Berberys – korzyści i szkody rośliny i jej owoców dla organizmu w tradycyjnej medycynie

Berberys – korzyści i szkody rośliny i jej owoców dla organizmu. Zastosowanie w kuchni i tradycyjnej medycynie

 

Berberys – Te niewielkie drzewka lub krzewy często zdobią parki i ogrody. Piękna roślina ozdobna ma również właściwości użytkowe i jest szeroko stosowana w medycynie, kuchni i kosmetologii. 

Skład chemiczny

Nie tylko jagody mają właściwości lecznicze. Zróżnicowany skład chemiczny liści rośliny, kory i korzeni.

Owoce można śmiało nazwać magazynem witamin A, C, E, K. Są bogate w:

  • pektyny;
  • beta karoten;
  • naturalne cukry;
  • karotenoidy (luteina, kapsantyna, auroksantyna);
  • kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy).

Kora i kłącze zawierają alkaloidy (berberynę, palmitynę, jatrorycynę) oraz garbniki. Ta różnorodność sprawiła, że ​​berberys jest surowcem leczniczym do produkcji leków.

Jak wygląda berberys

Ten piękny, dekoracyjny przedstawiciel rodziny berberysów rośnie prawie na wszystkich kontynentach, ale częściej w krajach półkuli północnej. Jest z powodzeniem uprawiany w prawie wszystkich regionach Rosji, Ukrainy, Białorusi i Gruzji.

Berberys wygląda jak duży krzew o średniej wysokości około 1,5 – 2 metrów lub jak małe rozgałęzione drzewo. Ale są rośliny, które osiągają nawet 3 metry.

Niektóre gatunki berberysu zrzucają liście częściowo lub całkowicie, inne są wiecznie zielone.

Zbiór owoców berberysu odbywa się jesienią, po pełnej dojrzałości. Najlepiej suszyć jagody w temperaturze pokojowej lub w piekarniku (temperatura nie powinna przekraczać 45 stopni). Przechowuj użyteczny przedmiot nie dłużej niż 2 lata .

Rodzaje i odmiany berberysu

Ta roślina ma ponad pięćset gatunków, różniących się wysokością, kolorem, kształtem i smakiem owoców. To zależy od gatunku, jaki rodzaj pielęgnacji i sadzenia jest wymagany dla rośliny. Podkreślmy 3 najpopularniejsze odmiany.

Thunberg

Niski krzew liściasty – do 1 metra, z zielonymi liśćmi, jesienią przebarwiający się na czerwono. Dekoracyjny wygląd, z gorzkimi jagodami, nie nadaje się do jedzenia. Różni się bezpretensjonalnością i prostotą odejścia. Świetne na żywopłoty.

Thunberg

Zwykły

Wysokość krzewu wynosi średnio 2,5 metra, liście są jasnozielone. Kwitnie żółtymi pachnącymi kwiatostanami, jagody są kwaśne, ale całkiem jadalne. Gatunek jest mrozoodporny, odporny na szkodliwe działanie środowiska miejskiego, ma wiele odmian odmianowych.

Zwykły

Ottawa

Dekoracyjna hybryda przypominająca berberys Thunberg, tylko większa – od 1,5 do 2 metrów wysokości. Wyróżnia się pięknymi różowo-fioletowymi kwiatami, które jesienią nabierają szkarłatnego odcienia. Szybko rosnąca i mało wymagająca.

Ottawa

Obszar zastosowań

Czy znasz wiele roślin, które są równie piękne i użyteczne? Berberys może być stosowany jako lek, jako deser lub przyprawa, jako produkt kosmetyczny, do ozdabiania nim placów i ogrodów.

Etnonauka

W medycynie ludowej Chcesz poprawić swoje zdrowie za pomocą ludowych receptur? Leki z berberysu były testowane od wieków. Nawet starożytni Grecy dużo o tym wiedzieli. Hellenowie używali rośliny jako środka przeciwbakteryjnego, pomagającego leczyć rany wojowników, a także jako lekarstwo oczyszczające krew.

Berberys jest w stanie:

  • zatrzymać krwawienie i zablokować stan zapalny;
  • leczyć przeziębienia i obniżać gorączkę;
  • usunąć toksyny nagromadzone w organizmie;
  • spowolnić starzenie;
  • pomoc w leczeniu chorób dróg żółciowych, wątroby, nerek i żołądka;
  • leczyć cukrzycę, reumatyzm, dnę moczanową, gruźlicę;
  • wyregulować ciśnienie krwi i tętno.

