AMARANT: niewiędnący kwiat zapewniający długowieczność

Amarantus roślina nazywana  cudowną ze względu na jej właściwości lecznicze. Co więcej, jeśli wierzyć oświadczeniom zielarza Wawilowa, roślina amarantusa powinna w przyszłości wyżywić całą ludzkość!

Amarantus (schiritsa) to roślina jednoroczna znana naszym odległym przodkom, którzy aktywnie wykorzystywali ją w żywności – z nasion robiono mąkę i nadzienie do ciast.

W skali międzynarodowej jakość białek amarantusa ocenia się na 100 punktów (np. soi – tylko 60 punktów). Nie ma konkurencji pod względem smaku i wartości odżywczych. Ziarna amarantusa są 2,5 razy bardziej kaloryczne niż warzywa jakichkolwiek zbóż. Amarantus był czczony w starożytnym Egipcie, o czym świadczy ten fakt. “Kiedy w 1949 roku otwarto grobowiec Tutanchamona, przy głowie i stopach mumii znaleziono pęczki amarantusa wraz z cennymi przedmiotami.”

Doświadczenia starożytnych i współczesnych uzdrowicieli i terapeutów wykazały, że warzywa, zboża i przetwory z amarantusa skutecznie leczą takie choroby, jak otyłość, nerwice, gruczolaki, hemoroidy, anemia, miażdżyca, zaburzenia czynności nerek i wątroby, sprzyjają usuwaniu radionuklidów z organizmu , uwolnić od impotencji seksualnej itp.

Liście tej niezwykle pięknej rośliny zawierają kolosalną ilość rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne . Nasiona amarantusa zawierają najcenniejszy skwalen, unikalną substancję występującą także w wątrobie rekina. Skwalen reguluje metabolizm cholesterolu, uczestniczy w syntezie witaminy D, stymuluje syntezę kolagenu, działa gojąco na rany, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia oraz poprawia wygląd. Nie bez powodu w starożytności amarantus był uważany za roślinę zapewniającą zdrowie i długowieczność.

Niezwykle cennym produktem jest olej amarantusowy, który wykorzystywało  się w leczeniu ofiar Czarnobyla a dziś chorych na AIDS. Jeśli w diecie zwierząt domowych znajduje się 20-25% ziaren amarantusa, wówczas nie chorują.

Amarantus jest niezwykle cenny na naszym stole. Jego ziarna można dodawać do wszelkich potraw, można je przygotować na zimę, a także przygotować napoje bezalkoholowe. W wielu krajach amarantus dodaje się do wyrobów cukierniczych i pieczywa, różnych potraw, a mięso otrzymywane z amarantusa jest wysoko cenione ze względu na walory smakowe, odżywcze i lecznicze.

Musisz wiedzieć, że ziele tej rośliny można wykorzystać tylko wtedy, gdy osiągnie wysokość 25-30 cm. Przez całe lato aż do jesieni zbiera się dolne liście, wykorzystuje je na paszę dla zwierząt gospodarskich i żywność dla ludzi i przechowuje na zimę . Ziarno zbiera się, gdy górne liście stają się kremowe, a nasiona, gdy pojawiają się oznaki lekkiego osypywania się. Zielarze udowodnili , że leki na amarantus nie mają przeciwwskazań. Spożywać je należy przed posiłkiem lub na pół godziny przed posiłkiem.

Przepis na odmłodzenie organizmu i usunięcie szkodliwych substancji:

Przygotuj równe części zieleniny amarantusa, młodych pąków brzozy, liści dziurawca, ziela mięty pieprzowej, kwiatów rumianku i liści pokrzywy, posiekaj i wymieszaj . Przygotuj lek wieczorem: 2 łyżki.mieszanki zalej  500 ml wrzącej wody, odstaw na 2-3 godziny, odcedź i wypij 1 szklankę przed pójściem spać, dodając 1 łyżeczkę miodu. Pozostały napar podgrzej rano i wypij pół godziny przed śniadaniem.

W trakcie kuracji należy zużyć 500 g zalecanej suchej mieszanki. Nie należy go nadużywać. Możesz powtórzyć przebieg leczenia po 2-3 latach.

Główną cechą amarantusa jest wzmocnienie układu odpornościowego, działanie przeciwnowotworowe, właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Amarant jest w stanie spowolnić starzenie się organizmu, ponieważ zawiera dużą ilość witamin (grupa BC PP), mikroelementów (Zn, selen, wapń, Mn itp.), pektyn, białek, tłuszczów i innych zdrowe tłuszcze. Amarantus zawiera skwalen (10%), który hamuje rozwój nowotworów złośliwych.  Skwalen jest w stanie aktywować procesy regeneracyjne w tkankach narządów wewnętrznych, dlatego przyjmowanie doustne olejku amarantowego przed i po radioterapii przyspiesza powrót do zdrowia pacjentów.

Amarantus stosuje się:

  • W jedzeniu dla niemowląt
  • Kosmetyka
  • Tradycyjna medycyna

Nasiona amarantusa są kilkakrotnie lepsze od soi i pszenicy. Z nasion amarantusa wytwarza się olej, skrobię, otręby i mąkę.

Nasiona amarantusa to produkt dietetyczny, który:

  • Utrzymuje jakość. skład krwi
  • Normalizuje ciśnienie krwi
  • Wzmacnia układ nerwowy. Poprawia metabolizm
  • Popraw trawienie
  • Zapobiega rozwojowi niedoboru Ca
  • Kiełkujące nasiona – skuteczny lek na onkologię

 

Szczególnie ceniony jest olejek amarantowy:    

  • Przywraca wzrok
  • Normalizuje poziom cholesterolu
  • Leczy uszkodzone obszary skóry
  • Zapobiega rozwojowi miażdżycy
  • Tłumi procesy zapalne i odbudowuje komórki w chorobach żołądka
  • Stosowany w stomatologii na zapalenie jamy ustnej, przyzębia

Amarant ma moc uzdrawiania. Spożywanie pożywienia pozwala zachować zdrowie i młodość

Liście amarantusa działają leczniczo na organizm:

  • Zapobiega procesom zapalnym
  • Przywróć układ oddechowy
  • Wspomaga produkcję insuliny
  • Regulują procesy hormonalne
  • Jeśli regularnie spożywasz liście amarantusa, organizm jest nasycony białkami i białkami.

Amarantus stosowany jest w medycynie ludowej:

  • Na cukrzycę
  • Neurozy
  • choroby nerek
  • Niedobór witamin

AR,

Możesz również polubić…