Amla – święte drzewo w Indiach
Witamina C jest niezbędnym narzędziem do syntezy kolagenu – „cementu międzykomórkowego”, który spaja ze sobą poszczególne komórki, dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu dziecka, zwiększając jego odporność i odporność na infekcje, choroby, wirusy, niekorzystne oddziaływanie środowiska, pełne funkcjonowanie narządów wewnętrznych, wzmocnienie kości, zębów, włosów.
Oprócz kwasu askorbinowego amla zawiera kwas galusowy – ważne źródło polifenonu, garbniki – emblikan A i emblikan B, pektynę, kwas cytrynowy i nikotynowy, białka, błonnik, ryboflawinę, niacynę, bromek tiaminy, metioninę, tryptofan, flawonoidy, garbniki , karoten, glukoza, wapń, żelazo, fosfor, miedź, celuloza, albumina, dziąsła, a także najważniejszy składnik filembina i cytokininy: zeatyna, rybozyd zeatyny, nukleotyd zeatyny i dysmutaza ponadtlenkowa.
Owoce amli zawierają 3 razy więcej białka i 160 razy więcej witaminy C niż jabłka, a także przewyższają je minerałami i aminokwasami.
W medycynie stosuje się przede wszystkim owoce amli – suszone i świeże, w postaci ekstraktów, soków, napojów, dżemów, proszku, tabletek, kapsułek, talerzy, a także kory, nasion, kwiatów, pędów w postaci naparów , proszki, ekstrakty.
Owoce dzikiej amli zawierają dużą ilość błonnika. Uprawiane owoce amli są bardzo soczyste i zawierają do 80% wody.
Nasiona zawierają enzymy proteolityczne i litolityczne, olejek eteryczny. Kora i nasiona działają ściągająco.
Według Ajurwedy w przyrodzie istnieje sześć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki, ostry i cierpki. Wszystkie te smaki muszą być obecne w diecie człowieka – wtedy jego odżywianie będzie zrównoważone i będzie zdrowy. Amla zawiera 5 z 6 możliwych smaków, czyli wszystko poza słonym. Jej smak (rasa) jest kwaśny (amla) i cierpki (kashaya), ze słodkim (madhura), gorzkim (tikta) i ostrym (katu) posmakiem (anunasa). Jest to więc doskonały pokarm, który równoważy cały organizm i leczy wiele chorób. Na przykład, chociaż amla smakuje kwaśno, nie zwiększa kwasowości, ale ją zmniejsza, a także leczy wrzody trawienne, ponieważ jej zsumowany smak nie jest kwaśny. Według klasyfikacji ajurwedyjskiej jest lekki (lagu) i suchy (guksha) oraz daje efekt chłodzenia (shita) .
Amla to słynny eliksir młodości, rasayana, adaptogen o potężnej energii, jedna z najpotężniejszych roślin przeciwstarzeniowych. Od czasów starożytnych amla była stosowana jako tonik przedłużający młodość, dający zdrowie, siłę i długowieczność, chroniący przed infekcjami i chorobami, nadający ciału młodość, świeżość uczuć i jasność umysłu, wzmacniający witalność i poczucie radości w życiu. życie. Według starożytnych tekstów ajurwedyjskich, w szczególności Charaka Samshita, osoba, która przyjmuje tonik na bazie amli, „będzie żyć przez sto lat bez chorób i dolegliwości”.
W Indiach istniał wyjątkowy obrzęd , podczas którego owoce amli zbiera się ręcznie w lesie w dniu pełni księżyca, śpiewając przy tym mantrę „Om” w celu napełnienia ich słodkim nektarem i wyeliminowania kwaśnego i cierpkiego smak. Mówiono, że „tyle tysięcy lat człowiek będzie żył w sile i radości, ile zje zebrane w ten sposób owoce”. Podobnie jak wiele rasajan, amla zależy od faz księżyca i nabiera pełni mocy podczas pełni księżyca.
Jako rasayana, amla jest używana sama – świeża, w postaci naparów i napojów, soków, dżemów – a także jest zawarta we wszystkich ajurwedyjskich tonikach i mieszanych rasayanach. Amla jest głównym składnikiem słynnego „Chyawanprash” oraz preparatu oczyszczającego „Trifala” (mieszanka proszków amla, haritaki, bibhitaki). Proszek lub sok Amla jest często przyjmowany razem z miodem, kurkumą, mlekiem i sokiem z cytryny.
