AMARANT: niewiędnący kwiat zapewniający długowieczność
Amarantus roślina nazywana cudowną ze względu na jej właściwości lecznicze. Co więcej, jeśli wierzyć oświadczeniom zielarza Wawilowa, roślina amarantusa powinna w przyszłości wyżywić całą ludzkość!
Amarantus (schiritsa) to roślina jednoroczna znana naszym odległym przodkom, którzy aktywnie wykorzystywali ją w żywności – z nasion robiono mąkę i nadzienie do ciast.
W skali międzynarodowej jakość białek amarantusa ocenia się na 100 punktów (np. soi – tylko 60 punktów). Nie ma konkurencji pod względem smaku i wartości odżywczych. Ziarna amarantusa są 2,5 razy bardziej kaloryczne niż warzywa jakichkolwiek zbóż. Amarantus był czczony w starożytnym Egipcie, o czym świadczy ten fakt. “Kiedy w 1949 roku otwarto grobowiec Tutanchamona, przy głowie i stopach mumii znaleziono pęczki amarantusa wraz z cennymi przedmiotami.”
Doświadczenia starożytnych i współczesnych uzdrowicieli i terapeutów wykazały, że warzywa, zboża i przetwory z amarantusa skutecznie leczą takie choroby, jak otyłość, nerwice, gruczolaki, hemoroidy, anemia, miażdżyca, zaburzenia czynności nerek i wątroby, sprzyjają usuwaniu radionuklidów z organizmu , uwolnić od impotencji seksualnej itp.
Liście tej niezwykle pięknej rośliny zawierają kolosalną ilość rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne . Nasiona amarantusa zawierają najcenniejszy skwalen, unikalną substancję występującą także w wątrobie rekina. Skwalen reguluje metabolizm cholesterolu, uczestniczy w syntezie witaminy D, stymuluje syntezę kolagenu, działa gojąco na rany, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia oraz poprawia wygląd. Nie bez powodu w starożytności amarantus był uważany za roślinę zapewniającą zdrowie i długowieczność.
Niezwykle cennym produktem jest olej amarantusowy, który wykorzystywało się w leczeniu ofiar Czarnobyla a dziś chorych na AIDS. Jeśli w diecie zwierząt domowych znajduje się 20-25% ziaren amarantusa, wówczas nie chorują.
Amarantus jest niezwykle cenny na naszym stole. Jego ziarna można dodawać do wszelkich potraw, można je przygotować na zimę, a także przygotować napoje bezalkoholowe. W wielu krajach amarantus dodaje się do wyrobów cukierniczych i pieczywa, różnych potraw, a mięso otrzymywane z amarantusa jest wysoko cenione ze względu na walory smakowe, odżywcze i lecznicze.
Musisz wiedzieć, że ziele tej rośliny można wykorzystać tylko wtedy, gdy osiągnie wysokość 25-30 cm. Przez całe lato aż do jesieni zbiera się dolne liście, wykorzystuje je na paszę dla zwierząt gospodarskich i żywność dla ludzi i przechowuje na zimę . Ziarno zbiera się, gdy górne liście stają się kremowe, a nasiona, gdy pojawiają się oznaki lekkiego osypywania się. Zielarze udowodnili , że leki na amarantus nie mają przeciwwskazań. Spożywać je należy przed posiłkiem lub na pół godziny przed posiłkiem.
Przepis na odmłodzenie organizmu i usunięcie szkodliwych substancji:
Przygotuj równe części zieleniny amarantusa, młodych pąków brzozy, liści dziurawca, ziela mięty pieprzowej, kwiatów rumianku i liści pokrzywy, posiekaj i wymieszaj . Przygotuj lek wieczorem: 2 łyżki.mieszanki zalej 500 ml wrzącej wody, odstaw na 2-3 godziny, odcedź i wypij 1 szklankę przed pójściem spać, dodając 1 łyżeczkę miodu. Pozostały napar podgrzej rano i wypij pół godziny przed śniadaniem.
W trakcie kuracji należy zużyć 500 g zalecanej suchej mieszanki. Nie należy go nadużywać. Możesz powtórzyć przebieg leczenia po 2-3 latach.
Główną cechą amarantusa jest wzmocnienie układu odpornościowego, działanie przeciwnowotworowe, właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Amarant jest w stanie spowolnić starzenie się organizmu, ponieważ zawiera dużą ilość witamin (grupa BC PP), mikroelementów (Zn, selen, wapń, Mn itp.), pektyn, białek, tłuszczów i innych zdrowe tłuszcze. Amarantus zawiera skwalen (10%), który hamuje rozwój nowotworów złośliwych. Skwalen jest w stanie aktywować procesy regeneracyjne w tkankach narządów wewnętrznych, dlatego przyjmowanie doustne olejku amarantowego przed i po radioterapii przyspiesza powrót do zdrowia pacjentów.
Amarantus stosuje się:
- W jedzeniu dla niemowląt
- Kosmetyka
- Tradycyjna medycyna
Nasiona amarantusa są kilkakrotnie lepsze od soi i pszenicy. Z nasion amarantusa wytwarza się olej, skrobię, otręby i mąkę.
Nasiona amarantusa to produkt dietetyczny, który:
- Utrzymuje jakość. skład krwi
- Normalizuje ciśnienie krwi
- Wzmacnia układ nerwowy. Poprawia metabolizm
- Popraw trawienie
- Zapobiega rozwojowi niedoboru Ca
- Kiełkujące nasiona – skuteczny lek na onkologię
Szczególnie ceniony jest olejek amarantowy:
- Przywraca wzrok
- Normalizuje poziom cholesterolu
- Leczy uszkodzone obszary skóry
- Zapobiega rozwojowi miażdżycy
- Tłumi procesy zapalne i odbudowuje komórki w chorobach żołądka
- Stosowany w stomatologii na zapalenie jamy ustnej, przyzębia
Amarant ma moc uzdrawiania. Spożywanie pożywienia pozwala zachować zdrowie i młodość
Liście amarantusa działają leczniczo na organizm:
- Zapobiega procesom zapalnym
- Przywróć układ oddechowy
- Wspomaga produkcję insuliny
- Regulują procesy hormonalne
- Jeśli regularnie spożywasz liście amarantusa, organizm jest nasycony białkami i białkami.
Amarantus stosowany jest w medycynie ludowej:
- Na cukrzycę
- Neurozy
- choroby nerek
- Niedobór witamin
AR,