 

Skład rośliny obejmuje substancje o silnym działaniu, więc przedawkowanie jest obarczone niebezpiecznymi konsekwencjami. Berberys należy stosować ostrożnie podczas przyjmowania antybiotyków i leków przeciwhistaminowych.

uroda

Firmy kosmetyczne od dawna stosują berberys jako główny składnik wielu produktów:

  • Szampony wzmacniające włosy;
  • kremy przeciwzmarszczkowe;
  • balsamy do skóry;
  • peelingi;
  • maski;
  • żele;
  • mydło.

Kosmetyki naturalne można przygotować w domu.

Przepis na wywar do płukania włosów:

  • niepełną szklankę jagód zalać 1,5 litra wrzącej wody i pozostawić na około 40 minut;
  • po każdym myciu szamponem spłucz włosy tym naparem – doskonały środek na łupież i nadanie włosom objętości.

Część przygotowanego bulionu można zamrozić w lodowych foremkach i przetrzeć twarz. To narzędzie wygładza zmarszczki, odmładza skórę, czyniąc ją bardziej elastyczną i świeżą.

gotowanie

Gotowanie znalazło najszersze zastosowanie berberysu – w marynatach, sałatkach i przyprawach, daniach mięsnych i warzywnych oraz, oczywiście, różnorodnych deserach:

  • liść berberysu nadaje się do zup, sałatek, dań z roślin strączkowych i marynat;
  • jagody nadają się jako przyprawa do potraw z ryżu, mięsa, do wszelkiego rodzaju słodyczy – pianek, galaretek, dżemów, napojów owocowych, syropów, słodyczy;
  • owoce są doskonałym surowcem do produkcji win i nalewek.

Kora i korzeń berberysu, którego stosowanie zaleca się w postaci suszu, zawierają duży procent witaminy E i C, garbniki. Zawierają również alkaloid berberynę, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi, aktywuje wydzielanie żółci i wzmaga apetyt.

Ale jest też przeciwwskazanie. Stosowanie tych mikroelementów powoduje skurcze macicy, dlatego wywary na bazie kory są zabronione dla kobiet w ciąży w późniejszych stadiach. Również naparów na bazie kory i korzenia berberysu nie należy stosować przy krwawieniach spowodowanych nieprawidłowym funkcjonowaniem jajników, niecałkowitym usunięciem miejsca dziecka po porodzie naturalnym oraz początkiem menopauzy.

Owoce berberysu zawierają kwasy organiczne (jabłkowy, winowy, cytrynowy), witaminę K, sole mineralne, karoten i cukier. Stosowane są jako skuteczny środek przeciwgorączkowy, a także łagodny środek przeczyszczający i łagodzący stany zapalne. Nalewki z jagód wzmacniają mięsień sercowy i pomagają rozrzedzić lepką plwocinę, przyczyniając się do jej odkrztuszania. Należy pamiętać, że wywar z berberysu obniża ciśnienie krwi i dlatego nie jest zalecany pacjentom z niedociśnieniem tętniczym.

Liście berberysu zawierają pektynę, która ma właściwości absorbujące i tym samym pomaga usuwać toksyny i szkodliwe substancje z organizmu. Odwar z liści łagodzi zatrucia spowodowane zatruciem pokarmowym i zmniejsza nudności, ale przy dłuższym stosowaniu mogą wystąpić zaparcia. Możesz przyjmować leki zawierające berberys tylko od 12 roku życia, przy braku przeciwwskazań i chorób żołądkowo-jelitowych.

Korzeń berberysu – zastosowanie w medycynie tradycyjnej

Pędy korzeni nie grubsze niż 6 cm zbiera się z dorosłych roślin, co najmniej dwuletnich. Zrób to wczesną wiosną przed pęknięciem pąków lub w połowie jesieni po dojrzeniu jagód. Większość z nich zostaje, w przeciwnym razie roślina umrze z powodu braku pożywienia.

Zgniłe i poczerniałe obszary są odcięte. Ziemia jest strząsana, a nie zmywana, ponieważ alkaloidy rozpuszczają się w wodzie, a właściwości lecznicze są tracone. Odpowiednie korzenie są cięte wzdłużnie na segmenty o długości 10-12 cm i suszone w przeciągu pod baldachimem lub w suszarce w temperaturze nie wyższej niż plus 45 stopni Celsjusza.

Przepis na złagodzenie stanu zapalnego i zatrzymanie krwawienia

100 g suszonych korzeni berberysu wlewa się do 200 ml wrzącej wody, gotuje przez dodatkowe 15 minut i parzy przez 4 godziny. Bulion należy przefiltrować i pobrać 50 ml 4 razy dziennie.

Z patologiami żołądka, zapaleniem opłucnej i reumatyzmem

Suszone zmielone korzenie (1 łyżeczka) wlewa się do 400 ml wrzącej wody i gotuje przez 5 minut, następnie filtruje i chłodzi. Weź pół szklanki trzy razy dziennie.