Owoce amli są jadalne . Robią chutneye i marynaty, słodycze, gotują dżemy, mielą i robią pastę z cukru. Czasami są spożywane świeże z odrobiną soli i kurkumy. Marynaty Amla są bardzo popularne w południowych Indiach, gdzie owoce rośliny są również spożywane w gulaszu. W stanie Andhra Pradesh słodki deser przygotowuje się z amli, którą wcześniej długo moczy się w syropie cukrowym. Napoje chłodzące powstają z amli, która doskonale gasi pragnienie i ma właściwości moczopędne.W Indiach apteki na całym świecie sprzedają skoncentrowany sok z amli z cukrem i bez, który rozcieńcza się wodą w stosunku 1:3, 1:5 i pije jako napój wzmacniający organizm.
Amla ma właściwości przeciwutleniające, immunomodulujące, regenerujące, tonizujące, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgorączkowe, chłodzące, ściągające, wiatropędne, moczopędne, przeczyszczające.
Amla porządkuje, normalizuje pracę całego organizmu.
Według ajurwedy amla normalizuje aktywność wszystkich trzech dosz, czyli równoważy wszystkie siły w ciele. Jest szczególnie skuteczny w przypadku pitta dosha (ognia) ze względu na działanie chłodzące i słodki posmak. Dlatego jest szczególnie skuteczny w leczeniu różnego rodzaju stanów zapalnych i zaburzeń związanych z trawieniem i przemianą materii. Jednak amla równoważy vata dosha swoim kwaśnym smakiem i kapha dosha cierpkim smakiem i wytrawnością.
-
jako odżywczy tonik dla całego organizmu, wzmacniający układ odpornościowy, równoważący układ odpornościowy
-
jako środek regenerujący organizm po ciężkich operacjach, długotrwałej chorobie, porodzie, stresie, wyczerpującej pracy, przy ogólnym osłabieniu, letargu i apatii, przywracający witalność i witalność, odpowiedni zarówno dla osób starszych jak i młodych
-
jako silny przeciwutleniacz, który spowalnia procesy starzenia i odmładza organizm, zapobiega peroksydacji lipidów w błonach komórkowych i regeneruje metabolizm komórkowy, chroni organizm przed szkodliwym wpływem środowiska i zanieczyszczeń, neutralizuje wolne rodniki, odbudowuje i utrzymuje nowe tkanki oraz nie nie dawać skutków ubocznych
jako środek poprawiający skład krwi, zwiększający poziom hemoglobiny, stymulujący uwalnianie czerwonych krwinek, przy anemii -
-
do normalizacji poziomu cholesterolu we krwi
-
na wzmocnienie pamięci, synchronizację pracy prawej i lewej półkuli, poprawę zdolności intelektualnych, odżywienie mózgu, przy miażdżycy
-
normalizują układ neuroendokrynny, regulują pracę narządów hormonalnych: tarczycy, trzustki, nadnerczy, układu rozrodczego
-
jako środek do usuwania toksyn i produktów niepełnego metabolizmu (ama) z organizmu
-
jako silny środek przeciwzapalny, stosowany w leczeniu chorób układu oddechowego, astmy, zapalenia oskrzeli, przeziębienia, bólu gardła, grypy, zapalenia płuc, jako środek zmiękczający i wykrztuśny
-
w cukrzycy reguluje poziom cukru we krwi
-
wzmacnia dziąsła i zęby, zapobiega wypadaniu zębów, próchnicy, krwawieniu dziąseł, silny środek na szkorbut
-
przy chorobach oczu, zwłaszcza na etapie zapalnym, doskonale likwiduje krótkowzroczność, leczy jaskrę, zapalenie spojówek, zaćmę (amla jest silnym inhibitorem wolnych rodników, które są jedną z przyczyn powstawania zaćmy), przemywa i wkrapla amlą oczy nastój
-
w przypadku chorób serca, w profilaktyce chorób serca i udarów
-
z zaburzeniami nerwowymi, bezsennością
-
w zaburzeniach układu moczowo-płciowego, w celu zahamowania patogennej mikroflory układu moczowo-płciowego, jako środek moczopędny
-
jak afrodyzjak
-
jako środek numer jeden wzmacniający i stymulujący wzrost włosów, zapobiegający wypadaniu i przedwczesnemu siwieniu, likwidujący łupież
-
na wzmocnienie kości i paznokci
-
do wzmocnienia naczyń krwionośnych
-
jako środek przeciwnowotworowy
-
z wrzodami żołądkowo-jelitowymi i trawiennymi, zapaleniem żołądka
-
poprawiające trawienie i pobudzające apetyt
-
w zapaleniu jelita grubego, jako wiatropędny
-
z zapaleniem wątroby, zaburzeniami pęcherzyka żółciowego, w celu oczyszczenia wątroby
-
normalizuje pracę jelit, likwiduje zaparcia, gazy, oczyszcza jelita i hamuje rozwój patogennej mikroflory, jako środek przeczyszczający
-
jako środek przeciwwymiotny
-
przy bólach reumatycznych i stawowych, dnie moczanowej
-
do leczenia chorób skóry, świerzbu i świądu, szybkiego gojenia się ran i owrzodzeń (stosuje się sok z owoców amli, proszek z nasion i kory, popiół z spalonych nasion, pastę z liści)
-
przy podwyższonym ciśnieniu
-
z wysoką kwasowością
-
z dyzenterią
-
z anemią
-
przy biegunkach ze względu na właściwości ściągające
-
na hemoroidy jako środek przeczyszczający w zależności od dawki
-
jako tonik ogólny i odżywczy w czasie ciąży, po porodzie, w okresie karmienia, przyczyniając się do prawidłowego rozwoju płodu
-
jako środek wzmacniający i wzmacniający organizm dziecka
Amla może być stosowana w czasie ciąży.
