5 przepisów na najlepsze domowe nalewki ziołowe

Poniżej przedstawiamy pięć prostych i ciekawych przepisów, od których można zacząć swoją przygodę z ziołami.

1. Nalewka ziołowa na pasożyty

  • 50 g ziela tymianku
  • 50 g korzenia omanu
  • 50 g kłącza tataraku
  • 25 g liści orzecha włoskiego
  • 25 g mięty pieprzowej (liście)
  • 10 g piołunu

Wszystkie składniki trzeba wymieszać, dwie łyżki powstałego suszu wsypać do termosu i zalać 2-3 szklankami wrzątku. Po około godzinie parzenia napar jest już gotowy do picia.

  1. Nalewka z bursztynu
  • 20-25 g bursztynu w drobnych kawałkach (można zebrać je nad morzem lub zakupić w sklepach zielarskich)
  • 100 ml spirytusu 95%

Kawałki bursztynu należy wsypać do butelki i zalać spirytusem. Następnie odstawić w ciepłe miejsce na około dwa tygodnie, codziennie mieszając. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

  1. Nalewka z mniszka lekarskiego

    – 30 kwiatów mniszka lekarskiego
    – 1 l wódki czystej 45%

Mniszek należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie umieścić w szklanym naczyniu i zalać alkoholem. Szczelnie zamknąć, aby nie doprowadzić do wywietrzenia alkoholu. Maceracja powinna trwać 7 dni.

  1. Nalewka z malin
  • 1 l prawdziwego soku malinowego
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 ginu
  • 400 g miodu akacjowego,

    Wszystkie składniki należy wymieszać i odstawić na miesiąc.

  1. Nalewka z pigwy
  • 1 litr wódki
  • 1 kg pigwy
  • 0,5 kg cukru

Pigwę należy umyć, wydrążyć gniazda nasienne i następnie pokroić na kawałki. Włożyć wszystko do naczynia i zasypać cukrem. Odstawić na około trzy dni. Po tym czasie należy dolać litr wódki i pozostawić nalewkę na miesiąc. Warto pamiętać, aby co kilka dni potrząsać naczyniem. Po 4 tygodniach można odcedzić nalewkę i przelać do butelek. Powinna leżakować około 5 miesięcy.

Możesz również polubić…