5 złotych zasad Bołotowa
- Organizm składa się z funkcjonujących komórek i tkanek łącznych. Komórki wciąż się dzielą i stopniowo starzeją. Pierwsza zasada polega na tym, by zwiększyć ilość młodych komórek w stosunku do liczby starych. Skuteczny sposób polega na wydaleniu {zniszczeniu} starych komórek o obniżonej aktywności życiowej. Aby pomóc organizmowi, należy wywołać wydzielanie enzymu pepsyny w organizmie.
W tym celu po posiłku, który już częściowo ulega strawieniu, na koniec języka należy wziąć ok jeden gram soli kuchennej, a następnie połknąć osoloną ślinę. W wyniku działania soli zaczyna wydzielać się sok żołądkowy, który zawiera elementy do rozszczepienia starych komórek. Soki żołądkowe trafiając do krwi rozszczepiają nie tylko stare komórki, lecz także uszkodzone na przykład: azotanami, wolnymi rodnikami, materiałami ciężkimi, a nawet komórki rakowe. Nie rozpuszczają wyłącznie swoich własnych młodych komórek gdyż, skład aminokwasowy pepsyny podobne jest do składu aminokwasowego białek młodych komórek. Odmładzanie komórek można osiągnąć za pomocą wielu zabiegów. Już w starożytności zalecano spożywać rośliny, aby wywołać wydzielanie się soków żołądkowych. Między innymi: szczawik zajęczy, szczaw, babka lancetowata, koper, kapusta, pokrzywa, i około 100 innych roślin. Zalecenia pomagające zwiększyć we krwi ilość substancji pepsynopodobnych, aby odmłodzić i uzdrowić organizm:
- 1 g soli położyć kilka minut na języku i przełknąć słoną ślinę. Zabieg wykonuje się 30 minut po posiłku nie można go powtarzać 4- 5 razy dziennie. Olej roślinny najlepiej w tym czasie wykluczyć z diety.
- Po posiłku dobrze je zjeść łyżkę kapusty kiszonej. Zupę najlepiej przygotować z kiszonej kapusty. Rośliny z grubosz otwartych typu rojnik również można kisić. Spożywanie kwasu solnego (od 0,1-0,3) sprzyja szybkiemu rozpuszczaniu się polipów w układzie pokarmowym, gojenie hemoroidów i uzdrawianie przewodu pokarmowego
- w organizmie gromadzi się bardzo wiele soli- nie tylko w nerkach, w pęcherzu moczowym pęcherzyku żółciowym, ale także w tkance łącznej i w kościach. Aby pozbawić organizm zanieczyszczeń które czynią tkankę łączną kruchą w wyniku czego powstają krwiaki, należy na zanieczyszczenia oddziaływać kwasami. Do organizmu trzeba wprowadzić taki kwasy, które będą z jednej strony bezpieczne dla organizmu, a z drugiej strony będą zdolne do rozpuszczania zanieczyszczeń i przekształcania w ich sole. Takimi kwasami okazują się substancje, które powstają w efekcie działalności mikroorganizmów pochodzenia zwierzęcego w środowisku kwaśnym. Proces fermentacji tych komórek w środowisku tlenowy tworzy kwasy typu octowego lub enzymy wśród których może występować nawet zwykły ocet CH3COOH. Zadziwiająca jest cecha przyrody powodująca, że tlen z jednej strony prowadzi do powstawania zanieczyszczeń a z drugiej strony uruchamia mechanizm fermentacji, którego produktami można rozpuszczać to zanieczyszczenia, przekształcając je w sole. Rozumiejąc w ten sposób rolę kwasów powstających w rezultacie fermentacji tlenowej komórek pochodzenia zwierzęcego, można polecić kwasy, które zawierają wszelkiego rodzaju kiszone warzywa i owoce postaci witamin aminokwasów, a także kwasów tłuszczowych, czyli w postaci kwasu askorbinowego, palmitynowego, , nikotynowego, cytrynowego, czy też mlekowego. Można stosować kiszonki z ogórków pomidorów kapusty buraków marchwi cebuli czosnek umoczonych jabłek. Oczywiście ostre octowe również mają zastosowanie w walce z zanieczyszczeniami. Trzeba jednak pamiętać że każdy narząd ludzki jest w stanie wykorzystać inne kwasy. Octy ocet należy dodawać zarówno do herbaty jak i do zup czy rosołów owocowe najlepiej stosować z kwaśnym mlekiem w tym celu do szklanki z kwaśnym mlekiem dodaje się jedną łyżeczkę octu owocowego i miodu. Ocet należy dodawać zarówno do herbaty jak i zup czy rosołu. Podczas spożywania kwaśnych produktów żywnościowych, od stów kwa słów, enzymów warto zrezygnować z olejów roślinnych które dysponują silnym działaniem żółciopędnym , co istotnie spowalnia procesy przekształcania zanieczyszczeń w sole sole powstające podczas spożywania kwasów częściowo są wydalane z moczem a częściowo pozostają organizmie i tu trzeba wspomnieć o trzeciej zasadzie.
