Cała moc jest w skorupie. Jak wykorzystać to, co zwykle wyrzucamy

Nasi przodkowie doskonale wiedzieli o przydatności skorupek jaj. Dla nas to po prostu marnowanie żywności. W Międzynarodowym Dniu Jaja AiF-Czelabińsk opowiada o zaletach skorupek jaj.

30 pierwiastków śladowych

Naukowcy od dawna ustalili, że skorupka jaja zawiera dużo wapnia, którego szczególna wartość polega na tym, że jest łatwo wchłaniany przez organizm ludzki. Ale korzystne właściwości skorupek na tym się nie kończą. Okazuje się, że zawiera około 30 pierwiastków śladowych. Miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, fosfor, siarka, cynk, krzem to tylko niektóre z nich. Biolodzy tłumaczą ten fakt faktem, że muszla jest otoczką odżywczą dla bioorganizmu, który musi w niej rosnąć całkowicie niezależnie. Dlatego natura złożyła w skorupce maksimum tego, co przyczynia się do pełnego rozwoju nowego życia.

Dlatego lekarze często zalecają włączenie skorupek do diety kobiet planujących ciążę lub tych, które już spodziewają się dziecka. A także pamiętaj o dodaniu zmiażdżonych muszli do diety niemowląt.

Jak gotować

Aby skorupka nadawała się do jedzenia, bardzo ważne jest jej prawidłowe ugotowanie.

„Skorupki jaj są równie przydatne zarówno w przypadku jaj kurzych, jak i przepiórczych. – mówi gastroenterolog najwyższej kategorii Vadim Zemlyakov. – Łatwiej trawić skorupki surowe, nie gotowane. Ale surowe jajka zawsze stanowią niebezpieczeństwo salmonellozy. Nie należy o tym zapominać. Dlatego przed zmieleniem w młynku do kawy należy ją dokładnie wypłukać i zdezynfekować. Możesz do tego użyć roztworu soli fizjologicznej. Na szklankę wody potrzebujesz 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Skorupka musi być przez jakiś czas trzymana w wodzie. Mydło do prania i alkohol nadają się również do dezynfekcji. Przed umyciem należy również usunąć białawy nalot z wnętrza . Zaleca się spożywanie w pożywieniu w postaci bardzo rozdrobnionej lub z kwaskiem cytrynowym. Na proszek ze skorupki jednego jajka kurzego wystarczy 1-2 łyżeczki soku z cytryny. Sok z cytryny sprawia, że ​​skorupa jest miękka. Zalecana dzienna porcja dla osoby dorosłej to 1/3 łyżki stołowej.

Dla dzieci

Dzieci w wieku od sześciu miesięcy do trzech lat szczególnie potrzebują wapnia, gdy następuje regularne tworzenie tkanki kostnej do budowy szkieletu. Skorupki, rozgniecione do stanu proszku, można dodawać do jedzenia dla niemowląt. Dziecko do roku będzie miało wystarczającą ilość muszli na czubku noża, od roku do trzech – dwa razy więcej.

Dla dorosłych

Skorupka jest skuteczna w leczeniu dolegliwości związanych z jakimkolwiek niedoborem wapnia w organizmie: złamania, osteoporoza, problemy z kręgosłupem, drażliwość, nieuwaga. Również korzyści ze skorupek jaj zauważają alergicy i astmatycy. Przy regularnym stosowaniu w żywności ataki alergii i astmy występują rzadziej. Zgniecioną  stosuje się jako środek ludowy na biegunki, zapalenie błony śluzowej żołądka oraz do usuwania kamieni w pęcherzu i nerkach. Możesz dodawać skorupki jaj do sałatek, do mleka, do twarogu.

Dla piękna

Piękne włosy i mocne paznokcie – i skorupki jaj mogą się do tego przyczynić. Istnieje wiele przepisów na odżywcze maseczki, które zawierają ten składnik.

Maseczka na twarz (cera tłusta i normalna):

  • 1 łyżeczka jajko w proszku (skorupki zmielone w młynku do kawy)
  • 1 łyżka mąka ryżowa (ryż zmielony w młynku do kawy)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki sok cytrynowy

Jeśli mieszanina jest gęsta, możesz dodać wody do konsystencji kwaśnej śmietany. Zaleca się trzymać na twarzy przez 15 minut.

Maseczka do twarzy (skóra sucha i mieszana)

  • Skorupka jednego jajka, zmiażdżona w młynku do kawy.
  • 1 łyżka twarożek

Rozcieńczyć mieszaninę mlekiem lub kwaśną śmietaną do konsystencji śmietany. Zaleca się trzymać na twarzy przez 15 minut.

Maska do włosów

  • 1 ogórek
  • Oliwa z oliwek
  • skorupka jajka 1-3 jajka (w zależności od długości włosów).

Zmyć maskę ciepłą wodą i szamponem 20 minut po aplikacji.

Od promieniowania

Organizm ludzki ma zdolność gromadzenia metali ciężkich i radionuklidów w tkance kostnej. Badania naukowców potwierdzają fakt, że otoczka, dostarczając do organizmu pożyteczny wapń, usuwa szkodliwe nagromadzenia strontu 90 i cezu 137.

Do mycia

Aby zaskoczyć swój dom bielą kołnierzyków i ręczników, trzeba rozgniecione na pył skorupki jajek włożyć do lnianego worka i włożyć go razem z lnem do bębna pralki podczas prania.

Do potraw

Skorupa oszczędza zarówno kamień, jak i spalony tłuszcz. Aby wyczyścić termos lub czajniczek, wystarczy wlać do nich pokruszone muszle wodą i pozostawić na noc. Aby wyczyścić patelnię ze spalonego tłuszczu, należy posypać ją muszlami i przetrzeć gąbką.

Dla roślin

Skorupki jaj są aktywnie wykorzystywane przez ogrodników podczas całego cyklu ogrodniczego.

Aby kiełki pojawiły się szybciej, podczas sadzenia nasiona posypuje się pokruszonymi muszlami. Sadzonki są podlewane naparem wodnym na skorupce. Skorupa jest często używana jako drenaż podczas sadzenia roślin doniczkowych. Podczas kopania działki jesienią do gleby dodaje się pokruszone skorupki. Przyczynia się to do lepszej wymiany powietrza w glebie, a także pozwala zmniejszyć kwasowość i odstraszyć krety.

Rośliny posypuje się proszkiem z muszli w celu ochrony przed „czarną nogą” i niedźwiedziem.

Skorupki rozrzucone pod roślinami odstraszają ślimaki.

To jest interesujące

Ile wapnia dziennie potrzebuje organizm (zalecenia WHO):

  • od 10 do 13 lat – co najmniej 1000 mg wapnia,
  • od 13 do 16 lat – 1200 mg,
  • od 16 do 17 lat – 1000 mg.
  • od 20 do 55 lat – od 800 do 1000 mg.
  • powyżej 55 lat – 1200 mg.
  • Kobiety w ciąży i matki karmiące 1500 do 2000 mg wapnia.
  • Kobiety w okresie menopauzy 1400 mg.

Możesz również polubić…