-
Amla jest powszechnie znana jako roślina, której owoce zawierają największą ilość witaminy C w porównaniu do innych owoców. To właśnie wysoka zawartość kwasu askorbinowego wyjaśnia cudowne lecznicze właściwości odmładzające rośliny. Jednak ostatnie badania wykazały, że amla nie zawiera znaczącej ilości witaminy C, ale zawiera inne kwasy organiczne i pospolite garbniki (małe cząsteczki podobne do garbników), a także niektóre unikalne garbniki, które w czasach starożytnych były mylone z witaminą C. pierwotne badania przeprowadzone 50 lat temu.
Tak więc głównymi składnikami aktywnymi amli, decydującymi o jej działaniu, są garbniki otrzymywane z kwasów galusowego i llagowego. Obecność garbników w amli łatwo tłumaczy jej właściwości lecznicze, w tym leczenie zaburzeń układu oddechowego i żołądkowo-jelitowego, a także działanie przeciwstarzeniowe rośliny. Działanie przeciwutleniające takiego kompleksu substancji jest silniejsze i stabilniejsze niż działanie witaminy C.
Ekstrakt o wysokiej zawartości garbników (40% polifenoli, większość w postaci garbników) został niedawno opracowany z amli przez firmę Sabinsa Corporation. Skuteczność tego ekstraktu w leczeniu szerokiego spektrum schorzeń, w tym obniżaniu ciśnienia krwi, poziomu cukru we krwi, poprawie krążenia, hamowaniu działania czynników rakotwórczych jest bardzo wysoka, co potęguje odmładzające działanie leku.
Dr Shibnath Ghosal z University of Benares opublikował w 1996 roku swoje badania nad owocami amli, potwierdzając błędne oznaczenie witaminy C. W 1998 roku opatentował produkt o nazwie Kapros, czyli ekstrakt z amli uzyskany w sposób zapobiegający niszczenie garbników. Produkt zawiera cztery polifenole – emblikaninę A i emblikaninę B, punyglukoninę i pedunculaginę, galoilagitanoidy (połączenie kwasów galusowego i illaginowego, garbniki połączone ze sobą w celu wytworzenia garbników) oraz rutynę, rodzaj fenolu, który jest powszechnym flawonoidem.
Dr Ghosal udowodnił, że ten produkt jest mniej podatny na ciepło i utlenianie niż witamina C i ma silniejsze i bardziej stabilne działanie antyoksydacyjne. Może być zawarty w preparatach medycznych, a także w kompleksach kosmetycznych mających na celu odmłodzenie i zapobieganie szkodliwemu wpływowi środowiska zewnętrznego i innych czynników.
Amla znajduje najszersze zastosowanie w kosmetyce. Ekstrakty i olejki z amli dodawane są do kremów do twarzy i ciała, płynów do mycia twarzy, maseczek, mleczek, żeli i kosmetyków przeciwstarzeniowych. Jednak głównym zastosowaniem Amli są produkty do pielęgnacji włosów i kuracje do włosów .