- Wydalanie soli- analizując sole które powstają w organizmie można zauważyć że występują mineralne i organiczne, zasadowe kwasowe, rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie nas interesują sole które samodzielnie nie opuszczają organizmu. Obserwacje wykazały że zazwyczaj nie rozpuszczają się sole zasadowe mineralne i tłuszczowe, typu soli kwasu moczowego fosforanów w szczawianu w a także mocznik . Do rozpuszczenia wspomnianych soli stosuje się zasadę „podobnie rozpuszcza się podobnym”. Na przykład w nafcie rozpuszczają się produkty petrochemiczne: ropa wazelina parafina. W alkoholach rozpuszczają się wszystkie alkohole gliceryna sorbitol ksylitol. Naturalnie do rozpuszczenia soli zasadowych należy wprowadzić do organizmu zalety bezpieczne dla życia. Takimi bezpiecznymi substancjami zasadowymi okazały się wywary niektórych roślin i soki na przykład herbata z korzeni słonecznika rozpuszcza wiele soli w organizmie. W tym celu od jesieni gromadzi się gruba części korzeni, znając włochate korzonki i mając oraz suszę zwykłym sposobem . Przed spożyciem korzeń rozdrabnia się na niewielkie kawałki wielkości fasoli i gotuje w czajniku: na 3 l wody około szklanka korzeni. Gotujemy jedną lub 2 minuty. Herbaty należy wypić w ciągu 2 – 3 dni. Następnie te same korzenie znów gotować tym razem przez 5 minut w tej samej objętości wody i tę samą herbatę 2- 3 dni. Potem trzeci raz gotuje się korzenie w tej samej objętości wody lecz już 10 -15 minut i także wypija w ciągu 2 -3 dni. Kończę śpicie pierwszej porcji herbaty należy przystąpić do kolejnej. Herbata z korzenie słonecznika pita ma być w dużych dawkach przez miesiąc albo i dłużej. Sole przy tym zaczynają być wydalane dopiero po 2 tygodniach i wydostają się dopóki mąż nie stanie się przeźroczysty jak woda bez osadów i zawiesiny soli. Czasie picie herbaty ze słonecznika nie wolno jeździć z ostrego i słonego ani pić octu. Poker powinien być umiarkowanie słony lecz nie kwaśny i głównie roślinny. Sole dobrze rozpuszczają herbaty z rdestu ptasiego skrzypu polnego z kurki z arbuza ogonków z dyni mącznicy lekarskiej i siedmiopalecznika błotnego. Służy do tego następujące recepta: weź 10 kg ból w czarnej rzodkwi, usuń drobne korzonki, umyj i obierając ze skórki, przygotuj sok było około 3 l pozostałość to wytłoki sok przechowujemy w lodówce a wytłoki zmieszamy z miodem na 1 kg wytłoków 300 g miodu cukru przechować cieple w słoikach aby nie spleśniało. Sok zaczynamy pić po jednej łyżeczce godzinę po posiłku. Jeśli nie wystąpią bóle wątroby to dawkę można stopniowo zwiększać do pół szklanki. Należy pamiętać że sok z czarnej rzodkwi jest produktem silnie żółciopędnym. Jeśli w kanałach żółciowych znajduje się wiele soli to przepływ żółci jest utrudniony i człowiek czuje ból wątrobie takim przypadku należy na okolice wątroby położyć wodny termofor. Zazwyczaj ból jest tylko na początku zabiegów a potem stan wraca do normy. Sole wychodzą niezauważalnie lecz efekt ich wydalenia będzie ogromny. Sól ulegają rozpuszczeniu również pod wpływem soku z innych roślin np soku korzenia pietruszki chrzanu cykorii rzepy czy liści podbiału pospolitego. Sole rozpuszcza się również przy pomocy ptasiej żółci rzeczywiście dawno już zauważono że kury połykają kamienie robią tak aby ukształtować skorupkę jajka a kamienie rozpuszcza żółć która gromadzi się u ptaków wątrobie. Okazało się że kurza żółć wspaniale rozpuszcza minerały nie tylko w kanałach żółciowych lecz praktycznie wszędzie, analogicznymi właściwościami dysponuje żółć kacza gęsia indycza. W praktyce żółć umieszcza się specjalnych żelatynowe kapsułkach. Niekiedy żółć spożywa się w kulkach z chleba. W tym celu z miąższu robi się małe kulki wielkości orzecha laskowego i dodaje do niej kilka kropel żółci. Połyka się od 2 do 5 takich kulek na raz. Robi się to 30 minut po jedzeniu. Na kurację przypada 5 do 10 pęcherzyków żółciowych kury. Pamiętać jednak należy że maksymalna dawka żółci nie powinna być wyższa aniżeli 30 kropel. Stwardniałe w naczyniach i stawach mocznik czyli sole podagryczne rozpuszcza się octem. Dlatego po alkalizacji należy go zakwasić .
