włosowate zwężają się, zapobiegając w ten sposób pojawieniu się zastoju żylnego.

Wewnętrzne stosowanie soku wyciśniętego ze świeżych liści chroni przed problemami z żołądkiem i jelitami. Sok ten zmiękcza błony śluzowe przy wrzodach żołądka i zapaleniu żołądka. Obniża kwasowość, zatrzymuje wewnętrzne krwawienia z jelit i wymioty, łagodzi mdłości.

Uważa się, że wzmacnia męską potencję i zwiększa libido. Regularne spożywanie soku z tych liści zmniejsza krwioplucie. Odnotowuje się jego lecznicze działanie na drogi moczowe – zmniejsza uczucie pieczenia, niszczy infekcje bakteryjne oraz stymuluje usuwanie piasku i drobnych kamieni z nerek. W kosmetyce Ten produkt najlepiej sprawdza się przy cerze tłustej z rozszerzonymi porami: jako składnik maseczek działa złuszczająco i nabłyszczająco; garbniki napinają skórę twarzy i dekoltu, zmniejszają widoczność głębokich zmarszczek i usuwają drobne linie; kleik ze świeżych liści zwęża i oczyszcza pory, odświeża cerę, łagodzi oznaki zmęczenia; zaleca się wykonywanie okładów z prześcieradeł na zmęczone oczy. Likwidują zaczerwienienia i obrzęki, redukują worki pod oczami.

Odwary i napary z liści winogron zawarte w piankach i szamponach łagodzą łupież ze skłonnością do przetłuszczania się skóry głowy. Intensyfikują kolor włosów, przywracają naturalny połysk i wzmacniają cebulki włosowe, stymulując wzrost włosów. Sok wyciskany z młodych liści służy do usuwania i rozjaśniania brodawek, rogowacenia, plam starczych i piegów.

Niska kaloryczność tego produktu pozwala na jego stosowanie w żywieniu medycznym i dietetycznym. Najsłynniejsze danie z liści winogron, dolma, jest przygotowywane w wielu krajach wschodnich.
To popularne jedzenie w Grecji, Turcji, Gruzji jest swego rodzaju odpowiednikiem znanych nam kapusty: mielonego mięsa i płatków zbożowych zawiniętych w parzone lub gotowane prześcieradła. Liście winogron dobrze komponują się z wędzonym mięsem i drobiem, rośliny strączkowe (soczewica, fasola), drobno posiekane są częścią słodkiego pilawu. Stosowane są jako zawijanie farszu rybnego i warzywnego, fermentowane z warzywami i marynowane z jagodami, zawijane w niezależne bułki. Czasami młode liście są drobno siekane i suszone, a następnie przygotowuje się z nich orzeźwiający kwas chlebowy i herbatę.

Winorośl jest obecna w kulturze słowiańskiej oraz w symbolice pogańskiej i prasłowiańskiej. Jedna z bogiń czczonych przez starożytnych Słowian, Łada, na wszystkich obrazach trzyma w jednej ręce jabłko, aw drugiej kiść winogron z listowiem jako symbol płodności i dobrobytu.

Najczęściej liście są używane do okrywania winorośli na zimę. Długo zachowują gęstą konsystencję i chronią wrażliwe rośliny przed zimnem. Miesza się je ogólnie z trocinami iw postaci pokruszonej, można je przykryć polietylenem lub płótnem (dla lepszej wentylacji). Stają się bogatym nawozem dla drzew owocowych i klombów. Ziemia, posypana opadłymi liśćmi, a następnie rozluźniona, lepiej znosi zimowe przymrozki i daje dobre plony w następnym roku.

Szkody i skutki uboczne

Ten ogólnie użyteczny produkt może być szkodliwy dla osób cierpiących na cukrzycę. Szczególnie niebezpieczny pod tym względem jest sok, który zawiera do 20% cukrów. Osoby z rakiem powinny ostrożnie używać liści winogron. Zwiększona produkcja gazów, jako efekt uboczny nadmiernego spożycia liści, może być szkodliwa dla osób cierpiących na ostre zapalenie jelita grubego. Nie zaleca się stosowania tego produktu osobom chorym na gruźlicę oraz kobietom w ciąży w ostatnich tygodniach przed porodem.

Liście najlepiej zbierać z jasnych odmian winorośli, ponieważ mają delikatniejszą konsystencję i dodają potrawom wyśmienitej kwaskowatości. Zacznij zbierać liście w okresie kwitnienia, zanim staną się szorstkie i zaczną więdnąć w upale. Odcinaj blaszki liściowe tylko ze zdrowych winorośli rosnących z dala od obszarów przemysłowych i głównych dróg. Pozostaw sadzonki na winorośli, zbierz talerze w koszach lub płóciennych torbach. Pamiętaj, aby zostawić co najmniej jedną trzecią liści, aby kwiaty, a następnie grona, były chronione przed warunkami atmosferycznymi. Ustal kwotę w zależności od potrzeb rodziny. Dla jednej osoby dorosłej wystarczą dwa kilogramy liści zebranych w sezonie. Aby liście zachowały swoje dobroczynne właściwości, zakonserwuj je poprzez mrożenie, kiszenie, solenie lub suszenie.

