5 przepisów na najlepsze domowe nalewki ziołowe
Poniżej przedstawiamy pięć prostych i ciekawych przepisów, od których można zacząć swoją przygodę z ziołami.
1. Nalewka ziołowa na pasożyty
- 50 g ziela tymianku
- 50 g korzenia omanu
- 50 g kłącza tataraku
- 25 g liści orzecha włoskiego
- 25 g mięty pieprzowej (liście)
- 10 g piołunu
Wszystkie składniki trzeba wymieszać, dwie łyżki powstałego suszu wsypać do termosu i zalać 2-3 szklankami wrzątku. Po około godzinie parzenia napar jest już gotowy do picia.
- Nalewka z bursztynu
- 20-25 g bursztynu w drobnych kawałkach (można zebrać je nad morzem lub zakupić w sklepach zielarskich)
- 100 ml spirytusu 95%
Kawałki bursztynu należy wsypać do butelki i zalać spirytusem. Następnie odstawić w ciepłe miejsce na około dwa tygodnie, codziennie mieszając. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
- Nalewka z mniszka lekarskiego
– 30 kwiatów mniszka lekarskiego
– 1 l wódki czystej 45%
Mniszek należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie umieścić w szklanym naczyniu i zalać alkoholem. Szczelnie zamknąć, aby nie doprowadzić do wywietrzenia alkoholu. Maceracja powinna trwać 7 dni.
- Nalewka z malin
- 1 l prawdziwego soku malinowego
- 1/2 l spirytusu
- 1/2 ginu
- 400 g miodu akacjowego,
Wszystkie składniki należy wymieszać i odstawić na miesiąc.
- Nalewka z pigwy
- 1 litr wódki
- 1 kg pigwy
- 0,5 kg cukru
Pigwę należy umyć, wydrążyć gniazda nasienne i następnie pokroić na kawałki. Włożyć wszystko do naczynia i zasypać cukrem. Odstawić na około trzy dni. Po tym czasie należy dolać litr wódki i pozostawić nalewkę na miesiąc. Warto pamiętać, aby co kilka dni potrząsać naczyniem. Po 4 tygodniach można odcedzić nalewkę i przelać do butelek. Powinna leżakować około 5 miesięcy.