Regenerujący wywar na kamicę żółciową

Aby złagodzić stan z kamicą żółciową w remisji, przygotowuje się wywar z 10 g kory i 15 g korzeni roślin, które gotuje się przez pół godziny w szczelnym pojemniku. Po ugotowaniu rozcieńcza się wodą, kompensując objętość odparowanej cieczy. Weź napięty wywar 50 ml 3 razy dziennie.

Wykorzystanie kory i owoców berberysu

Korę krzewu zbiera się wczesną wiosną, na początku spływu soków. Gałęzie do tego wybierają tylko te, które podlegają przycinaniu, pogrubianiu i nieprawidłowo rosnącym. Po zbiorze kora jest suszona w temperaturze do plus 45 stopni Celsjusza, w piecu lub suszarce.

Przepis na napar przeciwzapalny

Napar z kory pomaga pacjentom z zapaleniem pęcherzyka żółciowego, zapaleniem wątroby, zapaleniem pęcherza i nerek. Aby go przygotować, weź 25 g surowców i nalegaj na 0,5 litra przegotowanej wody przez 4 godziny w termosie. Przecedzony rosół pije się przez 30 dni, 100 ml 4 razy dziennie.

Owoce berberysu, których korzystne właściwości są aktywnie wykorzystywane do celów leczniczych, należy zbierać na przełomie sierpnia i września. Jagody zbiera się w pełni dojrzałe, ale nie przejrzałe, aby się nie zakrztusiły i nie zepsuły. Zielone owoce mogą być trujące.

W gotowaniu często stosuje się berberys – jagoda nie traci swoich użytecznych właściwości po wysuszeniu i potraktowaniu wrzącą wodą. Często przygotowuje się z niego napary, ponieważ dodaje pierwiastków śladowych do napoju, który przypomina herbatę i jest całkiem przyjemny w smaku. Działa moczopędnie i żółciopędnie, poprawia krążenie krwi, łagodzi gorączkę, gasi pragnienie i pobudza apetyt.

Przepis na robienie bulionu jagodowego z berberysu

Do gotowania potrzebujesz 50 g dobrze umytych suszonych owoców, 60 g cukru i 10 g waniliny, aby dodać smaku. Jagody wlewa się litrem wrzącej wody i gotuje przez 10 minut na małym ogniu. Gotowy bulion pozostawia się do zaparzenia na 2 godziny, filtruje i dodaje cukier i wanilinę.

Można też zrobić nalewkę, likier, syrop, marmoladę, dżem lub po prostu posypać cukrem z jagód. Nie stracą na tym właściwości lecznicze produktu. Suszone jagody są z powodzeniem wykorzystywane do przyrządzania dań mięsnych i pilawów w celu dodania aromatu i smaku oraz są dodawane do sosów.

Berberys – dobroczynne właściwości liści

Liście są zrywane podczas tworzenia pąków i kwitnienia, suszone i kruszone. Odwar z liści polecany jest pacjentom ze stanami zapalnymi wątroby (oprócz marskości) i dróg żółciowych.

Przepis na napój do kąpieli wodnej

Aby go przygotować, potrzebujesz 1 łyżki. l. zmiażdżone surowce, które wlewa się do 200 ml wrzącej wody. Wylane liście umieszcza się w emaliowanej misce i umieszcza pod pokrywką w łaźni wodnej na 15 minut. Gotowy napój pozostawia się do ostygnięcia, filtruje i rozcieńcza przegotowaną wodą w temperaturze pokojowej, doprowadzając ilość płynu do oryginału. Weź to 50 ml 4 razy dziennie.

Świeże liście są używane do sałatek i zielonego barszczu dla nadania kwaśnego smaku, suche liście są dodawane jako przyprawa do gulaszu.

Zasady przechowywania suszu, liści i korzeni berberysu

Każdy wysuszony surowiec nadaje się do użytku przez trzy lata i musi być przechowywany w wentylowanym miejscu. Nie używaj plastikowych pojemników ani plastikowych toreb do długotrwałego przechowywania. W przypadku zmielonych liści i korzeni odpowiednie są szklane lub plastikowe słoiki z otworami w pokrywie do wentylacji, aw przypadku owoców – jedwabne torby.

Stosując w praktyce wiedzę o przydatności berberysu, możesz zachować zdrowie swoje i całej rodziny, dodając jagody, liście i korzenie do potraw, herbat i kompotów. Nalewki i wywary z berberysu, przygotowywane według receptur iz umiarem, nie mają skutków ubocznych, ale mogą mieć przeciwwskazania do chorób.

Możesz również polubić…