Herbata

Do suszenia dopuszcza się zarówno całe, jak i lekko podarte liście. Nie powinny mieć śladów zgnilizny, pleśni, uszkodzeń spowodowanych przez owady. Opłucz i wysusz masę liści na płaskiej powierzchni. Złóż arkusze w koperty lub trójkąty i włóż je do suszarki do owoców. Piekarnik kuchenny nadaje się również do suszenia, ale w tym przypadku będziesz musiał zostawić otwarte drzwi. Trzymaj „koperty” w temperaturze 65 stopni przez sześć do ośmiu godzin, w zależności od rozmiaru. Złóż wysuszone surowce do papierowej torby lub płóciennej torby.

Moczyć je przez 10-15 minut, a następnie wsypać odpowiednią ilość liści herbaty do filiżanki i rozcieńczyć gorącą wodą w stosunku 1:1. Do celów leczniczych taką herbatę należy stosować codziennie przez miesiąc, trzy filiżanki dziennie (łącznie 750 ml). W profilaktyce przeziębień i chorób wirusowych wystarczy jedna filiżanka dziennie. Bioflawonoidy i kwasy organiczne wchodzące w skład liści winogron osiągają maksymalne stężenie po wysuszeniu. Działają stymulująco na układ odpornościowy, układ nerwowy. Herbata z liści czerwonych winogron wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, łagodzi hemoroidy i zaburzenia jelitowe, normalizuje cykl menstruacyjny.

Napar

Aby to zrobić, będziesz potrzebować świeżych liści i gorącej wody. Liście winogron opłucz pod bieżącą wodą, odetnij z nich ogonki, zwiń w ciasne grudki i napełnij nimi jedną trzecią litrowego pojemnika. Napełnij miskę wrzącą wodą do góry, zamknij szczelnie pokrywkę i odstaw w ciemne miejsce. Przechowywać przez trzy tygodnie w temperaturze pokojowej, potrząsając słoikiem co dwa dni. Po tym czasie napar będzie gotowy. Możesz przechowywać go od trzech miesięcy w temperaturze pokojowej, do sześciu miesięcy – w lodówce. Stosować napar do celów leczniczych raz dziennie przed posiłkami, dziesięć kropli, rozcieńczonych w 50 ml wody. Kuracja może trwać dwa tygodnie, po czym należy zrobić tygodniową przerwę iw razie potrzeby powtórzyć kurację.
Gorąca woda rozpuszcza i usuwa z liści bioflawonoidy, antocyjanidyny i przeciwutleniacz resweratrol. Substancje te korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacniają mięsień sercowy i ściany naczyń krwionośnych.

W XVI wieku zbieranie owoców i liści winogron było bardzo niebezpiecznym zajęciem. Faktem jest, że wcześniej winorośl była sadzona wśród drzew owocowych, tak że zwijała się wzdłuż ich koron. W poszukiwaniu słońca pędy winorośli rozciągały się aż po same wierzchołki, tak że zbieracze musieli balansować na cienkich, niewygodnych gałęziach. Dlatego właściciele winnic zadbali o to, aby przed zbiorami wszyscy robotnicy zadbali o swoją wolę.

Wywar

Aby przygotować wywar, przepłucz i posortuj masę liści. Oczyść go ze wszystkich uszkodzonych i niskiej jakości arkuszy, odetnij ogonki, zgniłe liście. Lekko zagnieść masę tłuczkiem do ziemniaków, zalać wrzącą wodą w ilości 100 g liści na 500 ml wody.

Postaw na wolnym ogniu i gotuj przez godzinę pod luźną pokrywką. Ciecz powinna odparować o jedną trzecią. Powstały bulion przecedzić przez czystą bawełnianą lub gazową ściereczkę, odcedzić do czystego szklanego pojemnika, szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Produkt można przechowywać przez sześć do ośmiu miesięcy. Musisz spożywać wywar z dwóch łyżek stołowych przed każdym posiłkiem przez trzy tygodnie. Po zakończeniu kuracji należy zrobić dwutygodniową przerwę iw razie potrzeby powtórzyć kurację.

Odwar można również stosować jako okłady na zapalenie stawów, artrozę i żylaki. Garbniki, przeciwutleniacze i kwasy organiczne pomogą przywrócić błonę śluzową jelit po spożyciu. Stosowanie zewnętrzne pomoże wzmocnić tkankę chrzęstną stawów i ściany naczyń krwionośnych oraz zapobiegnie związanej z wiekiem degradacji worków stawowych i żylaków. Liście winogron to przydatny produkt, który często jest zaniedbywany.

Sok z liści korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową i jej błonę śluzową, ale w przypadku chorób przewlekłych może wywołać krwawienia wewnętrzne. Przed rozpoczęciem kuracji tym skoncentrowanym produktem skonsultuj się z lekarzem.

 

 

Możesz również polubić…