DAWNE, POŻYTECZNE RECEPTURY

WCIERKA ROZGRZEWAJĄCA NOGI
OCET KAMFOROWY: 1 część kamfory rozpuścić w 24 częściach spirytusu, następnie wymieszać z 72 częściami octu 5-10 %. Na obrzęki, opuchliznę nóg, pobudza krążenie, też na obrzęki po ukąszeniach owadów.
Potrzebujemy: słoik lub butelka szklana, bagietka.
PŁYN DO NACIERANIA Z SOLĄ EPSOM
Potrzebne są: 1/2 do 1 szklanki soli epsom (siarczan magnezu), wiadro wody i olejki, np na
obolałe mięśnie: 20 kropli golterii, 10 mięty pieprzowej, 10 jałowca, 5 imbiru, 2 lawendy. Olejki rozpuścić w bazie samoemulgującej lub dodać surfaktant, potem sól rozpuścić w ciepłej wodzie. Ciepła na obolałe mięśnie, przywraca krążenie; chłodna przy zapaleniu.
OKŁAD Z BABKI ZWYCZAJNEJ LUB LANCETOWATEJ
Miażdżymy lub ucieramy czyste liście babki w ilości odpowiedniej do wielkości zranienia.
Przykładamy na 15 minut lub dodajemy gazę/ligninę i bandażujemy. W miejscach gdzie trudno obandażować (na brzuchu, piersi, szyi konia), papkę z babki można nałożyć po zmieszaniu z maścią cynkową, glinką, lanoliną, żelem z aloesu lub innym lepkim i trzymającym się skóry, podłożem.
Potrzebne: liście babki świeże, gaza lub lignina, bandaż
OKŁAD Z PRZYTULII CZEPNEJ
Na źle gojące się rany, oparzenia. Ściągający i antyseptyczny. Przyspiesza gojenie wrzodów, uszkodzeń skóry, egzemy, łuszczenia się, łupieżu. Wykonanie jak babki.
OKŁAD Z KAPUSTY
Liście kapusty miażdżymy nieco tłuczkiem. Używamy do zrobienia okładu – z dodatkową warstwą gazy lub podkładki i bandażem lub owijkami.
Potrzebne: liście kapusty, gaza/lignina, bandaż lub owijki
OKŁAD CHŁODZĄCY Z GLINY
Na zapalanie, ciepłą opuchliznę, po treningu. Glinę zalać czystą wodą lub octem, wymieszać, odstawić na 2 godziny, nakładać grubą warstwą na zmoczoną nogę, mozna lekko owinąć. Gdy wyschnie (ok 2 godziny) zmyć ciepłą wodą.
MAŚĆ TYGRYSIA
Bardzo mocna – łączy kamforę, mentol i olejki eteryczne (przede wszystkim eukaliptusa i
goździka) o działaniu wybitnie rozgrzewającym, na bóle mięśni, kości, przeziębienie.
Składniki:
20 g kamfory, 10 g mentolu, 6 g olejku miętowego, 1 g olejku eukaliptusa gałkowego,
6 golejku drzewa herbacianego, 0,5 g olejku goździkowego, 0,5 g olejku z kory cynamonu,
66 g oleju kokosowego lub migdałowego, 10 g wosku pszczelego (lub więcej w razie potrzeby)
Olej z kamforą i mentolem podgrzewamy w garnku. Gdy się rozpuszczą, dodajemy wosk. Po rozpuszczeniu wosku zestawiamy z ognia. Po lekkim przestygnięciu dodajemy olejki mieszamy bagietką do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do docelowych pojemników.
Tekst nie stanowi porady medycznej
AR

Możesz również polubić…