- Walka z bakteriami chorobotwórczymi oparta jest na zasadzie parzystości. Zasada ta obejmuje całą biologię aż do poziomu komórkowego i twierdzi że bez względu na ogromną ilość różnorodnych komórek różnią się one od siebie nawzajem charakterem ich czynności życiowych. Pierwszy typ komórek istnieje dzięki procesom fotosyntezy a drugi typ komórek dzięki procesom beta syntezy. Oba zjawiska syntezy oparte są na zdolności emitowania przez ciała ogrzane. Foto one są pierwotnym źródłem energii przy fotosyntezie a elektrony przy beta syntezie. Przy beta syntezie elektrony oddziałują na protoplazmę hemoglobiny. Zawarty w niej azot wchodzi w reakcje atomom a wydzielany tlen wykorzystany zostaje przez system komórki do produkcji aminokwasów cukrów białe i tak dalej.. Przy fotosyntezie powstają głównie substancje zasadowe czyli alkaloidy tłuszcze roślinne na cukry białka które mają charakter zasadowy. Komórki rakowe przypominają komórki pochodzenia roślinnego lecz ponieważ komórki roślinne mogą bytować tylko w środowisku zasadowym to choroba człowieka możliwa jest wyłącznie podczas alkalizacji jego środowiska. Tak samo przyczyną choroby są komórki pochodzenia kiedy środowisko bytowania będzie ulegać zakwaszeniu. Staje się więc jasne że przy schorzeniu jakiegokolwiek narządu u człowieka dochodzi do typowego gnicia i alkalizacji tego narządu. Tak środowisko nie jest naturalnie sprzyjające dla wzrostu komórek rakowych. Wiedząc jakiej kiszonki są konieczne dla danego narządu można skutecznie na niego oddziaływać. W celu uzdrowienia śledziony od dawna karmiono człowieka kiszonym owsem. Mąkę owsianą przy pomocy drożdży przetwarza się na ciasto i podaje człowiekowi przy stwardnieniu w okolicy śledziony nieco poniżej trzustki. Do leczenia wątroby kisi się groch bób fasolą soczewicą koniczyna nostrzyk. W tym celu bierzemy 3 litrowy słój ppr śliny wypełniają go w całości zalewa się to roztworem soli kuchennej dodaje jedną lub 2 łyżki stołowe cukru i łyżeczkę kwaśnej śmietany lub 1 g drożdży wszystko kisi co najmniej przez tydzień, następnie produkt rozdrabnia się i spożywa na surowo. Należy jednak uważać aby zbytnio nie zakwasić żołądka i nie zaburzyć równowagi kwasowo zasadowej organizmu w przeciwnym razie możliwe jest zapalenie błony śluzowej. Dlatego w przypadku zgagi należy wypić łyżkę dziewięcio procentowego octu rozpuszczonego w połowie szklanki wody na jedną łyżkę sody która w reakcji trybsynami i żółcią zachowuje się jak kwas a nie jak zasada. Zgaga ustępuje jeśli umieści się w ustach trochę soli około jeden grama. Sól wywołuje wydzielenie kwaśnych enzymów które także neutralizują działanie trybsyny i żółci i likwidując zgagę. Krew szczególnie silnie gęstnieje przez spożyciu alkoholu. Rozcieńczenie krwi to najwłaściwszy sposób ucieczki przed śmiercią istnieją przynajmniej 2 sposoby. Pierwszy oparty jest na zasadzie podobne rozpuszcza podobne. Odnosi się to także do rozcieńczania krwi słowo mocno zagęszczona krew powinna zostać rozcieńczona przez zasady, drugi sposób oparty jest na zakwaszeniu krwi i odbywa się pomocy kwasów. Najprostszy sposób zakwaszenia polega na wprowadzeniu do organizmu produktów z kwaśnego mleka. Krew rozcieńczona i zakwaszona pozbawi nas wielu chorób.
- Piąta zasada opisuje regenerację osłabionych narządów i oparte jest na obojętności. Jeśli zwróci się uwagę na wszystkie elementów dowolnego układu u człowieka mogą znajdować się w stanie równowagi bądź też mogą być uszkodzone. Niekiedy daję o sobie znać poprzez ból ale też wykrywamy chorobę w bardzo późnym stadium. Tak więc choroba organizmu na przykład nerek, o bumy z jakiejś przyczyny nie da się już jej zregenerować.
W dalszej części w swojej obszernej książki Bołotow pokazuje jak leczyć przeziębione nerki, marskość wątroby choroby serca, płuca, czy choroby przewodu pokarmowego. Pokazuje nam Jak żyć w niezdrowym świecie.