-
właściwości przeciwutleniające i odmładzające
-
Tonizuje skórę, sprzyja zmianom w naskórku komórkowym, chroni komórki przed negatywnym wpływem, poprawia ukrwienie, cerę, uelastycznia, wygładza i uelastycznia skórę. Aby zachować piękno skóry, zaleca się mycie wywarem z amli. Oczyszcza twarz bez mydła, odświeża i tonizuje skórę, zapobiega chorobom skóry.Maska do twarzy Amla odżywia i odmładza skórę, dostarczając jej wszystkich niezbędnych pierwiastków, witamin i minerałów, usuwa szorstką starą warstwę naskórka, usuwa toksyny, poprawia cerę, sprawia, że skóra promienieje od wewnątrz. -
właściwości antyseptyczne
-
Skuteczny środek na swędzenie i świerzb, likwiduje stany zapalne i zaczerwienienia. Głęboko oczyszcza pory i eliminuje zanieczyszczenia. Środki czyszczące Amla w przeciwieństwie do mydeł nie wysuszają i nie napinają skóry. -
właściwości ściągające, gojące rany
-
Wspomaga szybkie zaostrzenie i gojenie się wrzodów i ran. -
właściwości wybielające
-
Skuteczny środek na zaburzenia pigmentacji – piegi, ciemne plamy, przebarwienia i plamy starcze. Rozjaśnia skórę, działając bezpośrednio na ważny enzym biorący udział w procesie melanogenezy. Zapobiega utlenianiu melaniny, co powoduje pigmentację skóry. -
właściwości fotouczulające
Amla jest jednym z głównych narzędzi w kosmetologii ajurwedyjskiej do leczenia i pielęgnacji włosów . Zawarty w prawie wszystkich produktach do włosów – szamponach, maskach, odżywkach, płukankach, balsamach, olejkach, kremach i farbach do włosów. Stosowane są ekstrakty i olejek Amla.
Olejek amla wchodzi w skład olejku do włosów jako główny składnik i jest również stosowany w czystej postaci. Jest głównym składnikiem olejku do włosów Triphala, w skład którego wchodzą również haritaki i bibhitaki.
Regeneruje metabolizm komórkowy, poprawia krążenie krwi, odżywia cebulki włosowe, oczyszcza skórę, likwiduje łupież, chroni przed infekcjami. Stymuluje wzrost włosów, czyni je mocnymi, elastycznymi, lśniącymi, napełnia witalnością.
Wysoce skuteczny środek zapobiegający przedwczesnemu siwieniu włosów i ich wypadaniu. Zapobiega siwieniu i zmniejsza ilość siwych włosów. Zawarty w składzie środków leczniczych przeciw wypadaniu włosów i przeciw łupieżowi.
Nadaje się do każdego rodzaju włosów oraz do codziennej pielęgnacji.
Regeneruje włosy pozbawione życia, suche, łamliwe, wypadające, narażone na niekorzystne działanie środowiska, farbowane, po przebytych chorobach. Przywraca zdrowy wygląd, piękno, naturalny połysk, siłę, wzmacnia korzenie i cebulki, nadaje miękkość.
Reguluje pracę gruczołów łojowych, eliminuje nadmiar tłuszczu, doskonale oczyszcza i odżywia przetłuszczające się włosy.
Utrzymuje zdrowie normalnych włosów , zapewnia im ochronę antyseptyczną.
Amla wzmacnia naturalny kolor włosów, nadając im bogatszy i ciemniejszy odcień. Nie farbuje blond włosów. Praktycznie brak efektu na włosach jasnych i z pasemkami. Jednak przy regularnym długotrwałym stosowaniu, a także bezpośrednio po farbowaniu, podobnie jak wiele innych ziół, może nieznacznie zmniejszyć biel i sprawić, że kolor włosów będzie nieco ciemniejszy.
Kora gałęzi amli i niedojrzałe owoce są używane do barwienia skóry.
Popularność owoców amli, a zwłaszcza ich stosowanie w Chyawanprash i Triphal, doprowadziła do powstania specjalnych plantacji drzew amla, pomimo faktu, że drzewa te rosną w dużych ilościach w lasach. W tym przypadku pojawił się następujący problem. Zbieracze owoców zaczęli odcinać duże gałęzie z owocami zamiast zbierać je ręcznie, wspinając się na drzewo. W rezultacie drzewa obumierają, a ogromne obszary z drzewami amlowowymi zamieniają się w nieużytki. Organizacje rządowe i pozarządowe starają się edukować społeczeństwo w taki sposób, aby doceniało dary natury i nie narażało swojej przyszłości gospodarczej. Ponadto istnieją specjalne programy rządowe, które zachęcają do uprawy amli jako cennego surowca dla medycyny i przemysłu farbiarskiego. Oprócz owoców, gałęzi, liści,